2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Hazai termékek kiváló seregszemléje a XIV. Duna-Tisza közi Agrár Expó

Hazai termékek kiváló seregszemléje a XIV. Duna-Tisza közi Agrár Expó
2023. 04. 05., 14:54

Idestova másfél évtizedes hagyománya van a Duna-Tisza közi Agrár Expónak Nagy Tamás, és csapata szervezésében, ahol összesereglettek a hazai élelmiszertermékeket előállítók. Itt aztán minden megtalálható volt, ami a húsvéti asztalra kerülhet: sajtok, sonkák, kolbászok, mézek, szörpök, lekvárok, sütemények, és természetesen kiskőrösi szaladgáló rétest is lehetett kapni az expón.

A bográcsokban különféle pörköltek rotyogtak, így éhen sem maradt senki, mint ahogyan szomjan sem, hiszen az italok színe-java itt volt, élükön a helyi és környékbeli borokkal, pálinkákkal, amit maguk a borászok kínáltak nagy szeretettel. 

Az expó szabadtéri részén a legújabb mezőgazdasági gépeket, talajművelő eszközöket és haszongépjárműveket tekinthették meg az érdeklődők.

Domonyi László polgármester nagy jelentőségű eseménynek minősítette az agrár expót, és örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy sínen van a fedett piaccsarnok beruházási projektje, így az expo is itt kap majd helyet a jövőben minden bizonnyal. 

Font Sándor a térség parlamenti képviselője, a rendezvény fővédnöke a termelőket méltatta, amikor azt hangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszer kiváló minőségét elsősorban a helyben előállított termékek adják.  Nehéz gazdasági körülmények között kell helytállniuk a termelőknek, hiszen az orosz-ukrán háború okozta áremelkedéseket egyre kevésbé tudja már tolerálni az ágazat. Nyomatékosította a mielőbbi béke fontosságát, majd miután Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója megnyitotta az expót, végigjárták a vásárterületet, találkoztak a termelőkkel, vendégekkel. 

Az élelmiszerek mellett természetesen a kézműves kellékek, használati tárgyak, díszek sem hiányoznak. A kézzel készített szappanok mellett textíliák, kerti díszek, ékszerek, kerámiák között igazán különlegesnek számítanak az uszadék fából készült falidíszek, fogasok, képek, egyedi alkotások. 

A kulturális programokban sem szűkölködő agrár expót a kiskőrösi szaxofon együttes nyitotta meg Gmoser István vezetésével. Szombaton Csonka András lépett fel, vasárnap pedig az Abba Sisters szórakoztatta a nagyérdeműt, több helyi művészeti csoport mellett. 

A termelők a kétnapos vásár végén elismerően nyilatkoztak a rendezvényről. Mint elárulták, megtalálták a számításukat, a kiváló programok rengeteg vásárlót vonzottak, sokan távoztak teli kosarakkal. Egyedülálló, hogy Kiskőrösön a szervezők még az árupakoláshoz is segítséget nyújtanak. Kiváló logisztikával működik az expó, látszik a sok éves tapasztalat. Még az eső is csak végszóra érkezett. S, ha a vége jó, minden jó: gépkiállítók, borászok, termelők, kézművesek, árusok, büfések, vendégek, mindenki elégedetten tért haza.

Az expo kísérőrendezvényeként tartották meg a huszonhetedik Nemzetközi Kadarka Nagydíj Borversenyt.  A vincelléreket is képző kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakközépiskola emeletén nyolcvan bort kóstolt a szakemberekből álló zsűri. A zsűri elnöke Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke volt. Az eredményhirdetésen az oklevelek átadását követően különdíjakat adtak át:

Aranyérmes Kadarka borért a Kiskőrösi Evangélikus Iskola bora kapott jutalmat, a különdíjat felajánlotta és a díjat átadta Hetényi József.

A legszebb cuvée borért díjat nyerte a Schieber Borászat.

A legeredményesebb borász tanuló különdíját Ba Amina nyerte.

A legjobb Kadarka siller bort a Buday és Sztrehovszki Családi Borműhelynek ítélték.

A legszebb kiskőrösi Kadarka díját az idén a Szentpéteri Borpince terméke nyerte.

A legkadarkább Kadarka díját a Blum Pincészet kapta meg.

A legszebb Kadarka díját a Koch Borászat nyerte. Gratulálunk!

A rendezvény kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt. volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK