2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Képtárnyitás, programdömping Kalocsán – Egyéjszakás kaland, ami biztosan nem okoz csalódást

Helyszín: Viski Károly Múzeum, Schöffer Gyűjtemény, Kalocsa
Dátum: 2017. június 24., szombat 17:00
Képtárnyitás, programdömping Kalocsán – Egyéjszakás kaland, ami biztosan nem okoz csalódást

A szélrózsa bármely irányába indulhatnánk szombaton, hiszen Kalocsa mellett valamennyi környékbeli város és falu múzeuma színvonalas programkínálattal csatlakozik az országos Múzeumok éjszakája mozgalomhoz – a Hajósi Barokk Kastély például már pénteken megtartja rendezvényeit.

Míg Kiskőrösön Petőfi és Arany személyei köré épülnek az események, addig Hartán a Kalocsai Thália Társulat „A nadrág” című vendégjátéka lesz az est fénypontja, de említhetnénk a Keceli Városi Múzeumot is, ahol az egykoron legendás Korona Disco fénykorából nyílik képes tárlat.

De beszéljünk haza, és maradjunk Kalocsán, annál is inkább, hiszen az események mozgatórugója, nevezetesen a Viski Károly Múzeum csapata elképesztően színes, sokhelyszínes és izgalmas programot kínál szombat este, ami valójában már késődélutántól elkezdődik.

A teljesség igénye nélkül szemezgetnénk a felhozatalból, amit órákra és helyszínekre lebontva megtalálni a mellékelt programleírásban, az intézmény Facebook-oldalán és valamennyi kalocsai sajtótermékben (a szervezők nem bízták a véletlenre, hogy mindenkihez eljusson kínálatuk híre – nagyon helyesen)!


Forrás: KALOhírek archív

Előzetesen két esemény vezette fel a szombati forgatagot – az egyik a „Túrós sütemények nagyanyáink asztalán” házisüti-készítő verseny, amelyre az elkészült finomságokat a múzeumban fogják rangsorolni, a másik pedig a Kalocsai Képtár megnyitása, amelyet délután öt órára hirdettek a volt zsinagóga épületébe, amely külső-belső tekintetében egyaránt felkészült arra, hogy a kalocsai születésű Vinczellér Imre festőművész által itt kiállított ajándékképeknek megfelelő otthonává váljon.

A múzeumi események este hét órakor kezdődnek a Viski Károly Múzeumban több helyszínen. Lesz itt időszaki rajzkiállítás-megnyitó, sütemény-zsűrizés és kóstolás, ásványtári Google, kézműves foglalkozás, és éjféltől tárlatvezetés is. Az épület udvarán a Kalocsa Kamara Kórus ad koncertet, majd az elmúlt esztendők hagyományát megtörve nem a helyi múzeumbatári kör amatőr színjátszói, hanem egy vendégtársulat mutatja be az este tízkor kezdőd előadást. A „Simogatórium” című, Zsidó Ferenc kortárs író tollából származó darabnak, amely napjaink bürokratikus és hivatalok átszőtte világa elé tart görbe tükröt, egyébként itt lesz az ősbemutatója. A társulat, amely érkezik, Székelykeresztúrról, erdélyi testvértelepülésünkről látogat hozzánk, előadásuk rendezője Kiss László.

Az évről évre kígyózó sorokban várakozókat vonzó jövendőmondó ezúttal a Városi Galériában várja az érdeklődőket, ahol a Kék Madár Fesztivál keretében nyílt izgalmas Mácsai-kiállítás képeit tekintheti meg, aki még nem látta.

Ezzel párhuzamosan a Nicolas Schöffer Gyűjtemény is szélesre tárja kapuit, ahol „Hétpróbások” címmel tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, fél nyolckor pedig néprajzi dokumentumfotókból nyílik tárlat az épületben.

A Múzeumok éjszakájába kapcsolt kalocsai helyszínek sora itt még mindig nem ért véget, hiszen azokra is gondoltak a szervezők, akik a kellemes nyári estét a szabad ég alatt töltenék és a csillagokat lesnék. Őket lovaskocsival viszik majd a Viski Károly Múzeumtól az Érsekkertig, ahol is amatőr csillagász várja őket, aki hegedűszó mellett tart bemutatót az égi szentjánosbogarakról.

Végezetül nem is lenne igazi a Szent Iván éji „boszorkányjáró” este, ahogy egy korábbi interjújában Romsics Imre múzeumigazgató fogalmazott a hagyományos éjféli tűzgyújtás nélkül, amelynek a helyszíne a programfelelős múzeum udvara lesz.

Információink szerint más kalocsai kiállítótér és intézmény nem csatlakozik a Múzeumok éjszakája mozgalomhoz, de kesergésre így sincs ok, hiszen írásunk igen szemelvényesen mustrálta, mi mindenből válogathat szombat este Kalocsán! Érdemes utánakeresni a részletes programleírásoknak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés