2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Himnusz – A magyar nép imái” – Kiállítás a Pesti Vigadóban, kalocsai részvétellel

„Himnusz – A magyar nép imái” – Kiállítás a Pesti Vigadóban, kalocsai részvétellel
Illés György Cinó  |  2020. 01. 25., 14:54

A tárlaton több munkájával részt vevő Kovács László fazekasmester mellett, a kalocsai önkormányzat képviseletében Pécsi Vivien képviselő vett részt a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében megvalósult kiállításnak a Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyitóján, e hét szerdán. A megnyitó után Kovács László, Kalocsa város díszpolgára nyilatkozott portálunknak.

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata szervezésében a Pesti Vigadó ötödik emeleti kiállítóterében berendezett kiállítás január 22-én, szerdán este fél hatkor kezdődött megnyitójának házigazdája Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagozatvezetője volt.
A rendezvényen közreműködött Pál Lajos és családja, Petrás Mária, az MMA rendes tagja, a Mihályi Gábor, ugyancsak az MMA rendes tagja vezette Magyar Állami Népi Együttes tánckaraés zenekara.
A tárlatot megnyitotta dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára. A kiállítás kurátora Kósa Klára, az MMA levelező tagja, aki a megnyitót követően tárlatvezetést is tartott.


Forrás: Pécsi Vivien / Facebook


A megnyitó után Kovács László nyilatkozott is portálunknak.
– A kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozata mutatkozik be, amelynek két éve köztestületi tagja vagyok. A tagozat akadémikus tagjaival kiegészülve összesen negyvenöten állítottuk ki munkáinkat.
Az alkotások természetesen szorosan kapcsolódnak a címbeli megfogalmazáshoz, azaz a „Himnusz-a magyar nép imái”szellemiségéhez. E szellemben születtek meg a tárgyak, műalkotások a legkülönbözőbb szakmák képviselőinek keze alatt. Az ország minden tájáról érkezett kiállítók valamennyien a Népművészet Mesterei, sok évtizedes szakmai múlttal, ami garancia a kiállítás magas nívójára – nyilatkozta portálunknak a megnyitó után Kovács László, akit arról is kérdeztünk, hogy ő+ milyen műtárgyat vitt a kiállításra.

– Tekintettel arra,hogy református családból származom, ezért ebben a szellemiségben gondolkodva készítettem el tárgyaimat: két kenyeres, kínáló tálat, kelyhekkel, valamint egy nagy, rátétes zöld butykost – tájékoztatott a fazekasmester, aki a tárgyak – személyén túlmutató – kalocsai vonatkozásáról is beszámolt:

– A NAGY BUTYKOS RÁTÉTEIT EGY 1830-AS ÉVEKBELI KALOCSAI MOTÍVUM HATÁSÁRA KÉSZÍTETTEM, TERMÉSZETESEN A SAJÁT ÍZLÉSVILÁGOM ÉS STÍLUSOM HOZZÁADÁSÁVAL. ÍGY EGY TELJESEN ÚJ, SENKI MUNKÁJÁRA NEM HASONLÍTHATÓ DÍSZÍTMÉNY JÖTT LÉTRE.

Az említett, Kovács László összetéveszthetetlen stílusában készült alkotások ezen a videón meg is tekinthetőek:


Büszke vagyok erre a darabra és arra, hogy ez az edényem Budapest egyik legfrekventáltabb kiállítótermében, a Pesti Vigadóban áll, ahogyan arra is, hogy a posztamensen ott áll Kalocsa város neve is”– mondta Kovács László, hozzátéve, hogy az alkotásokban természetesen benne van szülővárosa, Karcag fazekas hagyománya is, hiszen a tálak és a kelyhek azzal a technikával készültek, amelyet az otthoni mestereitől tanult ifjú korában.


Forrás: Pécsi Vivien / Facebook


A mestert arról is megkérdeztük, hogy meglátása szerint mi ennek a kiállításnak az üzenete.

– Mária Országa vagyunk, és nem is kell nagyon vallásosnak lenni ahhoz, hogy meglássuk a magyar nép művészetében rejlő ősi erőt, és azt az isteni rendet, ami a legkülönbözőbb alkotásokban megmutatkozik. Látjuk,hogy milyen mélyen gyökerezik a kereszténység az egykori magyar társadalomban, hiszen az akkor és a ma készült tárgyakon is szerepelnek azok a szimbólumok, a címer, napszimbólumok, jelképes értelmű állati és növényi motívumok, amelyek minden korban nagyon fontosak egy közösség, nemzet számára az identitás megőrzésében.
A népi művészet pedig évszázadokon keresztül, rendkívüli letisztultsággal hordozza magában azt a műveltséget, amelytől ma is magyaroknak mondhatjuk magunkat. Ha csak arra gondolok, hogy a magyar nyelv fennmaradása is nagyban köszönhető ennek a paraszti világnak és az akkori, nemzeti érzelmű nemességnek, hiszen ők beszélték a magyar nyelvet, mindenki más latinul, vagy németül értett szót.
A tárgyi kultúra, amelyet ez a közösség hozott létre, máig érvényes értékeket hordoz, de nemcsak a tárgyi, hanem a zenei és a tánckultúránk is.

EZ A KIÁLLÍTÁS BIZONYÍTJA, HOGY A NÉPMŰVÉSZETNEK MA IS LÉTJOGOSULTSÁGA VAN MINDEN MÁS MŰVÉSZET MELLETT, MERT OLYAN SZAKMAI ÉS EMBERI, ERKÖLCSI TARTALMA VAN, AMI NAPJAINKBAN KAPASZKODÓUL SZOLGÁLHAT MINDENKI SZÁMÁRA EBBEN A KAOTIKUS VILÁGBAN.

Úgy gondolom, hogy amellett, hogy a legszebb nemzeti imánk, a Himnusz megszületésének a megünneplésére jött létre ez a kiállítás, a mai ifjúságnak és a jövő nemzedékeinek is mintegy útmutatás lehet e tárlat – mutatott rá Kovács László.
A kalocsai fazekasmester zárszóul reményét fejezte ki, hogy a népi műveltség egyszer a mai és a jövőbeni közművelődés részévé válhat, mégpedig az iskolai oktatáson belül is, - amint fogalmazott – mintegy alternatívaként a rombolás és a nihilizmus kultúrájával szemben.

E gondolatokkal ajánlotta jó szívvel mindenkinek Kovács László a Magyar Kultúra Napja alkalmából megnyitott tárlat megtekintését.

A KIÁLLÍTÁS ÁPRILIS 5-IG MEGTEKINTHETŐ.


Forrás: Pécsi Vivien / Facebook

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei