2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Ragyogó színek, tájak, érzelmek - Németh Miklós munkássága a Galériában

Boda Tibor  |  2018. 02. 21., 09:36

A Városi Galéria februári tárlata, a méltatlanul kevéssé ismert Németh Miklós munkássága előtt tiszteleg. A Tobzódó Színek címet viselő kiállítás átfogó és magával ragadó válogatást tár elénk a mester művészetéből.

A megszokott nívós hangszeres játékot követően, melyet a Lisz Ferenc AMI oktatói és növendékei adtak elő, Zsellér Jenő nyitotta meg a kiállítást felidézve a nagyformátumú művész pályáját és alkotói útját.
Róla érdemes megjegyezni, hogy szakavatottabb előadót nehéz lett volna találni nála, hisz könyvet is szentelt Német Miklós munkáságának, emellett Tóth Menyhért Kossuth-díjas festőművész szerzői jogainak örököse és a hagyatékfelelős őrzője.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek


A tárlat színpompás főszereplője Márffy Ödön festőiskolájában tanult 1950-1954 között, majd különböző szabadiskolákban képezte magát, ahol mesterei között tudhatta többek között Szalatnyai Józsefet, Ilosvai Varga Istvánt és Tóth Menyhértet is. A közel hatvan éves életműben, a legjellemzőbb tematikai irányvonalak szinte változatlanok maradtak, ami a jelen kiállításon is jól érzékelhető: a női akt, az ölelkező szerelmespár, a bohócok és harlekinek keserédes világa, a táj- és városkép, egzotikus országok furcsa, életkedvtől duzzadó szereplői és az önarckép állandó elemei úgy a hatvanas-hetvenes években készült munkáknak, mint legutolsó festményeinek is. Deim Pál a barát és alkotótárs szavai szerint:

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Boda Tibor/ KALOhírek


Mindig a papír teljes felülete érdekelte, a kompozíció varázsa, ritmusok, színek kötötték le a figyelmét. Így születtek a csak Németh Miklósra jellemző látomás erejű művek, amelyek - nem túlzás - a magyar művészet élvonalába tartoznak.A március 17-ig megtekinthető kiállítást minden kezdő és haladó művészetkedvelőnek kiemelten ajánljuk, ahogy a tárlat találó címe is invitál a színek és érzések kavalkádjában való elmerülésre és megújulásra, ellenpontozandó e szürke téli napokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK