2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Makrai Adél festőművész kiállítása a Schöffer Gyűjteményben – Festővásznon a pandémia korlátozásai

Makrai Adél festőművész kiállítása a Schöffer Gyűjteményben – Festővásznon a pandémia korlátozásai
Illés György Cinó  |  2022. 04. 12., 08:33

Április 8-án, pénteken délután ötórai kezdettel tartották a Schöffer Gyűjteményben Makrai Adél festőművész „Nyitás - Zárás – Nyitás” című kiállításának megnyitóját. A kiállítást megnyitotta: Budai Viktória művészettörténész, a gyűjtemény vezetője. A megnyitón közreműködött: ifj. Ficzek Ferenc képzőművész. A kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Gyűjtemény nyitvatartási idejében.

A pécsi származású művész 2005-ben a Pécsi Egyetem Művészeti Karán festő szakon szerzett diplomát. Hamar megszületett gyermeke, ami festészetében is nagy jelentőséggel bír: az anya-gyermek kapcsolat, az anyaság, úgymond a „női művészet” visszatérően megjelenik művein.

Művészetének általános jellemzője a figurativitás, csak ritkán kezd kísérletezésbe. Fő technikája az olaj, vászon, bár a mostani tárlatán is láthatóak e mellett montázsok és kollázsok, illetve szerepel egy installáció is.
Az alkotás lényegét ugyanakkor nem a festészeti megoldásokban, hanem a gondolatiságban, a mondanivalóban látja – hangsúlyozta a kiállítás-megnyitóján Makrai Adél.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Jelenleg alkotói tevékenysége mellett Kaposváron tanít egy művészeti iskolában, ami azért is fontos, mert a kiállítás anyagának tematikája részben a távoktatást is érinti, arra reflektál, annak hatása alatt született, hiszen a képeket a járvány miatti lezárások, illetve azok egy sajátos aspektusa, a nyilvános teraszok napernyőinek az aktuális rendelkezésekhez illeszkedő játéka ihlette – erre utal a cím is.

A képeken ábrázolt napernyők által az elmúlt két év, a COVID-karantén különböző fázisai jelennek meg, ugyanis azok folyamatosan lekövették, hogy éppen kinyitnak, vagy bezárnak a helyek. Ezeket kedvtelésből fotózni kezdte z alkotó, majd ez a képi anyag adta a művészi koncepciója alapját annak a sorozatnak, amelynek gyümölcseiből egy válogatást láthat most a kalocsai közönség.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Makrai Adél nagy örömét fejezte ki a bemutatkozási lehetőség miatt, már csak a tárlat tematikájából adódóan is, hiszen a pandémia alatt – ahogy a művészek többségének– neki sem volt lehetősége a közönséggel találkozni. Erre a járvány kitörése óta most először, Kalocsán kerülhetett sor.

A kiállítás nyitvatartási időben április 30-ig tekinthető meg a Schöffer Gyűjtemény Szent István király út 76. szám alatti épületében. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés