2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Múzeumok éjszakája tizedszer – Izgalmas kaland a láthatáron

Helyszín: Viski Károly Múzeum, Kalocsa
Dátum: 2016. június 25., szombat 19:00

Házi lekváros sütemények és „disznóságok” terülj-terülj asztalkámja, a földből feltáruló őslény a Kalocsai Jurassic Parkban, múzeumi puzzle, alternatív könyvhét, idő előtt megnézhető kiállítótér, gyermekjátékok, jövendölés, filmvetítés és a színpadon az Oscar című komédia – címszavakban, a teljesség igénye nélkül így fest a június 25-én jubiláló, tizedik alkalommal megtartandó Múzeumok éjszakája Kalocsán!

– Minden esztendőben valami süteményt kérünk, nem minden hátsó szándék nélkül. Szeretnénk ugyanis összegyűjteni azokat a recepteket, amelyeket még a nagyanyáink hagytak ránk. Ez persze nem jelenti azt, hogy az újaktól elzárkóznánk. Ahogy szoktuk, felterítjük majd az idénre készült lekváros süteményeket, amelyet szubjektív módon bírál meg a zsűri, a legjobbnak ítélteket pedig díjazni fogjuk – ismertette a Múzeumok Éjszakáját felvezető pályázat kiírásának hátterét Romsics Imre, a program házigazdájaként megjelölt Viski Károly Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a versenybe kerülés feltétele a nevezett sütemény receptjének június 24-ig történő leadása a múzeumban, vagy annak telefonos elérhetőségén.

– Harmadik esztendeje már, hogy hozzánk tartozik a Schöffer Gyűjtemény és a Városi Galéria is. Előbbit ráadásul július 1-jén fogjuk megnyitni a régi-új helyén, az újjáépült épületében, a főutcán. A Múzeumok éjszakájára tehát hivatalosan még nem lesz nyitva a Schöffer Gyűjtemény, de be lehet majd nézni oda is. Nem garantálom, hogy minden szobor a helyére kerül addigra és működni is fog, mindenesetre igyekezni fogunk a berendezéssel – vágott a közepébe az intézményvezető, elejtvén, hogy egy kis hiba is csúszhatott a gépezetbe, amelyet az éjszakai látogatók vélhetően nem érzékelnek majd, a nappaliak annál inkább. A fénnyel operáló Schöffer-alkotásokat befogadó, vadiúj kiállítótér lesötétítését egyelőre ugyanis nem lehet megoldani, ami várhatóan okoz még fejtörést – zárójel bezárva.

Forrás: KALOhírek archív

– Az állandó programjaink ebben az évben sem maradnak el, természetesen mindig kicsit megújítjuk annak tartalmát. Eszerint lesz az idén is tárlatvezetés András Lászlóné irányításával a Viski Károly Múzeumban, hiszen, ha csekély létszámban is, de mindig van rá igény. Lehet majd fényképezkedni a parasztszobában, ami erre az éjszakára az 1910-es évek Kalocsájává lényegül, és ottani, polgári világot megidéző fotó erejéig. Az ásatás a „Kalocsai Jurassic Park” fantázianevet kapta, amelyről nem árulnék el többet, legyen ez meglepetés – meséli, mondhatni egyetlen mély lélegzetvétellel Romsics Imre.

A sor persze még messze nem ért véget, és fontos hangsúlyozni, hogy a teljesség igénye nélkül szemlézzük a június 25-i eseménysort. – Lesz alternatív kalocsai ünnepi könyvhét is nálunk, mert a múzeum lassan a negyvenedik könyvét adja ki, valahogy mégis ki szoktunk maradni az általános ünnepi könyvhét programjából, megszervezzük hát a sajátunkat egy rövidesen megjelenő, új kiadvány ismertetésével – folytatja.

– Az ásványtárban bemutatjuk egyetlen honfoglalás-kori rovásírás-lemezünket, ami anno a halomi hegyről került elő és a múzeumunk tulajdonában van, bár hosszú évek óta folyamatosan utazik. Erre az egyetlen napra viszont hazatér Kalocsára ez a lemez. Ehhez kötődően itt lesz velünk Thiesz János, akivel tanulhatják a rovásírás elsajátítását.

Ami pedig szintén bevált, hogy nincsen Kalocsán Múzeumok éjszakája az intézmény baráti körének színházi előadása nélkül! Ebben az esztendőben a választás egy igazi klasszikus komédiára, az Oscarra esett. Érdekesség, hogy néhány évvel ezelőtt Józsa Imre és Vándor Éva főszereplésével ezt a darabot egyszer láthatta a kalocsai közönség a Városi Színház vendégjátékaként, a Sylvester Stallone főszereplésével ebből készült hollywoodi filmet pedig minden bizonnyal senkinek nem kell bemutatni. Ez az a bizonyos Oscar, amellyel idén megörvendeztetnek bennünket a múzeumbatárok este 22 órai kezdettel.

Emellett számtalan érdekesség, program és garantált élmény – június 25-én, Kalocsán, a Múzeumok éjszakáján!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés