2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonhatodszor együtt – Egyetemistákkal fiatalít a kalocsai művésztelep

2018. 08. 19., 08:50

Augusztus 12-én hivatalosan is véget ért a huszonhatodszor megtartott kalocsai képzőművész alkotótábor. Míg a művésztelepet tavaly zárt kiállítás sajtóvisszhangja nem volt aggodalmaktól mentes, az idei mintha kiradírozta volna a szomorkás emlékeket a 2017-es megnyitóról, amelyen tizenkét alkotó sorakozott fel.

Tavaly érzékelhetően elégikus hangulat hatotta át a Városi Galériában nyílt gyűjtemény bemutatóját, mivel Kalocsáról és az országból mindössze egy tucat képzőművészt sikerült rá mozgósítani.

A két tárlat berendezése között eltelt időben viszont a mérséklődő érdeklődést sikerült felpezsdítenie a tábort szervező Viski Károly Múzeum lelkes vezetésénék, mesélte a múlt vasárnapi megnyitón Romsics Imre igazgató.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

Elmondta, hogy Mácsainé Iván Éva történésszel és „táborfelelőssel” többször is jártak a Pécsi Tudományegyetemen, ahonnan szép számmal érkeztek művészetet tanuló hallgatók, sőt, az intézmény Munkácsy-díjas festőművész-tanszékvezetője, Somody Péter is itt volt, aki közreműködött a huszonhat alkotó több mint félszáz művét bemutató kiállítás megnyitóján.

Romsics Imre beszédében kitért arra a rendhagyó eseményre, ami megelőzte a tárlatnyitást a Szent István úton. Kalocsán táborozott ugyanis a Dunakanyar Fúvószenekar, ami félórás, ingyenes utcakoncerttel lepte meg a Városi Galéria előtt az arra járókat, a programra célirányosan érkezőket.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

Somody Péter a galéria falai között visszautalt arra a mozzanatra, amikor a fúvósok Eric Clapton örökérvényű darabjaiból játszottak egyveleget, mondván, milyen jó érzéseket tud kelteni a hallgatóságban, ha olyan melódiák csendülnek fel egy koncerten, amit korábbról jól ismernek. Úgy véli, könnyebb lenne a művészek dolga is, ha e tekintetben is hasonló előzetes ismeretei lennének a kiállításra járóknak, hiszen úgy könnyebb lenne meglátni, amit egy-egy képpel üzenni próbálnak.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

– Persze feltárulnak ezek a rejtett tartalmak egy-egy beszélgetés, elmélkedés alkalmával, csak hagyni kell, hogy azok megszólítsanak – így Somody, aki Romsics Imréhez fordulva a megnyitón megköszönte a lehetőséget, hogy itt lehettek Kalocsán, és hangsúlyozta, bízik a „jövőre ugyanitt ugyanekkorban”.


Forrás: Képzőművész Alkotótábor Kalocsa - Facebook

A kisméretű, háromdimenziós képektől a látomás-szerű fotómontázson át a kisplasztikáig, absztraktig és a letisztultabb formákig mindenféle stílust és technikát felvonultató gyűjtemény szeptember 9-ig ingyenesen látogatható a galéria szokásos nyitva tartási idejében, a hétfői szünnapok kivételével.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK