2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön 1,1 milliárd fölött a helyi adó bevétel – Kalocsán tavaly a helyi adó bevétel 84 millió forinttal emelkedett

Kiskőrösön 1,1 milliárd fölött a helyi adó bevétel – Kalocsán tavaly a helyi adó bevétel 84 millió forinttal emelkedett
Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 04., 12:56

A legtöbb helyi adót fizető vállalkozók részére január utolsó napján, tizenegyedik alkalommal rendeztek polgármesteri fogadást Kiskőrösön. Az esemény díszvendége Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Font Sándor országgyűlési képviselő volt. Domonyi László polgármester fontos bejelentést tett: a 2019. évi adatok alapján „Kiskőrös város belépett az 1 milliárdos adófizetők klubjába, a teljes helyi adó bevétel 1 milliárd 111 millió 858 ezer forint volt.” Mint megtudtuk, tavaly a lélekszámra nagyobb Kalocsán 84 millió forinttal emelkedett a helyi adókból származó bevétel. Legnagyobb emelkedés az iparűzési adónemnél tapasztaltak, az itt realizálódó többletbevétel mintegy 77 millió forinttal több, mint az előző évben. Kalocsán tavaly 791 millió volt a teljes helyi adó bevétel az előző évi 707 millió forinttal szemben.

A polgármesteri fogadáson 130 vállalkozót és családtagját köszöntötte a polgármester, aki bemutatta az újonnan megválasztott képviselő-testület tagjait, az egyes bizottságok elnökeit, majd rövid áttekintést adott a folyamatban lévő beruházásokról, a város előtt álló fejlesztésekről.

Domonyi László az elmúlt évről szólva arról számolt be, hogy a város a 2019. évben 2,070 milliárd forint bevételből gazdálkodhatott.

Domonyi László, polgármester Forrás: vira.hu


Kiemelte, a helyi adóbevételek újabb mérföldkőhöz érkeztek, a tavaly a város átlépte az „álomszerű” 1 milliárdos küszöböt.

KISKŐRÖSÖN AZ ÖSSZES HELYI ADÓBÓL SZÁRMAZÓ BEVÉTEL 1.111.858.927 FORINT VOLT, ÍGY A VÁROS BELÉPETT AZ 1 MILLIÁRDOS ADÓFIZETŐK KLUBJÁBA.

Az egyes adónemekről szólva elhangzott:

-982 millió forint iparűzési adó
-60,9 millió forint kommunális adó
-8,9 millió forint idegenforgalmi adó
-60,158 millió forint gépjárműadó.

Az adatok tükrében megállapítható, hogy a 2018-as évhez viszonyítva a helyi adóbevétel Kiskőrösön több mint 100 millió forinttal nőtt. Ilyen emelkedést legutóbb a 2014. évben tapasztaltak.

Kiskőrösön a kommunális, azaz lakossági adóbevételeket tekintve évek óta kis mértékű csökkenés tapasztalható. Ennek két összetevője van: az egyik, hogy az elmúlt 10 évben a város lakossága a 15.300-ról 14.200 főre csökkent, valamint hogy a nyugdíjasoknak a helyi rendelet szerint csak a kommunális adó felét kell megfizetni – mondta a polgármester.

Domonyi László a város költségvetésének kiadási oldalát is elemezte, és mint megállapította: az önkormányzat kiegyensúlyozott gazdálkodását, jó anyagi helyzetét az is mutatja, hogy a város a pályázatokhoz szükséges önerőt biztosítani tudja, a plusz bevételeket fejlesztési célokra használja fel.

A polgármester az eseményen jelenlévőket arról is tájékoztatta,

AZ ÖNKORMÁNYZAT KOORDINÁLÁSÁVAL MEGALAKULHAT A KISKŐRÖSI VÁLLALKOZÓI KLUB.

A városvezető reményét fejezte ki, hogy a klub egyesületi formában történő működtetése jó lehetőséget biztosít a különböző, civil szervezetek számára kiírt pályázatokon való indulásra. Azt tervezik,a klubtagok tagdíja ezer forint, az egyszeri belépési díj az éves tagdíjjal megegyező összeg, 12.000 forint legyen.

A klub a tervek szerint negyedévente tartana összejöveteleket, amelyekre vendég előadókat hívnának, illetve a helyi vállalkozók mutatkozhatnának be egymásnak. Az alakuló ülést márciusra tervezik - mondta Domonyi László.

A polgármester szerint újdonság lehet az is, hogy a jövőben a helyi vállalkozásoknak komolyabb szerep jutna a városi nagyrendezvények lebonyolításában.

Az önkormányzat már az idei Városi Napok alatt egy „vállalkozói udvart” alakít ki. Az udvarban kávézó jelleggel, expohoz hasonlóan lesz egy vállalkozói fal a cégek logóival, valamint egy kivetítőn bármelyik vállalkozás bemutatkozhat, bemutathatja tevékenységét.

A polgármester rámutatott:

MÍG KISKŐRÖS AZ ELMÚLT 300 ÉVBEN A MEZŐGAZDASÁGBÓL, SZŐLŐTERMESZTÉSBŐL, BORÁSZATBÓL ÉLT, EZ BIZTOSÍTOTTA A VÁROS FEJLŐDÉSÉT, ADDIG MÁRA A FEJLŐDÉS FŐ IRÁNYA AZ IPAR FELÉ FORDULT.

Font Sándor országgyűlési képviselő a térségben megvalósult fejlesztéseken túl szóla Kiskőröst is érintő kínai vasútépítésről.

Font Sándor, országgyűlési képviselő Forrás: vira.hu


Elmondta: a beruházás 2 éven belül megvalósul, a generálkivitelező egy kínai-magyar vegyesvállalat lesz. A személyi vasútközlekedés az építkezés ideje alatt Budapest irányába szünetel, a vonatközlekedést autóbuszokkal váltják ki.  A képviselő üdvözölte a vállalkozói klub alapítás ötletét, ígéretet tett arra, hogy egy-egy témához a legjobb szakembereket hívja előadónak.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke a város vezetése, a vállalkozók köszöntése után elmondta: Bács-Kiskun megye a megyei önkormányzat koordinálásával eddig 70 milliárd forint támogatást kapott fejlesztési célokra, ebből Kiskőrös 2 milliárd forint pályázati forrásban részesült.

Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke Forrás: vira.hu


A megye településein 500 projekt valósulhat meg. Bács-Kiskunban összesen 28 településen indítottak el ösztöndíj-programot. Ennek következtében 200 diák fejenként évi 400 ezer forintos támogatásban részesül.

A PROGRAMOT AZ IDEI ÉV ŐSZÉTŐL A MEGYE VALAMENNYI TELEPÜLÉSÉRE KITERJESZTIK. ENNEK VISZONT AZ A FELTÉTELE, HOGY A DIÁK ELSŐ MUNKAHELYE BÁCS-KISKUNBAN LEGYEN.

A közgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy az idegenforgalom fejlesztése a megyei önkormányzat kiemelt céljai között szerepel. A megye a következő években a borturizmus és a termálturizmus támogatását helyezi előtérbe.


Kalocsa

Mint dr. Látó Anitától, a Kalocsai Polgármesteri Hivatal adócsoport vezetőjétől megtudtuk, a 2019. évben Kalocsán is több helyi adóbevétel realizálódott.

LEGNAGYOBB MÉRTÉKBEN, KÖZEL 77 MILLIÓ FORINTTAL A HELYI IPARŰZÉSI ADÓ BEVÉTEL EMELKEDETT, DE A TÖBBI ADÓNEMNÉL, ÉPÍTMÉNYADÓNÁL, IDEGENFORGALMI ADÓNÁL, ILLETVE A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSSEL MEGOSZTOTT GÉPJÁRMŰ ADÓNÁL IS KISEBB EMELKEDÉST, ILLETVE STAGNÁLÁST TAPASZTALTAK.

Összességében elmondható, hogy míg 2018.évben 707 millió forint volt a helyi adó bevétel, addig 2019. évben 791 millió forint, tehát a városban 84 millió forinttal több volt a helyi adóbevétel, mint az előző évben. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK