2022. 06. 25. szombat
Vilmos
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hétezer látogató a kiskőrösi XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expon – Kalocsai füstölt áruk, kézműves termékek az érdeklődés középpontjában

Hétezer látogató a kiskőrösi XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expon – Kalocsai füstölt áruk, kézműves termékek az érdeklődés középpontjában
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 21., 07:48

A hagyományosan húsvéti előtti időszakban, idén március 19-20-ig, a kiskőrösi Városi Sportcsarnokban megrendezett XIII. Duna-Tisza közi Agrár Expo erősen rácáfolt a babonára. A tizenhármas számtól való félelem nem igazolódott, a pandémia szorításából szabadult expo történetének egyik legtöbb kiállítóját és látogatóját vonzotta: két nap alatt mintegy hétezer érdeklődő, vevő fordult meg a sportcsarnok küzdőterére szervezett vásár standjainál, a szabadban kiállított, katonás sorba állított mezőgazdasági gépcsodáknál és az expót színesítő kulturális eseményeken.

A vásár fővédnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke nyitó beszédében arra emlékeztetett: Nagy Tamás, a vásár főszervezője tizenhárom évvel ezelőtt azzal a céllal hívta életre az Agrár Expót, hogy népszerűsítsék a kézműves termékeket, a helyben termelt magyar élelmiszereket. Egy tömegeket vonzó vásár is tudatosítsa annak fontosságát, hogy a magyar termékek vásárlásával azokat a hazai termelőket segítjük, akik itthon, belföldi munkaerővel állítanak elő kitűnő, a „kézműves” szóval elismert élelmiszereket.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A vásáron a kormány képviseletében megjelent Dr. Nagy István agrárminiszter a parlamenti ciklus vége ellenére fontos és aktuális, a jövőre is vonatkozó információkat osztott meg az expo e témára is nyitott közönségével. A vásárra több százan érkeztek Kalocsáról és környékéről, és a kiállítók között is szép számmal voltak kalocsai és környékbeli termelők, egyéni vállalkozók és cégek. A kalocsai és a kiskőrösi járás valamennyi polgármestere ellátogatott a nyitóünnepségre, Kalocsa városát Simon Zoltán alpolgármester képviselte.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az expo kiállítóit és közönségét elsőként Domonyi László köszöntötte. Kiskőrös város polgármestere elismerését fejezte ki a szervezőknek, amiért a választókörzet országgyűlési képviselőjének hatékony támogatásával, immár tizenharmadik alkalommal olyan expót szerveznek, amely mind a kiállítóknak, mind az oda látogatóknak ingyenes, amit a városvezető országosan is egyedül állónak nevezett.  
A polgármester beszédében számba vette azokat a csak a Kiskőrösre és a járásra jellemző értékeket, amelyek között Petőfi Sándor születésének helye, a március 14-én megnyitott, két éven át tartó Petőfi bicentenáriumi eseménysorozat még inkább a bor fővárosára, Kiskőrösre irányítja a figyelmet. A polgármester emlékeztetett: a városban nyílt, mindennap elérhető termelői piac ötletét is gyakorlatilag az expo, a kézműves termékek sikere adta.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Font Sándor szintén elismerő szavakkal szólt arról, hogy egy minden tekintetben profi módon megszervezett agrárvásár hirdeti a Duna-Tisza köze, benne a szőlő- és gyümölcstermesztéséről híres Kiskőrös és környéke minőségi árutermelés melletti elkötelezettségét. Az országgyűlési képviselő a kiskőrösi Nagy Tamás vállalkozó, főszervező töretlen elkötelezettségét és munkáját a kézműves termékek bemutatása, népszerűsítése mellett külön is kiemelte.

Dr. Nagy István agrárminiszter bevezető gondolatai között az elmúlt évek gazdasági sikereinek számbavétele mellett ott volt, hogy a mezőgazdaság immár komoly mértékben járul hozzá a nemzeti össztermékhez (GDP). Az orosz-ukrán háború pedig bebizonyította, hogy milyen nagy jelentőséggel bír az agrárium, és hogy a kormány milyen korlátozó intézkedéseket vezetett be a mezőgazdasági termékek kivitele, egyben a magyar emberek biztonságos élelmiszerellátása érdekében.

Képgaléria megtekintése (36 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A családias hangulatú rendezvény forgatagában örömmel tapasztaltuk, hogy olyan minőségi alapanyagokból készült kézműves élelmiszerek, borok, pálinkák kóstolására és vásárlására volt lehetőség, mint például a házi készítésű füstölt áruk, kézműves sajtok, díjnyertek borok, pálinkák, mézek, lekvárok, olajok, zöldségpástétomok, préselt gyümölcslevek… Lehetetlen folytatni, ugyanis közel 100 kiállító több mint 2000 fajta, részben új termékkel rukkolt ki.

Kalocsaiként különösen jó érzés volt látni, hogy a Kalocsáról,
a kalocsai járásból érkező termelők standjainál folyamatos volt az érdeklődés és a vásárlók száma is szépen alakult. Igaz, a népművészeti termékek iránt ezúttal kisebb volt az érdeklődés, aminek okát a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület asszonyai a más területeken berobbant áremelkedésnek tulajdonítottak.

A vásár közönsége ezúttal sem maradt éhen a standoknál biztosított folyamatos kóstolásnak és annak köszönhetően, hogy Flórin János és csapata fenséges, bográcsokban készített pacal, birka és marha pörköltet készített a sportcsarnok udvarán, amit mind a kiállítók, mind a látogatók előszeretettel fogyasztottak.

A szombat délutáni műsor a Kiskőrösi Evangélikus Iskola Petőfi Sándor Általános Iskola néptánc csoportjának fellépésével kezdődött, Gájer Bálintnak, a „swing hercegének” műsorával folytatódott, az expo szombaton 18 órakor zárta kapuit.

Vasárnap sem lanyhult a forgalom, már a 9 órai nyitáskor nagy volt az érdeklődők száma, amit csak fokozott a kiskőrösi mazsorett csoport bemutatója. A vásári forgatag és a program vasárnapi műsorfolyamát Janza Kata fellépése koronázta meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK