2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Látogatható a KalocsaART idei tárlata

Illés György Cinó  |  2016. 04. 20., 13:43

A Városi Galéria megszokott helyszínén április 15-én, pénteken délután öt órától tartották a kalocsai képzőművészek éves seregszemléjét jelentő Kalocsa Art kiállításmegnyitóját. Beszédet Kiss István művésztanár mondott. Ebben az esztendőben 25 művész adott alkotást a kiállításhoz, köztük hárman első ízben vesznek részt műveikkel a tárlaton.

Az ünnepélyes megnyitón megjelenteket Tamás Eszter művészettörténész köszöntötte. A megnyitó alaphangulatát a fuvolán, illetve zongorán közreműködött Balatoni Marcell és Filus Mónika. Ők Wilhelm Popp Rózsa című alkotását adták elő zenei bevezetésként. Ezt követően Kiss István mondott megnyitó beszédet.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A művész belső elhivatottságát Benedek Péternek gyermekkoráról szóló visszaemlékezéseiből vett idézettel érzékeltette Kiss István.
A József Attilától, Juhász Gyulától, Gróf Józseftől citált versidézetekkel átszőtt beszédében már a kiállított képek puszta fölsorolásával is érzékeltette a fölvonultatott alkotások tematikai, műfaji sokféleségét.
A művészet terén egy-egy alkotó által bejárt út pótolhatatlan egyediségére Borsos Miklóssal szólva utalt Kiss István, ám e szavak nem csak a művészetre vonatkoznak:

Senkinek sincs olyan helye, amelybe más beülhet. Mindenkinek az a helye, ahol van. És ez a hely annyit ér, amennyit ér az, aki betölti.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Beszéde zárásaként pedig – újra József Attilát idézve – a művészetben közönség, a befogadó részvételéről, illetve az őszinte alkotó ember valódi önzetlen adni akarásáról szólt:

Versem azé, ki szívem versbe kérte, s nékem elég a barátság érte. A megnyitóünnepély végén Tamás Eszter bejelentette: az immár hagyományos közönségdíjat június 25-én, a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatának keretében adják majd át.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A kiállítás megtekinthető június 5-éig, a Városi Galéria szokásos nyitvatartási idejében.

Végezetül álljon itt a Kalocsa Art idei, 2016-os tárlatán kiállítók névsora:

Baranyai-Tóth Éva
Dulinafka Gábor
Horváth Róbert
Hubert László
Kákonyi Ildikó
Kerekes Jenőné
Kiss Ernő
Kiss István
Kovács Norbert
Kőrösi Tamás
Krisztián Nóra
Lakatos Ervin
Látó Endre
Megyesné Bajor Magdolna
Nagy-Balogh Györgyi
Németh Mária
Novák Tibor
Pesztalics Márta
Pintér Péter
Ranga Tibor
Szörényi Tamás
Tóth Árpád Imre
Török Ferenc
Umenhoffer Pál
Viczay Lajos.

Képgaléria megtekintése (21 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Közülük Kerekes Jenőné, Krisztián Nóra, valamint Pesztalics Márta most első alkalommal csatlakozott képeivel a kiállításhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés