2021. 10. 24.
Salamon
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonhatodszor együtt – Egyetemistákkal fiatalít a kalocsai művésztelep

2018. 08. 19., 08:50

Augusztus 12-én hivatalosan is véget ért a huszonhatodszor megtartott kalocsai képzőművész alkotótábor. Míg a művésztelepet tavaly zárt kiállítás sajtóvisszhangja nem volt aggodalmaktól mentes, az idei mintha kiradírozta volna a szomorkás emlékeket a 2017-es megnyitóról, amelyen tizenkét alkotó sorakozott fel.

Tavaly érzékelhetően elégikus hangulat hatotta át a Városi Galériában nyílt gyűjtemény bemutatóját, mivel Kalocsáról és az országból mindössze egy tucat képzőművészt sikerült rá mozgósítani.

A két tárlat berendezése között eltelt időben viszont a mérséklődő érdeklődést sikerült felpezsdítenie a tábort szervező Viski Károly Múzeum lelkes vezetésénék, mesélte a múlt vasárnapi megnyitón Romsics Imre igazgató.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

Elmondta, hogy Mácsainé Iván Éva történésszel és „táborfelelőssel” többször is jártak a Pécsi Tudományegyetemen, ahonnan szép számmal érkeztek művészetet tanuló hallgatók, sőt, az intézmény Munkácsy-díjas festőművész-tanszékvezetője, Somody Péter is itt volt, aki közreműködött a huszonhat alkotó több mint félszáz művét bemutató kiállítás megnyitóján.

Romsics Imre beszédében kitért arra a rendhagyó eseményre, ami megelőzte a tárlatnyitást a Szent István úton. Kalocsán táborozott ugyanis a Dunakanyar Fúvószenekar, ami félórás, ingyenes utcakoncerttel lepte meg a Városi Galéria előtt az arra járókat, a programra célirányosan érkezőket.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

Somody Péter a galéria falai között visszautalt arra a mozzanatra, amikor a fúvósok Eric Clapton örökérvényű darabjaiból játszottak egyveleget, mondván, milyen jó érzéseket tud kelteni a hallgatóságban, ha olyan melódiák csendülnek fel egy koncerten, amit korábbról jól ismernek. Úgy véli, könnyebb lenne a művészek dolga is, ha e tekintetben is hasonló előzetes ismeretei lennének a kiállításra járóknak, hiszen úgy könnyebb lenne meglátni, amit egy-egy képpel üzenni próbálnak.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

– Persze feltárulnak ezek a rejtett tartalmak egy-egy beszélgetés, elmélkedés alkalmával, csak hagyni kell, hogy azok megszólítsanak – így Somody, aki Romsics Imréhez fordulva a megnyitón megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehettek Kalocsán, és hangsúlyozta, bízik a „jövőre ugyanitt ugyanekkorban”.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

A kisméretű, háromdimenziós képektől a látomás-szerű fotómontázson át a kisplasztikáig, absztraktig és a letisztultabb formákig mindenféle stílust és technikát felvonultató gyűjtemény szeptember 9-ig ingyenesen látogatható a galéria szokásos nyitva tartási idejében, a hétfői szünnapok kivételével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés