2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták az ország legkorszerűbb tűzoltólaktanyáját Kiskőrösön

Átadták az ország legkorszerűbb tűzoltólaktanyáját Kiskőrösön
Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 07., 10:56

A nyári hónapok vége óta impozáns, a kor színvonalához megjelenésében is igazodó új tűzoltólaktanya fogadja Kiskőrösön az Akasztó irányából érkezőket. A természetvédelmi területből kivett területen, zöldmezős beruházásként épült komplexum leghatékonyabb használata és működtetése érdekében már a tervezés időszakában kikérték a helyi tűzoltók és a hasonló beruházásokban résztvevők véleményét. Ennek köszönhetően jelenleg az ország legkorszerűbb tűzoltó-parancsnoksága szolgálja a helyi hivatásos tűzoltókat, rajtuk keresztül a parancsnokság illetékességi területén élő mintegy 51 ezer ember biztonságát.

Az új épület előtt december 18-án, 13 órakor megtartott kis avatóünnepségen Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Farkasinszki Lóránt, a katasztrófavédelem megyei igazgatója, Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester vett részt, illetve mondott beszédet.

A pandémia miatt az új tűzoltósági épület belső tereit nem lehetett bejárni, de Paksi Dénes tűzoltóparancsnok az épülethez tartozó, gyönyörűen kivitelezett parkolóból valamennyi fontosabb belső egység elhelyezkedéséről és funkciójáról, valamint az épület mellett BM és önkormányzati forrásból létesített sportpályáról is tájékoztatást adott.

Domonyi László polgármester beszédében rámutatott: a „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP európai uniós projekt 919 millió 848 ezer forint vissza nem térítendő támogatásából megépített létesítmény a legszebb ajándék a városnak. Ezen felül 13 település 51 ezer lakójának a biztonságát erősíti.

Kép forrása: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Font Sándor gratulált Domonyi László polgármesternek és Paksi Dénes tűzoltóparancsnoknak ahhoz a kitartó munkához, hogy hosszú évek óta tartó erőfeszítéseik eredményeképp megvalósulhatott az új tűzoltólaktanya. A képviselő köszönetét fejezte ki a katasztrófavédelem megyei igazgatójának, hogy szakmai indokaival mindig olyan helyre tette ezt a projektet, amely végül a választókerült legnagyobb ilyen jellegű fejlesztésévé válhatott.

Mint Paksi Dénes parancsnok elmondta: az új létesítmény mintegy 1200 négyzetméter nagyságú tűzoltólaktanyát, önálló raktárépületet és egy sportpályát foglal magába. A parancsnoki épületszárnyban irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont, szolgálati és pihenő helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek, és egy ügyfélfogadó tér kapott helyet.

Kép forrása: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


A laktanyában összesen 39 tűzoltó lát el készenlétet minden igényt kielégítő körülmények között. Az ingatlanban három szerállást és egy járműmosó részleget alakítottak ki, ami a későbbiekben a város fejlődésének üteméhez igazított bővítés lehetőségét is hordozza. A szertárban a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges helyiségek is vannak. A létesítmény előtt akadálymentesített parkoló épült, az ügyfelek fogadására szolgáló helyiségeket ugyancsak akadálymentesítették. A beruházás célja egy olyan épület kialakítása volt, amely méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokság számára.

Mint elhangzott: az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt elérje a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Kép forrása: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés