2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Huszonnegyedszer alkottak együtt – Tizenegy művész képei a Galériában

2016. 08. 16., 10:11

Családias hangulatban, a korábbi, péntek délutánról vasárnap délelőtt 11 órára időzített alkalommal nyílt meg a kalocsai Városi Galériában az idén huszonnegyedik alkalommal megrendezett Képzőművészeti Alkotótábor termésének vizuális lenyomata. Tizenegy művész harminc képe hívogatja megannyi világba, dilemmába, gondolatba és hangulatba – szeptember elejéig.

Formabontó, de rendkívül szimpatikus mozzanat volt, hogy az ünnepi szónok számára kiállított mikrofonállvány mögött felsorakozott művészeket a rendezvény legelején egyesével, virággal és kézfogással köszöntötte Mácsainé Iván Éva, a kalocsai Viski Károly Múzeum új munkatársa, akit a Tamás Eszter művészettörténész által hátrahagyott posztra vettek fel augusztus elején. Erre beszédében Romsics Imre intézményvezető is utalt, miután a megjelentek meghallgatták a helyi Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak, Betlenné Dajkó Ágnesnek és Csupor Balázsnak a fuvola- és zongorajátékát.

– Egy hétig gazdátlanul éltek a művészek a táborban, de reméljük, hogy ebből semmit nem vettek észre – mondta Romsics köszöntőjében, rávilágítva, hogy a Schöffer Gyűjtemény korábbi vezetője július 31-vel távozott státuszából, utódját, Mácsainé Iván Éva segéd-muzeulógus viszont csak néhány nappal később kapott bizalmat, hogy átvegye a feladatkört, amelynek művészettörténeti tanulmányai végeztével a szakavatottjává is válik idővel. Az átmeneti időszak kezdete pedig véletlenül pont egybeesett a tábor indulásának időpontjával.

Ennyi kitérőt követően tért rá a művésztelep múltjának vázlatos ismertetéséhez, miszerint 1993 nyarán indult a kezdeményezés, amikor is Bukor Tibor és főiskolai csoporttársai, szegedi diákjaival karöltve megalapozták a tábor életre hívását.

– Az elmúlt huszonnégy esztendőben rengeteg változáson esett át a tábor. Elmondhatom viszont, hogy a mögöttem állók, akiknek a művei a falakról visszaköszönnek, tizenegy éve már, hogy többé-kevésbé rendszeresen jelen voltak és vannak a táborunkban – így Romsics Imre, hozzátéve, hogy Vágner Mátyás személyében idén „újoncot is köszönthetünk”.

E ponton utalt vissza a nagynyilvánosság számára először, hivatalosan ez alkalommal bemutatott Mácsainé iránt támasztott elvárásokra, amelyek között szerepel az is, hogy évről évre bővítse új táborozókkal a Kalocsán összeszokottá vált közösséget, az alkotóktól pedig nyitottságot és befogadó-készséget kért.

– Harmincöt alkotás készült, amelyből harminc felkerült a galéria falaira – folytatta – a Kiskunfélegyházáról, Kaposvárról, Pécsről és Budapestről érkezett művészek keze nyomán. Akik viszont látványosan hiányoztak a felsorakozottak közül, azok éppen a kalocsai arcok voltak. Távollétüket Romsics Imre eszkuzálta, mondván, Lakatos Ervin (aki a kezdetek óta állandó táborozó), éppen a megnyitó napján indult balatoni kirándulásra a gimnáziumi osztályával, Török Ferenc pedig rosszullét miatt szorult azonnali orvosi ellátásra (innen is kívánunk jobbulást neki!).

Végezetül a tárlat anyagát a művészlét és az alkotás felvetette univerzális kérdések boncolgatása közepette ajánlotta a megjelentek figyelmébe, alapul véve az általa írott, az „Ember, egész ember akarok lenni.” doromlási Pintér József (1909-1978) című könyvben foglaltakat, idézve a városunkban korábban „Az elfelejtett művészként” bemutatott alkotó leveleiből, írásaiból, naplójából.

Ezután megköszönte Holecz Dávidnak, Korb Klárának, Lakatos Ervinnek, Magyaros Boglárkának, Mojzer Tamásnak, Molnár Istvánnak, Odrobina Tamásnak, Sáros Miklósnak, Szikora Imrének, Török Ferencnek és Vágner Mátyásnak, hogy az idén is velünk voltak és invitálta őket a jövő évi táborba is, előrevetítve, hogy az itt született képek közül több is bekerülhet majd egy készülő galéria állandó anyagába (amelyről többet nem árult el).

A jelenlegit szeptember 4-ig nézheti meg a Városi Galériába látogató ingyenesen, hétfő kivételével bármely napon, délelőtt 10-12-ig, és délután 14-17 óráig.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei