2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kiss István gyűjteményes kiállítása a Pataji Múzeumban – Ezzel startolt a Pataji Ősz 2022

2022. 09. 17., 08:38

Dunapataj szülötte ismét hazatért. Kiss István pataji szültésű kalocsai rajztanár-festőnek immár ötödször nyílt gyűjteményes kiállítása a nagyközségben. Ezúttal a település nagy ünnepének, a Pataji Ősz rendezvénysorozatának nyitónapján, a Pataji Múzeumban.

A festő sok évtizedes, sokrétű művészi pályafutásának szeleteiből nyílt tárlat népes közönséget vonzott a különleges kiállítótérbe. Schill Tamás néprajzos-muzeológus köszöntője után az alkotó volt osztálytársa, Faragó Viktória zongoratanár Schubert Táncok című művét adta elő.

A képírói művészet nem egy ágában tette próbára Kiss István képességeit. Akvarelljei, tusrajzai, linómetszetei, ceruzarajzai megörökítették szűkebb pátriájának, a Duna melléki tájnak számos részletét” – mondta megnyitójában Kiss Gy. Csaba Széchenyi-díjas irodalomtörténész, címzetes egyetemi tanár. Külön is kiemelte Kiss István pataji fejfákról készült linómetszet-sorozatát a kiállítási anyagból.

A fejfa állítás népi kultúránk része. Régi temetőinkben fogyó számban, de máig találkozhatunk velük. Sehol máshol nem lehet megtalálni a közép-európai szomszédságban” – hangsúlyozta.Kiss István barátom gazdag festői, grafikusi pályáján kezdettől fogva ott volt a szándék, hogy emléket állítson szülőfaluja közegének, természeti és emberi világának, szellemiségének képi újjáteremtéséről van szó. Fényekben, színekben, tájképekben, tárgyakban, emberi arcokban, emlékhelyekben. Az itteni egyedülálló sírjelekről készült sorozata ehhez a törekvéshez kapcsolható. A fejfa ugyanis egyedi és különleges eredménye a pataji szellemnek, a helyi értéktár pótolhatatlan darabja, úgy is mondhatnám, „patajikum”. Képi, rajzi megörökítése, titkainak fürkészése a hazatérő fiú főhajtása a hagyomány előtt, s egyben üzenet az emlékezet fontos helye ez a következő nemzedékek számára” – ezekkel a gondolatokkal ajánlotta a közönség figyelmébe Kiss Gy. Csaba a kiállítást.

A kiállításmegnyitó végén Váczi Attila Koszolányi Dezső Színes tintákról álmodom című versét szavalta el.

nd

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK