2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonhatodszor együtt – Egyetemistákkal fiatalít a kalocsai művésztelep

2018. 08. 19., 08:50

Augusztus 12-én hivatalosan is véget ért a huszonhatodszor megtartott kalocsai képzőművész alkotótábor. Míg a művésztelepet tavaly zárt kiállítás sajtóvisszhangja nem volt aggodalmaktól mentes, az idei mintha kiradírozta volna a szomorkás emlékeket a 2017-es megnyitóról, amelyen tizenkét alkotó sorakozott fel.

Tavaly érzékelhetően elégikus hangulat hatotta át a Városi Galériában nyílt gyűjtemény bemutatóját, mivel Kalocsáról és az országból mindössze egy tucat képzőművészt sikerült rá mozgósítani.

A két tárlat berendezése között eltelt időben viszont a mérséklődő érdeklődést sikerült felpezsdítenie a tábort szervező Viski Károly Múzeum lelkes vezetésénék, mesélte a múlt vasárnapi megnyitón Romsics Imre igazgató.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

Elmondta, hogy Mácsainé Iván Éva történésszel és „táborfelelőssel” többször is jártak a Pécsi Tudományegyetemen, ahonnan szép számmal érkeztek művészetet tanuló hallgatók, sőt, az intézmény Munkácsy-díjas festőművész-tanszékvezetője, Somody Péter is itt volt, aki közreműködött a huszonhat alkotó több mint félszáz művét bemutató kiállítás megnyitóján.

Romsics Imre beszédében kitért arra a rendhagyó eseményre, ami megelőzte a tárlatnyitást a Szent István úton. Kalocsán táborozott ugyanis a Dunakanyar Fúvószenekar, ami félórás, ingyenes utcakoncerttel lepte meg a Városi Galéria előtt az arra járókat, a programra célirányosan érkezőket.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

Somody Péter a galéria falai között visszautalt arra a mozzanatra, amikor a fúvósok Eric Clapton örökérvényű darabjaiból játszottak egyveleget, mondván, milyen jó érzéseket tud kelteni a hallgatóságban, ha olyan melódiák csendülnek fel egy koncerten, amit korábbról jól ismernek. Úgy véli, könnyebb lenne a művészek dolga is, ha e tekintetben is hasonló előzetes ismeretei lennének a kiállításra járóknak, hiszen úgy könnyebb lenne meglátni, amit egy-egy képpel üzenni próbálnak.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

– Persze feltárulnak ezek a rejtett tartalmak egy-egy beszélgetés, elmélkedés alkalmával, csak hagyni kell, hogy azok megszólítsanak – így Somody, aki Romsics Imréhez fordulva a megnyitón megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehettek Kalocsán, és hangsúlyozta, bízik a „jövőre ugyanitt ugyanekkorban”.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

A kisméretű, háromdimenziós képektől a látomás-szerű fotómontázson át a kisplasztikáig, absztraktig és a letisztultabb formákig mindenféle stílust és technikát felvonultató gyűjtemény szeptember 9-ig ingyenesen látogatható a galéria szokásos nyitva tartási idejében, a hétfői szünnapok kivételével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK