2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrös maradandó emléket állít Petőfi születésének 200. évfordulójára

Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 20., 08:41

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján minden héten legalább egy programot tervez megrendezni a Kiskőrösön október 17-én, ünnepélyes külsőségek mellett alakult Petőfi 200 Emlékbizottság – jelentették be az alakulás napján e témában tartott sajtótájékoztatón. Az Emlékbizottságba választott Font Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke fontos nyilatkozatot tett az alakuló ülést követő sajtóeseményen.

Kiskőrösön október 17-én, szombaton bensőséges ünnepség keretében emlékeztek meg arról, hogy Petőfi szülőháza 140 éve látogatható. Az ünnepség előtti képviselő-testületi ülésen az a döntés született: ugyan a legismertebb magyar költő születésének 200. évfordulója közel két év múlva lesz, a méltó megünneplés érdekében létrehozzák a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottságot. A cél az, hogy a város, mintegy az országos rendezvények centruma, még időben, megfelelő anyagi források birtokában kezdhesse meg a felkészülést a neves évforduló megünneplésére.

A Petőfi szülőháza előtt megtartott ünnepséget követően, 12 órakor a Vinum Wellness és Konferencia Hotelben alakult meg ünnepélyesen a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, majd sajtótájékoztatót tartottak.

A sajtóeseményen a 2023-ban rendezendő emlékév előkészületeiről, lehetőségeiről, terveiről, feladatairól Szedmák Tamás alpolgármester, az Emlékbizottság ügyvezető elnöke adott tájékoztatást.
Az alpolgármester kifejtette: az elképzelések szerint az emlékévben minden héten tartanának valamilyen Petőfihez köthető programot. Az is felmerült, hogy ennek kapcsán áthúzódóan, akár a következő év is még ennek jegyében teljen. A városvezető leszögezte, az ilyen jellegű rendezvények megszervezésében a kiskőrösieknek nagy a tapasztalata, hiszen a város újratelepítésének 300. évfordulójának tiszteletére egy éven át, több ezer látogató részvételével, nagyon sok programot szerveztek.

A sajtótájékoztató első részében Domonyi László polgármester adta át a megbízóleveleket az Emlékbizottság rendes és külső tagjainak.

Az eseményen felszólalt Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, aki rávilágított: Petőfi rövid életének nagyobb részét Bács-Kiskunban töltötte, számos megyei település hűen őrzi emlékét, a Petőfi kultusz élő hagyomány ezeken a településeken. A megyei önkormányzat bekapcsolódik a szervezésbe és a programsorozat összeállításába, lebonyolításába. A közgyűlés elnöke, mint az Emlékbizottság tagja reményét fejezte ki, hogy a méltó megünnepléshez a kormány is hozzájárul, országos méretűvé és hírűvé fejleszti a főhajtást Petőfi és öröksége előtt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A sajtótájékoztató másik fontos bejelentését Font Sándor tette. Az országgyűlési képviselő elmondta: a Kormány is készül Petőfi Sándor születése 200. évfordulója megünneplésére. Ezen elhatározást számára Kásler Miklós miniszter személyesen is megerősítette. A képviselő kijelentette: minden résztvevő elkötelezett abban, hogy a neves évforduló alkalmából maradandó emléket állítsanak Petőfinek és életművének. Font Sándor szerint ez egy különleges, több hektáron elterülő, több funkciós beruházás lehetne, amelyről már egyeztetett a város vezetésével, egyes kormánytagokkal és a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnökével. Font Sándor Kopp Mária orvospszichológus kutatásaira hivatkozva mondta: a létesítményt egy olyan értékrendszer alapján kell felépíteni, amely a nemzethez történő tartozás élményét erősítheti minden látogatóban. Ehhez Petőfi életútja, művészete, alkotásai adnák a hátteret. Az elképzelés egyelőre még nem került a kormány elé. Ennek ellenére a kormány egyes tagjai már támogatásukról biztosították– mondta az országgyűlési képviselő.

A részletekről szólva Font Sándor azt is elmondta: egy olyan 40-50 hektáros területet keresnek, amelyen a magyarsághoz tartozás élményének központját építhetik meg.. A cél az, ha ezt a látogatók bejárják, akkor a nemzethez tartozás érzésvilágával legyenek gazdagabbak. Az élménypark mások mellett a XIX. századi modern polgári Magyarország kialakulását is bemutatná. A rendszerszintű működtetés keretében minden általános és középiskolás diáknak egyszer el kellene majd ide látogatnia – mondta a képviselő. Hozzátette: Petőfi születésének 200. évfordulójának az időpontja különösen alkalmas ennek a nagyszabású projektnek a kivitelezésére. A milliárdos értékű beruházás teljes megvalósítása vélhetően még a 200. évforduló megünneplése után is tarthatna.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Domonyi László polgármester a sajtótájékoztatót követően portálunk kérdésére válaszolva kifejtette: a közel 15 éve használaton kívül álló kiskőrösi laktanya, vagy a volt katonai lőtér területe különösen alkalmas lehet a felvázolt élménypark megvalósítására.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés