2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai alkotók bemutatkozó kiállítása – Halásztelken a KKMK a vendég

Illés György Cinó  |  2016. 12. 01., 15:50

November 23-án nyílt meg Halásztelken az a képzőművészeti kiállítás, melyben huszonkét kalocsai és Kalocsa környéki képzőművész – festő, grafikus, szobrász és fotós – munkája látható. A Csepel-szigeten fekvő település Galériájában megrendezett tárlatra meghívásos alapon jutottak el alkotóink. A szervezők kalocsai „visszavágót” terveznek hamarosan.

A világ, amelyben élünk, sokszor mesterségesen felpörgeti a lényegtelen eseményeket, csak ritkán engedi, hogy megálljunk egy pillanatra és a saját fejünkkel kezdjünk gondolkozni, saját szívünkkel lássunk. Elmélyedni az alkotásokban csodálatos alkalom arra, hogy felszabadítsuk saját érzelmeinket, egy pillanatra kilépjünk a szűk hétköznapok világából, és lépjünk át egy új dimenzióba, így lesz a hétköznapból ünnepnap – e gondolatokkal nyitotta meg a Kalocsai Kortárs Alkotók Kiállítását Oláh Kálmán, a Halásztelek Galéria tulajdonosa.

A kalocsai alkotók tárlatra került műveit egy képzőművészekből álló szakmai kuratórium válogatta össze. Festők, grafikusok, szobrászok és fotósok – kivétel nélkül a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjai – kaptak lehetőséget, hogy bemutatkozhassanak a Halásztelek Galériában. Név szerint B. Tóth Éva, Benke Ferenc , Cselik Róbert, Dulinafka Gábor, Farkas Tibor, Fazekas Margit, Hubert László, Kiss Ernő, Kiss István, Kőrösi Tamás, Kovács Norbert, Krisztián Nóra, Látó Endre, Nagy-Balogh Györgyi, Nyitrai Éva, Péjó Zoltán, Pesztalics Márta, Pintér Péter, Regényi Gábor, Tóth Árpád Imre, TörökTöce Tibor és Viczay Lajos vitte jó hírét városunk képzőművészeti életének. (Az alkotókról lásd keretes írásunkat! – A szerk.)

A rendezvény sikerén felbuzdulva a szervezők már a folytatáson törik a fejüket. A közeljövőben szeretnének egy hasonló rendezvényt Kalocsán, hogy megmutathassák magukat a halásztelki művészeti élet képviselői is – tudtuk meg Cserenkó Gábortól, a KKMK titkári feladatokat is ellátó, író tagjától.

A Halásztelken kiállító kalocsaiak:

A halásztelki kiállítást megnyitó Oláh Kálmán az ottani közönségnek a kalocsai alkotókat művészeti ágankénti bontásban, így mutatta be:

Festők:

B. Tóth Éva: Különböző stúdiumokon fejlesztette rajz- és festői készségét. Így jutott el a grottázs (Szász Endre által is használt) élvezetes, lendületes, játékos technikájához. A grafikai megoldásokat tussal oldja meg. A képek tartalmi lényege: emóciók, intuíciók, impressziók, a pillanatnyi hangulat és a valóság élményeinek visszatükröződése, olykor a múlt emlékképei.

Cselik Róbert: Néhány évet szobafestőként dolgozott, ahol felfigyeltek rajztudására. Egyik külföldi útja során ismerkedett meg az airbrush technikával (szórópisztolyos festés), melynek ismereteit autodidakta módon sajátította el.

Dulinafka Gábor: Arra a kérdésre, hogy miért fest, a következőket válaszolta egy interjúban: elsősorban a tájat szeretem festeni, a természet szépségét híven visszaadni, hogy az embereket egy fárasztó nap után is örömmel töltse el a táj szépsége.

Fazekas Margit: Sokféle technikát kipróbált, jelenleg olajfestéssel kísérletezik, melyben nagy örömét leli. Oktató könyvekből gyakorolja a festést, a rajzolást.

Hubert László: Csoportos és egyéni kiállítások rendszeres szereplője, alkotótáborok szervezője. Kedvenc anyaga az olaj és az akril, de szívesen dolgozik olajpasztellel és pasztellkrétával is. Szívesen kísérletezik különböző témákkal, anyagokkal, technikákkal.

Kiss Ernő: Legszívesebben használt technikája az üde, friss, sokrétű akvarell. Alkotásai tele vannak fénnyel és derűvel. Telt, vidám és mindig friss színakkordjai üdén mosolyognak ránk. Alapító tagja a Hajósi Alkotótábornak, ahol életre szóló élményeket, emlékeket szerzett a Tóth Menyhérttel együtt töltött hónapokban.

Kiss István művészi hitvallása a következő: „A képzőművészetről vallom, hogy üzenetével az újjászületés örömével ajándékoz meg mindannyiunkat. Tisztességgel betartott etikai és esztétikai elvek szerint dolgozni a sírig.” Szijj Rezső művészettörténész pedig így ír a róla szóló monográfiájában: Kiss István nem hagyja magát a holnapra elmúló divatokkal befolyásolni, olyan alkotásokat hoz létre különböző technikákkal, amelyek tartós értékeket képviselnek, akár hangulatot jelenít meg, akár tárgyi motívumokat fejez ki.

Kovács Norbert: Szobrász és grafikus. Dargay Lajos, a magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója a következőket írta róla: „Ritka jelenség a kalocsai művészet palettáján, mert középiskolai tanulmányait már művészeti szakközépiskolában végezte. Pécsen, az egyetemen is művészetet tanulhatott. A szobrászat azonban anyagigényes, nagyon költséges műfaj, ezért kísérleteinek tárgya leginkább a grafika. Látható, hogy nagy hatással van rá az orosz konstruktivizmus, annak is magas szellemisége, és anyagában szegényes megjelenülése.”

Kőrösi Tamás: Első élményeit, benyomásait meghatározták a vidéki élet motívumai, a mezők, a szántók, a vadvizek, erdők és a patakok mind a mai napig visszatérő elemei képeinek. A Kiss István által életre hívott rajz és képzőművész körben tette meg az első lépéseket a rajzolás, festés felé, emellett művészettörténeti alapokat is kapott tanárától. Sokat jelentett neki még Mácsai István, Munkácsy-díjas festőművész biztatása is.

Krisztián Nóra: Autodidakta alkotó. Gyermekkora óta ámulatba ejti a természet sokszínűsége, változatossága és formai gazdagsága. Ezeket a részleteket ötvözi a saját gondolatvilágával, álmokkal, szürrealizmussal.

Látó Endre: Rajzolni és festeni felnőttként kezdett. Az alkotásról így vall: Aki megmutatja műveit a közönségnek, egyszerre válik védtelenné és erőssé is egyben. Amit a legtöbb ember szemérmesen eltitkol, személye legbelső énjét, azt az alkotó feltárja, vállalva a védtelenséget, de pont nyíltsága által lesz tiszta és ezáltal erős is egyben.

Nyitrai Éva: A festészet fiatalkorától érdekli. Schnúr József tanári útmutatása és Tóth Menyhért festőszakköre adta számára az első mély impulzust. Alkotásaival a közönség több közös kiállításon találkozhatott Bécsben.

Pesztalics Márta: Közel harminc éve szinte minden nap fest, alkot. Magát akvarellfestőnek vallja, de több mint tíz éve az ikonírás is az élete része. Tóth Imre: Könyvekből és az interneten, főleg angol mesterektől tanult. Előszeretettel ábrázolja a természet jelenségeit, az évszakok változásait. Elsősorban akvarell, kisebb arányban pasztell technikával készíti – a realista ábrázolást előnyben részesítve – tájképeit. Mérföldkőnek tekinti, hogy kezdeti próbálkozásait látva, további munkára bíztatta művész-tanár barátja, Kiss István.

Viczay Lajos: Látszerész szakmája hamar közel vitte a látvány megjelenítésének problémájához, ami kezdetben fotózásra, majd utóbb festésre inspirálta. Aktív tagja több hazai alkotótábornak és képzőművészeti közösségnek.

Szobrászok:

Farkas Tibor: Szívesen dolgozik kővel, vagy fával, de – a kísérletező kedvéből adódóan – szereti ötvözni is a különböző anyagokat.

Pintér Péter: A művészmesterséget nem tanulta, igazi amatőr, autodidakta alkotó. Alkotásai az utóbbi tíz évben számos hazai és külföldi tárlaton kerültek bemutatásra. Munkáira jellemző a groteszk, szatirikus látásmód.

Fotósok:

Benke Ferenc: A közelmúltban elhunyt újságíró-fotográfus az Angyal című fotójával szerepel ezen a kiállításon. Benke Ferenc nem tartotta magát fotóművésznek, hanem inkább olyan fotógráfusnak, akinek ha szerencséje van – mert arra nagy szükség van –, valamint, ha az emocionális telítettség is létre tudott jönni a fényképezés során, akkor jó mondanivalójú képek tudtak létrejönni a lencséje által.

Péjó Zoltán: Képeivel a világban megmaradt szépséget, rendet, vagy ennek ellentétjeit kívánja megmutatni, szabadon felhasználva a digitális technika adta lehetőségeket.

Regényi Gábor: Évtizedek óta fényképez, munkáival számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője.

Török „Töce” Tibor így vall, erről a különleges művészetről: Az alkotó képet varázsol, a múló idő által behatárolt pillanatokból, ami a lélek egy darabja, a belső világ tükröződése, ami érzelmeket és hangulatokat közvetít a világ számára. A kiállításon bemutatott Túl mindenen c. fotójával legutóbb az V. Biatorbágy Fotópályázaton ért el elismerést.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei