2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták az ország legkorszerűbb tűzoltólaktanyáját Kiskőrösön

Átadták az ország legkorszerűbb tűzoltólaktanyáját Kiskőrösön
Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 07., 10:56

A nyári hónapok vége óta impozáns, a kor színvonalához megjelenésében is igazodó új tűzoltólaktanya fogadja Kiskőrösön az Akasztó irányából érkezőket. A természetvédelmi területből kivett területen, zöldmezős beruházásként épült komplexum leghatékonyabb használata és működtetése érdekében már a tervezés időszakában kikérték a helyi tűzoltók és a hasonló beruházásokban résztvevők véleményét. Ennek köszönhetően jelenleg az ország legkorszerűbb tűzoltó-parancsnoksága szolgálja a helyi hivatásos tűzoltókat, rajtuk keresztül a parancsnokság illetékességi területén élő mintegy 51 ezer ember biztonságát.

Az új épület előtt december 18-án, 13 órakor megtartott kis avatóünnepségen Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Farkasinszki Lóránt, a katasztrófavédelem megyei igazgatója, Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester vett részt, illetve mondott beszédet.

A pandémia miatt az új tűzoltósági épület belső tereit nem lehetett bejárni, de Paksi Dénes tűzoltóparancsnok az épülethez tartozó, gyönyörűen kivitelezett parkolóból valamennyi fontosabb belső egység elhelyezkedéséről és funkciójáról, valamint az épület mellett BM és önkormányzati forrásból létesített sportpályáról is tájékoztatást adott.

Domonyi László polgármester beszédében rámutatott: a „Tűzoltólaktanyák kialakítása – Kiskőrös tűzoltóság” elnevezésű KEHOP európai uniós projekt 919 millió 848 ezer forint vissza nem térítendő támogatásából megépített létesítmény a legszebb ajándék a városnak. Ezen felül 13 település 51 ezer lakójának a biztonságát erősíti.

Kép forrása: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


Font Sándor gratulált Domonyi László polgármesternek és Paksi Dénes tűzoltóparancsnoknak ahhoz a kitartó munkához, hogy hosszú évek óta tartó erőfeszítéseik eredményeképp megvalósulhatott az új tűzoltólaktanya. A képviselő köszönetét fejezte ki a katasztrófavédelem megyei igazgatójának, hogy szakmai indokaival mindig olyan helyre tette ezt a projektet, amely végül a választókerült legnagyobb ilyen jellegű fejlesztésévé válhatott.

Mint Paksi Dénes parancsnok elmondta: az új létesítmény mintegy 1200 négyzetméter nagyságú tűzoltólaktanyát, önálló raktárépületet és egy sportpályát foglal magába. A parancsnoki épületszárnyban irodák, egy 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont, szolgálati és pihenő helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek, és egy ügyfélfogadó tér kapott helyet.

Kép forrása: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


A laktanyában összesen 39 tűzoltó lát el készenlétet minden igényt kielégítő körülmények között. Az ingatlanban három szerállást és egy járműmosó részleget alakítottak ki, ami a későbbiekben a város fejlődésének üteméhez igazított bővítés lehetőségét is hordozza. A szertárban a tűzoltók speciális felszereléseinek kezeléséhez, tárolásához, karbantartásához szükséges helyiségek is vannak. A létesítmény előtt akadálymentesített parkoló épült, az ügyfelek fogadására szolgáló helyiségeket ugyancsak akadálymentesítették. A beruházás célja egy olyan épület kialakítása volt, amely méltó körülményeket biztosít a hivatásos tűzoltó-parancsnokság számára.

Mint elhangzott: az épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt elérje a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást. Az új laktanyából a mostaninál sokkal rövidebb idő alatt érkeznek a tűzoltók például Akasztóra, Csengődre és Soltszentimrére. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Kép forrása: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK