2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ragyogó színek, tájak, érzelmek - Németh Miklós munkássága a Galériában

Boda Tibor  |  2018. 02. 21., 09:36

A Városi Galéria februári tárlata, a méltatlanul kevéssé ismert Németh Miklós munkássága előtt tiszteleg. A Tobzódó Színek címet viselő kiállítás átfogó és magával ragadó válogatást tár elénk a mester művészetéből.

A megszokott nívós hangszeres játékot követően, melyet a Lisz Ferenc AMI oktatói és növendékei adtak elő, Zsellér Jenő nyitotta meg a kiállítást felidézve a nagyformátumú művész pályáját és alkotói útját.
Róla érdemes megjegyezni, hogy szakavatottabb előadót nehéz lett volna találni nála, hisz könyvet is szentelt Német Miklós munkáságának, emellett Tóth Menyhért Kossuth-díjas festőművész szerzői jogainak örököse és a hagyatékfelelős őrzője.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek


A tárlat színpompás főszereplője Márffy Ödön festőiskolájában tanult 1950-1954 között, majd különböző szabadiskolákban képezte magát, ahol mesterei között tudhatta többek között Szalatnyai Józsefet, Ilosvai Varga Istvánt és Tóth Menyhértet is. A közel hatvan éves életműben, a legjellemzőbb tematikai irányvonalak szinte változatlanok maradtak, ami a jelen kiállításon is jól érzékelhető: a női akt, az ölelkező szerelmespár, a bohócok és harlekinek keserédes világa, a táj- és városkép, egzotikus országok furcsa, életkedvtől duzzadó szereplői és az önarckép állandó elemei úgy a hatvanas-hetvenes években készült munkáknak, mint legutolsó festményeinek is. Deim Pál a barát és alkotótárs szavai szerint:

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek


Mindig a papír teljes felülete érdekelte, a kompozíció varázsa, ritmusok, színek kötötték le a figyelmét. Így születtek a csak Németh Miklósra jellemző látomás erejű művek, amelyek - nem túlzás - a magyar művészet élvonalába tartoznak.A március 17-ig megtekinthető kiállítást minden kezdő és haladó művészetkedvelőnek kiemelten ajánljuk, ahogy a tárlat találó címe is invitál a színek és érzések kavalkádjában való elmerülésre és megújulásra, ellenpontozandó e szürke téli napokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés