2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kék Madár 25, Mácsai István 95 – Teltházas produkciókkal indult a jubileumi Kék Madár Fesztivál

Illés György Cinó  |  2017. 06. 10., 18:18

Az idei, sorban a 25. Kék Madár Fesztivál a Mácsai István festőművész képeiből a Városi Galériában berendezett tárlatnak Dargay Marcell és Kákonyi Árpád közreműködésével zajlott megnyitójával vette kezdetét. A negyedszázados kort elért fesztivált maga a fesztiválalapító nyitotta meg megható, és elérzékenyülten elmondott beszédével. A hagyományosan telt házat vonzó megnyitóra talán a megszokottnál is több érdeklődő volt kíváncsi. A kiállítást Mácsai Lajos, a művész fia nyitotta meg, személyes emlékekkel is segítve a művek befogadását. Este hétkor a Katolikus Iskolában Lakatos György és Nagy Péter meglepetés fellépők sorát is fölvonultató kamaramuzsikájával, majd az érsekkertben Zséda koncertjével folytatódott a program.

A Városi Galériában tegnap, pénteken délután öt órakor kezdődött kiállítás-megnyitón megjelenteket a fesztivál örökös háziasszonya, Bayer Ilona köszöntötte, majd átadta a szót a fesztivál atyjának, Lakatos Györgynek, hogy tartsa meg rendhagyó megnyitóbeszédét.

Ez annyiban mindenképp rendhagyónak bizonyult, hogy a tőle megszokott, mély gondolatokkal átitatott és érzelmektől fűtött beszédének már az első mondatainál úgy elérzékenyült közönsége körében maga a fesztiválalapító is, hogy rövid időre meg is szakította mondandóját.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Eközben a közönség soraiban is párásodtak a tekintetek. Érthető is, hiszen a hallgatóság soraiban szép számmal akadtak olyanok, akik már az első alkalommal is jelen voltak, sőt egyesek azóta is minden évben. Ez az alkalom pedig nagy idő áttekintésére, fontos pillanatok, izgalmas zenei élmények fölidézésére, s mellé a rendezvényt ma már csak odafentről szemlélő közreműködőkről és előadókról való megemlékezésre is lehetőséget adott a fesztiváligazgtónak.

Egyébként is közismert, hogy Lakatos Györgynek van érzéke a zenei mellett a nyelvi önkifejezéshez is, az érzések, élettapasztalatok és gondolatok „összefésüléséhez” rövid írásaiban, amelyek által értékes gondolatokkal gazdagítja más közösségek mellett internetes közösségi oldala népes követői táborát is.
Magvas gondolataiból most egy önálló kötetet is összeállítottak. Az új kisalakú kötet a fesztivál helyszínein kapható, a megnyitó ünnepély előtt dedikálta, és a fesztivál idején szívesen dedikálja is azokat a művész. A kötet bevétele természetesen szintén az alapítvány céljait szolgálja.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Dargay Marcell és Kákonyi Árpád – mindketten a kalocsai Liszt Ferenc AMI volt tanítványai – a fesztiválon fölcsendülő első zeneműként egy zongorára írott, négykezes darabot, Schubert F-moll Fantázia című művét – a szerző utolsó befejezett alkotásainak egyikét – adták elő. Erről a műről később, Mácsai Lajosnak az édesapja kiállítása kapcsán elmondott megnyitó beszédéből kiderült, hogy festőművész édesapjának Schubert volt a kedvenc zeneszerzője, ez a darab pedig az ő munkásságán belül is a kedvence volt: „éjjel nappal ez hallatszott ki a műteremből”. A festményekből, fotókból összeállított, a művész amatőr filmesként készített felvételeit bemutató monitorral is kiegészült kiállítást megnyitó, személyes visszaemlékezésekkel is tarkított beszéd után újra a zongora hangja töltötte be a teret: ezúttal Eric Satie „Három darab körteformában” című műve hangzott el. Mindkét mű előadása előtt Dargay Marcell mondott el néhány gondolatot az előadandó zenemű szerzőjéről, keletkezésének körülményeiről.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A második mű előtti rövid tájékoztatásokból tudtuk meg, hogy annak sajátos címe Debussy építő kritikájára adott válasz volt, a mester szerint ugyanis Satie jó úton jár, de nem fordít kellő figyelmet „a formákra” – tudniillik a zenei formákra, mint a szonátaforma, scherzo-forma. Erre az észrevételre a konvenciókat kevésbé tisztelő, útkereső művész ezekkel a „körteformában” íródott művekkel reflektált.

Képgaléria megtekintése (60 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A folytatásban

A továbbiakban, este hét órától „25 év után” címmel az egykori, első fesztivál nyitóprodukciójának „remake”-jével, Lakatos György (fagott) és Nagy Péter (zongora) közös koncertjével folytatódott, majd este kilenctől az érsekkerti szabadtéri színpadon Zséda koncertjével zárult a 25. Kék Madár Fesztivál első napjának programja.

Ezekről külön-külön cikkben számolunk be!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK