2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrös maradandó emléket állít Petőfi születésének 200. évfordulójára

Zsiga Ferenc  |  2020. 10. 20., 08:41

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján minden héten legalább egy programot tervez megrendezni a Kiskőrösön október 17-én, ünnepélyes külsőségek mellett alakult Petőfi 200 Emlékbizottság – jelentették be az alakulás napján e témában tartott sajtótájékoztatón. Az Emlékbizottságba választott Font Sándor országgyűlési képviselő és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke fontos nyilatkozatot tett az alakuló ülést követő sajtóeseményen.

Kiskőrösön október 17-én, szombaton bensőséges ünnepség keretében emlékeztek meg arról, hogy Petőfi szülőháza 140 éve látogatható. Az ünnepség előtti képviselő-testületi ülésen az a döntés született: ugyan a legismertebb magyar költő születésének 200. évfordulója közel két év múlva lesz, a méltó megünneplés érdekében létrehozzák a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottságot. A cél az, hogy a város, mintegy az országos rendezvények centruma, még időben, megfelelő anyagi források birtokában kezdhesse meg a felkészülést a neves évforduló megünneplésére.

A Petőfi szülőháza előtt megtartott ünnepséget követően, 12 órakor a Vinum Wellness és Konferencia Hotelben alakult meg ünnepélyesen a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság, majd sajtótájékoztatót tartottak.

A sajtóeseményen a 2023-ban rendezendő emlékév előkészületeiről, lehetőségeiről, terveiről, feladatairól Szedmák Tamás alpolgármester, az Emlékbizottság ügyvezető elnöke adott tájékoztatást.
Az alpolgármester kifejtette: az elképzelések szerint az emlékévben minden héten tartanának valamilyen Petőfihez köthető programot. Az is felmerült, hogy ennek kapcsán áthúzódóan, akár a következő év is még ennek jegyében teljen. A városvezető leszögezte, az ilyen jellegű rendezvények megszervezésében a kiskőrösieknek nagy a tapasztalata, hiszen a város újratelepítésének 300. évfordulójának tiszteletére egy éven át, több ezer látogató részvételével, nagyon sok programot szerveztek.

A sajtótájékoztató első részében Domonyi László polgármester adta át a megbízóleveleket az Emlékbizottság rendes és külső tagjainak.

Az eseményen felszólalt Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, aki rávilágított: Petőfi rövid életének nagyobb részét Bács-Kiskunban töltötte, számos megyei település hűen őrzi emlékét, a Petőfi kultusz élő hagyomány ezeken a településeken. A megyei önkormányzat bekapcsolódik a szervezésbe és a programsorozat összeállításába, lebonyolításába. A közgyűlés elnöke, mint az Emlékbizottság tagja reményét fejezte ki, hogy a méltó megünnepléshez a kormány is hozzájárul, országos méretűvé és hírűvé fejleszti a főhajtást Petőfi és öröksége előtt.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A sajtótájékoztató másik fontos bejelentését Font Sándor tette. Az országgyűlési képviselő elmondta: a Kormány is készül Petőfi Sándor születése 200. évfordulója megünneplésére. Ezen elhatározást számára Kásler Miklós miniszter személyesen is megerősítette. A képviselő kijelentette: minden résztvevő elkötelezett abban, hogy a neves évforduló alkalmából maradandó emléket állítsanak Petőfinek és életművének. Font Sándor szerint ez egy különleges, több hektáron elterülő, több funkciós beruházás lehetne, amelyről már egyeztetett a város vezetésével, egyes kormánytagokkal és a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnökével. Font Sándor Kopp Mária orvospszichológus kutatásaira hivatkozva mondta: a létesítményt egy olyan értékrendszer alapján kell felépíteni, amely a nemzethez történő tartozás élményét erősítheti minden látogatóban. Ehhez Petőfi életútja, művészete, alkotásai adnák a hátteret. Az elképzelés egyelőre még nem került a kormány elé. Ennek ellenére a kormány egyes tagjai már támogatásukról biztosították– mondta az országgyűlési képviselő.

A részletekről szólva Font Sándor azt is elmondta: egy olyan 40-50 hektáros területet keresnek, amelyen a magyarsághoz tartozás élményének központját építhetik meg.. A cél az, ha ezt a látogatók bejárják, akkor a nemzethez tartozás érzésvilágával legyenek gazdagabbak. Az élménypark mások mellett a XIX. századi modern polgári Magyarország kialakulását is bemutatná. A rendszerszintű működtetés keretében minden általános és középiskolás diáknak egyszer el kellene majd ide látogatnia – mondta a képviselő. Hozzátette: Petőfi születésének 200. évfordulójának az időpontja különösen alkalmas ennek a nagyszabású projektnek a kivitelezésére. A milliárdos értékű beruházás teljes megvalósítása vélhetően még a 200. évforduló megünneplése után is tarthatna.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Domonyi László polgármester a sajtótájékoztatót követően portálunk kérdésére válaszolva kifejtette: a közel 15 éve használaton kívül álló kiskőrösi laktanya, vagy a volt katonai lőtér területe különösen alkalmas lehet a felvázolt élménypark megvalósítására.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK