2018. 02. 26. hétfő
Edina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

„Magasra emeli a művészet az embert”

2018. 01. 24., 12:33

Gogol címünkben idézett szavaival írta le dr. Bálint József polgármester hétfő délután a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár volt nagyszemináriumi épületében megnyílt kiállítóterének avatásán, mit is jelent a művészet a hétköznapi létünk szürke folyamában. Az ünnepi alkalmat a Magyar kultúra napjára időzítették, amelyet színvonalas előadás követett a házigazda Tomori Pál Könyvtár kamaratermében

A megjelent népes érdeklődő közönséget Csikós Marianna megbízott könyvtárvezető üdvözölte, maga is örömét fejezve ki, hogy a könyvtár falait kiváló művészek, kiváló alkotásai díszítik mostantól egy éven át. Köszönetet mondott továbbá a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékének, Posztobányi Gábornak, aki klarinéton muzsikált Csupor Balázs tanár zongorajátékára, később pedig Sz. Pál-Kutas  Orsolya „Megnyitóra” című versét szavalta Kállai Sándor könyvtáros.

A körülöttünk lévő festmények, valamint a földszinten és az első emeleten látható szobrok mind-mind helyi és környékbeli alkotók keze munkáját dicsérik. Nem vitatható, hogy ezek az alkotások magas kulturális értéket képviselnek, gazdagabbá téve a város kulturális életét – mondta a mikrofon mögé lépett dr. Bálint József polgármester, kiemelve a tárlat létrejöttében Kiss István kalocsai rajztanár szerepét, aki támogatta, szervezte és szívügyének tekintette a gyűjtemény megvalósulását.

A helyi kulturális élet a kiállítás által sokat gazdagodik, főképp a város egyik leglátogatottabb épületében, ahogyan a magyar népet gazdagítja az e napon született „Himnusz” – zárta mondanivalóját a polgármester, majd dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető szólt.

Ő elsőként a budapesti Lisányi Endre festőművész által felajánlott, első emeleten látható, gigantikus méretű „Deus ex machina” festményre hívta fel a figyelmet, az alkotót szólítva. Köszönetet mondott azért, hogy ezt a kivételes alkotást felajánlása nyomán megkaphatta Kalocsa, és néhány mondatban visszautalt a folyosókat egykoron díszítő, itt letétbe helyezett, Szépművészeti Múzeum tulajdonát képező reneszánsz-replikák nem minden rossz visszhangtól mentes, néhány hónappal ezelőtti elszállítására. Ezután kérdés sem volt, hogy a Kalocsai Kortárs Képzőművész Klub alkotóinak biztosítsanak itt állandó bemutatkozási lehetőséget – folytatta.

Azért jobb helyszín ez a műveknek, véleményem szerint, mint egy kiállító-terem, mert oda konkrét céllal megy be az ember. Ide viszont az is bejön, akinek nem feltétlenül a kiállítás megtekintése a célja, hanem angoltársalgóra jön, vagy a kamaraterembe valamilyen előadásra, esetleg a baba-mama klubba, útközben pedig szembe jönnek vele ezek az alkotások, a földszinten, az első emeleten, a második szinten és a lépcsőfordulóban egyaránt – mondta Magóné, majd Kiss Istvánt szólította, hogy ő is ossza meg ünnepi gondolatait.


A program során sokat méltatott kalocsai rajztanár Kisléghi Nagy Ádám festőművész gondolatait idézte, az általa „a művészet Hiszekegyének”nevezett írásából, majd a megjelentek körbejárhatták a galériává lényegült folyosókat. 

Ezután irodalmi, zenés, művészeti előadásokat tartott Lakatos Ervin művésztanár, Torgyik Tamás magyartanár, és Túri Tibor zenetanár a kamarateremben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 23., 07:49
Angeli Gabriella már szimpátiatüntetés hőse is volt a tegnapi (csütörtöki) testületi ülés előtt a több pozíciójából való, várható eltávolítása miatt. Állítása szerint nem értesült a kiszorítására, az ő szavával „ellehetetlenítésére” előkészített döntésekről. Ez az állítás – tekintve, hogy a képviselő más tisztségei mellett a jogi bizottság elnöke (volt) – mindenképp elgondolkodtató.
2018-02-22 19:11:36
Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 25., 14:06
Bárki, akinek nincs tüzelője elviheti a Démász által levágott gallyfákat, gallyakat. Még >>>
2018. 02. 25., 10:28
Már csak néhány nap áll rendelkezésére azoknak az autósoknak, akik az év végén váltottak biztosítót, azonban még nem fizették be annak első negyedéves díját Még >>>
2018. 02. 24., 15:02
Bufurc bácsi mai elbeszéléséhez egy saját alkotású, a történethez laza szálakkal kapcsolódó receptet is küldött, desszert gyanánt. Vagy előételnek. Főleg azoknak szánja csemegeként, akik minden tányér ételükről legalább egy képet– néha egész galériát – feltöltenek a virtuális térbe… Még >>>
2018. 02. 24., 11:20
Az extrém hideg miatt a bentlakásos szociális intézmények is megnyitják kapuikat a hajléktalanok előtt. Még >>>
2018. 02. 24., 10:23
Kiterjesztenék a mindennapos testmozgást. Az iskolák után most, az óvodákon lehet a sor Még >>>
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.