2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hatszáznál több látogató a Múzeumok Éjszakája hat helyszínén – Az esti vihar keresztülhúzta a szabadtéri programokat

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 25., 08:11

2024. június 22-én, az év legrövidebb éjszakáján a város már kora este megtelt élettel. Leginkább a Viski Károly Múzeum előtti parkolók, a múzeumba és a Városi Galériába, a volt zsinagógából kialakított Kalocsai Képtárba igyekvő családok utaltak arra, hogy a minden korábbinál sokszínűbb Múzeumok Éjszakája 2024 kínálata felkeltette a városban és a környező településeken élők érdeklődését. A hétfői összegzés szerint összesen 653 látogató fordult meg a Múzeumok Éjszakája összesen hat helyszínén. Legtöbben a Viski Károly Múzeum épületegyüttesében és az udvaron zajló programokra voltak kíváncsiak. Esti körutunk során azonban azt tapasztaltuk, hogy kicsik és nagyok a többi helyszínen is megtalálták a számukra szimpatikus programokat. Sajnos a városra 22 óra után lecsapó vihar, özönvízszerű eső az éjfélre tervezett máglyagyújtást, tűzugrást, az egyes kiállítóterek közötti gyalogos, kerékpáros közlekedést keresztülhúzta.

A 19 órától kezdődő programok a Viski Károly Múzeumban kezdődtek. Amint arról beszámoltunk, az udvarán 20 órától megrendezett nyitóeseményen Dr. Bárth János, a kalocsai és a vármegyei múzeum volt igazgatója, tudós muzeológus 80. életévéhez közeledve PRO MUSEO KALOCSA-díjat vett át Romsics Imrétől, az intézmény vezetőjétől és Markó Lászlótól, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnökétől. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A folytatásban ugyanitt a Kalocsai Fúvószenekar Fülbemászó dallamok címmelBetlenné Dajkó Ágnes és Gruber Tamás vezényletével adott mintegy egy órás koncertet.A zenekar műsorválasztásából ezúttal sem maradtak ki a klasszikus magyar indulók és a legnépszerűbb fúvószenekari átiratok, feldolgozások, kitűnő hangulatot varázsolva a koncertteremmé avanzsált udvarba.

A családias jelleget a Múzeumbüfé étel- és ital, a Házi sajtkóstoló és vásár kínálata fokozta.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az egész estére szóló, hat helyszínen zajló program belépődíja felnőtteknek 1500 Ft, 18 év alattiaknak ingyenes volt, a kapott karszalaggal az összes helyszín látogatható volt. A múzeum épületébe érkezők a koncert előtt és után az állandó kiállítások közül a Kalocsai éremgyűjteményt, az Ásványgyűjteményt, a Petőfi-emlékhelyet,az I. és II. világháborús katonai fegyverbemutatót tekinthették meg. Ez utóbbinál a gyerekek az egyes fegyvereket kivételesen megérinthették vagy a kezükbe vehették. 

A kisebbek körében a Kalocsai Kézműves Kör kézműves foglalkozása bizonyult a legnépszerűbbnek. A kör tagjainak segítségével korai kalocsai motívumokat színezhettek és a mézeskalács készítés fortélyaiból is ízelítőt kaptak. Ebben a teremben a Közösségi Régészeti Kör kiállítását is megtekinthették.

A szerteágazó helyszínek és a többtucatnyi program miatt szinte lehetetlen mindenre kiterjedő részletességgel beszámolni a teljes kínálatról, de azt mindenképpen megemlítjük, hogy a május 1-jén nyitott, az Érsekkert bejáratánál lévő Kalocsa Aranya kiállítás,

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

a Népművészeti Ház, 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

a Nicolas Schöffer állandó kiállítás, 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

a Kalocsai Képtárban megrendezett, személyesen Vinczellér Imre festőművész kalauzolása mellett zajló állandó kiállítás, az Utazó Planetárium vetített előadásaifolyamatosan vonzották az érdeklődőket. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Akik a Kék Madár Fesztiválon debütáló, Náray Tamás festményeiből összeállított kiállítására voltak kíváncsiak, azok Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője tárlatvezetése mellett ismerkedhettek a képzőművészet ezen ágával. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


És ha már a Schöffer Gyűjtemény szóba jött, érdemes ennél is egy kis kitérőt tenni, hiszen nagyon sokan oda is ellátogattak, és a gyerekeknek szervezett programok ott is népszerűek voltak. 

Képgaléria megtekintése (14 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az est különlegességéhez nagyban hozzájárult a Lélekző Truebadur című előadás, Szabó Mátyás dalszerző, előadóművész és Sipos Gábor csellóművész verskoncertje.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK