2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Élménygazdag identitás gyermek napközis tábor volt Kiskőrösön

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 25., 15:29

Az érték-élmény-egészség fogalmak és üzenetek köré fűzték föl annak a gyermek napközis tábornak a programját, amelyet keresve sem találva jobb helyen, mint a Kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontban 15 helyi gyermek számára augusztus 10-14-ig, a megyei identitás erősítése pályázat keretében Kiskőrösön és további két településen, Kiskunfélegyházán és a megye egyik legkisebb településén, Drágszélen szerveztek meg.

A kiskőrösi látogatóközpont interaktív, játékos kiállítása végigjárása során a gyermekek átélhették Petőfi Sándor leghíresebb művének, a János Vitéznek a cselekményét, együtt kalandozva, vitézkedve Kukoricza Jancsival kis falujától egészen Tündérországig.

Ám a hely kínálta páratan lehetőség mellett számos más program is megvalósult a teljesen felújított, 1845-ben kései klasszicista stílusban épült kúria falai közt. Az épületben egy interaktív labirintus várta a gyerekeket, amelyet színházi díszletekkel és a legmodernebb számítógépes, fény- és hangtechnika segítségével szereltek fel – tájékoztatott a táborozó gyerekek meglátogatásakor Tóth Anett táborvezető, a Látogatóközpont vezetője.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A szakember azt is elmondta: a gyerekek a tábor első napján, délelőtt a János Vitéz Látogatóközpont interaktív labirintusával, benne a János vitéz társasjátékkal, 3D puzzle tündérpalotával, tilitoli, bástya és labirintus játékkal, a turisztikai látványtérképpel ismerkedtek. Délután, a megyei motívumgyűjteményből válogatva a textilszatyor-festését stencil technikával gyakorolták

A 15 fős csoport a további napokban a kiskőrösi Úttörténeti Múzeum tárlatvezetésén vett részt, de ezen a helyszínen rollerezés is várta a gyerekeket – folytatta a program ismertetését Tóth Anett.

Az „identitás” szó, és az „identitás tábor” talán többeknek magyarázatra szorul, ezért megemlítem: ebben a szövegkörnyezetben mi elsősorban a hovatartozás, az együvé tartozás, az összetartozás élményére gondolunk, tehát, hogy valamennyien „földik”, Bács-Kiskun megyeiek, kiskőrösiek vagyunk, teli olyan értékekkel, amire méltán lehetünk büszkék.

A gyerekek ennek jegyében ismerkedtek megyénk és járásunk értékeivel, az értéktárral és hungarikumokkal könyvek és játszóeszközök segítségével.”
A tábor ideje alatt buszos kirándulást tettünk a szanki Kiskun Emlékhelyre, ahol a tárlatvezetés után egy feladatlapon az is visszaellenőrizhető, mi maradt meg a látottakból, hallottakból.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Igazi, vélhetően feledhetetlen élményt kínált a Szöllősi Lovastanya egész napos programja, ahová lovaskocsikkal érkeztünk, és a lovaglás mellett kisállatokat simogathattak a tábor résztvevői.” A közös meseolvasás, elemzés, beszélgetés alapját a Petőfi Szülőház, a Szlovák Tájház, a népi játékok: cseréptörés, seprűlovaglás, agyaggolyó verseny adták. Biztosan hasznos volt az a városismereti körút is, amikor nem csak elsétáltak Kiskőrös naponta látott, meghatározó épületei mellett, hanem azok történetével és értékeivel is megismerkedtek majd a téma iránt már az első napon nagy érdeklődést mutató gyerekek – mondta Tóth Anett, a kiskőrösi identitás tábor vezetője.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei