2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Magasra emeli a művészet az embert”

„Magasra emeli a művészet az embert”
2018. 01. 24., 12:33

Gogol címünkben idézett szavaival írta le dr. Bálint József polgármester hétfő délután a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár volt nagyszemináriumi épületében megnyílt kiállítóterének avatásán, mit is jelent a művészet a hétköznapi létünk szürke folyamában. Az ünnepi alkalmat a Magyar kultúra napjára időzítették, amelyet színvonalas előadás követett a házigazda Tomori Pál Könyvtár kamaratermében

A megjelent népes érdeklődő közönséget Csikós Marianna megbízott könyvtárvezető üdvözölte, maga is örömét fejezve ki, hogy a könyvtár falait kiváló művészek, kiváló alkotásai díszítik mostantól egy éven át. Köszönetet mondott továbbá a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékének, Posztobányi Gábornak, aki klarinéton muzsikált Csupor Balázs tanár zongorajátékára, később pedig Sz. Pál-Kutas  Orsolya „Megnyitóra” című versét szavalta Kállai Sándor könyvtáros.

A körülöttünk lévő festmények, valamint a földszinten és az első emeleten látható szobrok mind-mind helyi és környékbeli alkotók keze munkáját dicsérik. Nem vitatható, hogy ezek az alkotások magas kulturális értéket képviselnek, gazdagabbá téve a város kulturális életét – mondta a mikrofon mögé lépett dr. Bálint József polgármester, kiemelve a tárlat létrejöttében Kiss István kalocsai rajztanár szerepét, aki támogatta, szervezte és szívügyének tekintette a gyűjtemény megvalósulását.

A helyi kulturális élet a kiállítás által sokat gazdagodik, főképp a város egyik leglátogatottabb épületében, ahogyan a magyar népet gazdagítja az e napon született „Himnusz” – zárta mondanivalóját a polgármester, majd dr. Magóné Tóth Gyöngyi intézményvezető szólt.

Ő elsőként a budapesti Lisányi Endre festőművész által felajánlott, első emeleten látható, gigantikus méretű „Deus ex machina” festményre hívta fel a figyelmet, az alkotót szólítva. Köszönetet mondott azért, hogy ezt a kivételes alkotást felajánlása nyomán megkaphatta Kalocsa, és néhány mondatban visszautalt a folyosókat egykoron díszítő, itt letétbe helyezett, Szépművészeti Múzeum tulajdonát képező reneszánsz-replikák nem minden rossz visszhangtól mentes, néhány hónappal ezelőtti elszállítására. Ezután kérdés sem volt, hogy a Kalocsai Kortárs Képzőművész Klub alkotóinak biztosítsanak itt állandó bemutatkozási lehetőséget – folytatta.

Azért jobb helyszín ez a műveknek, véleményem szerint, mint egy kiállító-terem, mert oda konkrét céllal megy be az ember. Ide viszont az is bejön, akinek nem feltétlenül a kiállítás megtekintése a célja, hanem angoltársalgóra jön, vagy a kamaraterembe valamilyen előadásra, esetleg a baba-mama klubba, útközben pedig szembe jönnek vele ezek az alkotások, a földszinten, az első emeleten, a második szinten és a lépcsőfordulóban egyaránt – mondta Magóné, majd Kiss Istvánt szólította, hogy ő is ossza meg ünnepi gondolatait.


A program során sokat méltatott kalocsai rajztanár Kisléghi Nagy Ádám festőművész gondolatait idézte, az általa „a művészet Hiszekegyének”nevezett írásából, majd a megjelentek körbejárhatták a galériává lényegült folyosókat. 

Ezután irodalmi, zenés, művészeti előadásokat tartott Lakatos Ervin művésztanár, Torgyik Tamás magyartanár, és Túri Tibor zenetanár a kamarateremben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés