2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Hasonló a hasonlónak örül” – Farkas Tibor szobrai a hajósi plébánián

2017. 08. 16., 15:38

Július utolsó vasárnapján, rendhagyó környezetben, a hajósi Római Katolikus Plébánián nyílt meg a kalocsai Farkas Tibor szobrász „Hasonló a hasonlónak örül” című témáját, anyagát, és összességében felhozatalát tekintve rendkívül színes, önálló kiállítása.

Az 1965-ben Kalocsán született alkotó édesapja asztalos volt, így alakult ki a fafaragás iránti érdeklődése. Még tizenévesen, Szebényi Béla műhelyében kapott mesterségbeli segítséget, tanítást, s fordult a kőszobrászat felé.
1987–1991 között az óbudai kőszobrászokhoz került, s részt vett a Parlament, a Sándor Palota és más műemlék épületek helyreállításában. Az 1990-es évek elejétől már önállóan, szobrászként dolgozik – olvasható életútjának összefoglalója a Kalocsai Kortárs Művészklub honlapján, amelynek klubhelyiségében úgy vendégként, mint kiállítóként állandó tag.


Forrás: Ginál Róbert

Ahogy a hajósi tárlatot megnyitó Kiss István művésztanár az eseményt megelőzően mondta, nem csak ő maga, aki jó barátként is támogatja Tibort, gondolja azt, hogy kivételes szobrásztehetsége ő Kalocsának, ebben a szakma is egyetért.

A pozitív hozzáállásból nem ad alább, és főzni sem fog már megtanulni. De mi a helyzet a tanítással? Ha újrakezdhetné, vajon akkor is ezt az utat választaná? Hogy áll az udvarlással? És hogy jönnek ide az új Asztrik téri szobrok? Kiss István művésztanárral beszélgettünk kerek perec.
bővebben ...

Talán anélkül sétált el évekig a Kalocsai Fegyház és Börtön falán lévő „Áldozatok” című, ’56-os témájú dombormű mellett, hogy tudná, ezt bizony a ma is köztünk élő és működő helyi mester készítette, ahogy például Ordas egykori ikonikus fája, a Rákóczi-fa helyén álló, abból faragott emlékművet is. 

De hosszasan folytathatnánk a sort, hiszen keze munkáját dicséri az uszódi Gubbantós Néptáncverseny első díjának táncos-szobra, vagy éppen a millenniumi fejedelemszobor Fajszon, amely a falu névadóját ábrázolja.

Farkas Tibor egyike azon aktív művészeknek, akik bár igen termékenyek, – nem sokkal a hajósi kiállítás megnyitóját követően készült el „Isten ostoráról”, Attiláról formázott kő és fa ötvözetéből készült legújabb alkotása – , mégis ritkán találkozunk önálló tárlatával.

A Kalocsai Art kiállításairól ugyan nem hiányoznak művei, 1996-ban, 2011-ben és most nyílt kifejezetten saját nevével fémjelzett gyűjtemény. Mint mondja, ennek logisztikai okai is vannak, hiszen alkotásait nehéz mozgatni, de szívesen mutatkozik be, ha lehetőség adódik rá. Annál is inkább, ugyanis kamaszkora óta pontosan tudta, hogy a szobrászat lesz életének missziója, amelyet különleges alkotói technikákkal, különböző anyagok ötvözetével és kísérletezéssel tesz igazán „Farkas Tiborossá”.

Legújabb Attila-szobra kapcsán mesélte el, hogy mindig is szívesen dolgozott össze követ és fát, hiszen utóbbi élő színe és a formálás során történő átalakulás esetlegessége teszi a végkifejletet igazán izgalmassá. Ha pedig esetlegesség…

A hajósi plébánián lévő tárlat létrejöttében is kulcsszerepe volt a véletlennek, hiszen egy Hajóson végzett munka alkalmával jött a kínálkozó lehetőség, hogy töltse meg műveivel a kínált teret, amelyben mondhatni „mini-életmű” kiállítást rendezett be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei