2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szent Iván-éji programdömping – Múzeumok Éjszakája Kalocsán

Illés György Cinó  |  2023. 07. 02., 15:14

A Múzeumok Éjszakájának központi helyszíne a Viski Károly Múzeum volt, ahol minden teremben más és más program, valamint két kalandos csapatjáték várta az érdeklődőket, miközben az udvaron kulturális műsor szórakoztatta az egybegyűlteket.

További három helyszínen, a múzeum külső telephelyein, így a Kiállítóteremben, a Városi Képtárban és a Schöffer Gyűjtemény épületében alkalmi tárlatvezetések, filmvetítések, planetáriumi bemutatók gondoskodtak a tartalmas időtöltésről – ezekről a Kalocsai Néplap Online külön cikkben számol be.

A rendezvényt Simon Zoltán alpolgármester nyitotta meg, néhány mondatban szólva az ünnep eredetéről, annak csillagászati és kultúrtörténeti vonatkozásairól, fény és sötétség harcának szimbolikájáról, és a nyári napfordulóhoz kapcsolódó, ősidőkig visszavezető hagyományokról, hiedelmekről is.

Ezt követően a Pro Museo Kalocsa-díj első alkalommal történő átadására sok. E díjat évente egy személy kaphatja meg, de első alkalommal két fő részesült a Romsics Imre múzeumigazgató által alapított elismerésben – a Pro Museo díjátadóról és a díjazottakró a kalocsaineplap.hu-nl önálló cikkben bővebben beszámolnak.

Divatbemutató, színház és zene a színpadon

A továbbiakban kulturális műsor következett.
Először kalocsai motívumok felhasználásával készült, de korunk igényei szerint, általános használatra szánt ruhákból láthattunk divatbemutatót. A ruhakölteményeket a Kalocsai Kézműves Kör tagjai tervezték és készítették, és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület tagjai mutatták be azokat.


Ezt követően a Kalocsai Thalia Társulat produkciója következett, akik Rejtő Jenő két bohózatával szórakoztatták a közönséget.

Képgaléria megtekintése (59 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Késő este a Mátrai Jazz Kartell koncertje zárta a színpadi programok sorát – ebből szintén hoztunk egy videós ízelítőt –, majd a program zárásaként tűzgyújtás és Szent Iván-éji tűzugrás tette föl a tartalmas napra a koronát,


Mindeközben...

Az ásványtárban Umenhoffer Pál hajósi naiv festő alkalmi kiállítását láthatták az érdeklődők, mellé a művész maga adott zenei aláfestést szájharmonikán és gombos harmonikán. Igény szerint tárlatvezetéssel, történetek mesélésével, néprajzi érdekességekkel szórakoztatta az arra fogékonyakat.


Egy másik teremben kézműves foglalkozás keretében ismerkedhettek a kisebbek a kalocsai díszítőművészet motívumaival és a hímzés-varrás alapjaival, megint másutt a vállalkozó szelleműeket kirakójáték, gyerekeket és igény szerint a felnőtteket is csillámtetováló szalon várta, szintén kalocsai motívumokkal.

Játék, idén már Petőfivel is

Nem maradhatott el a „Szent Iván-éji 24” című játék, amely a korábbi években is remek szórakozást nyújtott a résztvevőknek. A játékosoknak 24 oda nem illő tárgyat kell megtalálni a múzeum különböző gyűjteményeiben. Könnyítésképpen a versenylapon előre megadták, hogy egységenként hány kakukktojást kell keresni. A legeredményesebb megfejtők között jutalmat sorsoltak ki.

Idén egy új játék is színesítette a programot, amely a Petőfi 200 országos programsorozathoz is kapcsolódott. A múzeum több pontján QR kódok segítségével lehetett egy-egy Petőfi verset letölteni, amelyben fontos segítséget találhattak a játékosok a hozzátartozó feladat vagy rejtvény megoldásához.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy arra

KÖZEL HÉTSZÁZ LÁTOGATÓ VÁLTOTT BELÉPŐT.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK