2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösön grandiózus, lenyűgöző programsorozattal indult a „Pető 200” két éven át tartó eseménysorozat - Március 14-én több száz fős tömeg ünnepelt a forradalmár - költő szülőháza előtt

Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 14., 16:57

Petőfi és Kiskőrös neve világszerte összeforr a lánglelkű költővel, forradalmárral és szülővárosával, ahol március 14-én grandiózus, lenyűgöző, újszerű ötletekben gazdag programsorozattal vette kezdetét a „Petőfi 200”, két éven át tartó, elsősorban Bács-Kiskun, továbbá az ország - az egykori Magyarország területeit is beleértve – ünnepség - és programsorozat. Kiskőrösön idén és jövőre, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat aktív részvételével talán minden korábbinál többet tesznek Petőfi kultuszának őrzéséért, ápolásáért, így tisztelegve a legismertebb és az egyik legnagyobb magyar költő, Petőfi Sándor emléke előtt. Március 14-én délelőtt a városháza dísztermében sajtótájékoztató keretében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke és Domonyi László, a város polgármestere nyitotta meg a „Petőfi 200” bicentenáriumi ünnepségsorozatot. A városházi ünnepség Petőfi autentikus formában megőrzött szülőháza előtt folytatódott, amelynek egyik kuriózumaként, a hagyományteremtés szándékával a város első osztályos tanulóinak nemzeti színű kokárdát adományozott az önkormányzat, amit a város képviselő-testületének tagjai tűztek fel a kicsik szíve fölé.

Fekete Péter államtitkár beszédében azt az érzelmi szálat erősített fel, amit egyedül Kiskőrösön élhet meg a hazája iránt elkötelezett ember:

Ha mélyen beszívjuk Kiskőrösön a levegőt, szimbolikusan jobban érezzük Petőfi hatását és nagyságát, mint bárhol máshol a világban. Szívjuk be ezt a levegőt, tartsuk bent hosszú percekig és engedjük, hogy kizökkentsen bennünket a mindennapjainkból, mindennapjaink kötelező szerepeiből, Szerb Antal szavai szerint egy magasabb síkon.”- mondta az államtitkár, aki a feltett kérdést, amire maga adta meg a választ:

Miért? Mert így érdemes élni, így érdemes tenni magunkért, családunkért, városunkért, mindent összegezve népünkért, hazánkért.”

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Ahogy Petőfi Sándor és társai az 184/1849-es forradalom és szabadságharc idején tették, minden erejükkel, képességükkel a hazáért cselekedtek. És ha mi mindebből csak egy csipetnyit teszünk, már akkor is megértettünk, tettünk valamit, amivel gazdagabb lesz ez az ország, hőn szeretett hazánk.”– fogalmazott Fekete Péter.

Az államtitkár hozzátette:

Hölgyeim és Uraim! Mit kívánt a nemzet 1848-ban? Hogy legyen béke, legyen szabadság, legyen egyetértés. Valamint, hogy idegen hatalmak ne sodorják idegen háborúba hazánkat; magyar katonákat ne vigyenek külföldre, hogy legyen felelős nemzeti kormányunk, és a magyar nemzet békében és biztonságban éljen, folytathassa munkáját.”– vont párhuzamot a szónok a múlt és a szomszédunkban zajló Orosz-Ukrán háború között.

Font Sándor
beszéde első felében azokra az erőfeszítésekre hívta fel a figyelmet, amelyek a 2022. és 2023. évben Petőfi emlékévvé nyilvánítása érdekében történtek, és melyek eredményeként a kétéves emlékévről országgyűlési határozat született.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A képviselő hangsúlyozta:

Petőfi nem választható el szülővárosától, Kiskőröstől, mint ahogy március 15-e sem, amikor is 1848-ban Petőfi Sándor mai szólva élve a kor legnagyobb influenszere (ismert ember, aki véleményvezérként képes befolyásolni mások meggyőződését, döntéseit) lett.”Font Sándor a továbbiakban a Petőfivel összenőtt „leg”-eket sorolta:

A legismertebb magyar költő, a legtöbbet idézett magyar költő, akinek a legtöbb művét fordították le más országok nyelveire, és ezen keresztül ismerte meg a világ. És aki életét adta azért, hogy Magyarország szabad legyen, és ez a nemzet magyar nemzet maradjon."- fogalmazott Font Sándor, aki beszédét azzal zárta:

Köszönöm mindazoknak a munkáját, akik a szervezésben, a háttérmunkálatokban részt vettek, és mindazoknak már előre, akik a következő két évben velünk együtt Petőfit és Kiskőröst segítik bemutatni a nagyközönség számára.”Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntő beszédében rámutatott:

Bács-Kiskun megye legnagyobb szülötte Petőfi Sándor. Hogy miért is mondom ezt? Gondoljuk végig Petőfi életútját: csak néhány város emelnék ki Kiskőrös mellett: Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Kunszentmiklós, Szabadszállás, és még sorolhatnám a településeket, ahol annak idején Petőfi a gyökereket gyűjtötte magába, és lett több mint 800 vers, mű költője, szerzője."

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Az elnök emlékeztetett:

A megyei közgyűlés 2020 szeptemberében döntött úgy, hogy Petőfi közelgő 200 éves születésnapja alkalmából kezdeményezi az emlékév megtartását. Közgyűlési bíztatásra mentem Kásler Miklós miniszter úrhoz, és mondtam neki, hogy Petőfi akkora lángelme volt, hogy nem egy, hanem kettő emlékévet is megér. Miután a kezdeményezést jóváhagyták, a megyei közgyűlés megalakította a Petőfi Emlékbizottságot, amelynek több mint 30 tagja összeült és összeadta, hogy mit tudunk mi majdan két év alatt megvalósítani. Ebbe természetesen nem csak Bács-Kiskun tartozik, hanem az egész Kárpát-medence, hiszen a testvérmegyék, például Hargita megye és a többi Kárpát-medencei megye. Így őket is folyamatosan bevonjuk ezekbe az eseményekbe a határon innen és túl. Készítettünk filmeket, megszemélyesítettük Petőfit egy fiatal színművész személyében."– sorolta az Emlékbizottság eddigi eredményeit Rideg László.

Az elnök a továbbiakban a programsorozatra elnyert pályázatokat ismertette, majd bejelentette:

A megyei önkormányzat a héten ismét Kiskőrös várossal közösen nyert egy pályázatot, így a programsorozat folytatása is biztosított Kiskunfélegyházával, Kunszentmiklóssal, Szabadszálással és természetesen Kiskőrössel közösen.” Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere egyebek mellett elmondta:

Petőfi Sándor tragikusan rövid, de koncentrált életpályája alatt olyan életművet és eszmerendszert alkotott, ami a mai napig sem veszített aktualitásából. Életművét szinte az összes nyelvre lefordították, versei több országban a tananyag részét képezik, így sokaknak művei egyet jelentenek a magyar költészettel.  Szülővárosa, Kiskőrös közel két évszázada élen jár Petőfi kultuszának őrzésében és ápolásában. A város a Petőfi 200 Emlékévre izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel készül. Összehangolt és különleges formában Kiskőrös egész központja már most érezteti városunk Petőfihez fűződő erős kötődését. Az emlékévre rendezvényekkel, programokkal, fejlesztésekkel olyan kínálatot állíthatunk össze, ami túlmutat városunk határain, országos, illetve Kárpát-medencei szintűvé szélesedik. Ahhoz, hogy két éven keresztül színes és gazdag kínálattal várjuk a hozzánk érkezőket, hónapokkal ezelőtt megkezdődött a tervezés, a fejlesztés, a Petőfihez kapcsolódó épületek, emlékek felújítása. Mertünk nagyon álmodni, ezért megterveztettük a Petőfi Látogatóközpontot, amelynek megépítéséhez nagy erőkkel keressük a forrásokat. Célunk és vágyunk, hogy Kiskőrös ismét az országos események középpontjába kerüljön, a jelenleginél is több vendég érkezzen településünkre, akik kulturális, turisztikai és gasztronómiai élményekben gazdagodva messzire viszik jó hírünket, a kiskőrösiek vendégszeretetét.” - emelte ki a nyitóünnepségen Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere, aki ezekkel a szavakkal ünnepélyesen is megnyitotta a Petőfi emlékévet.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Dr. Filus Erika, az Emlékbizottság titkára kifejtette:

1823. január 1-jén Kiskőrösön született Petőfi Sándor. A szülőváros 1861 óta folyamatosan és tudatosan őrzi a költő emlékét, és arra törekszik, hogy minél változatosabb formában és tartalommal építse Petőfi Sándor kultuszát. A költő szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza 1880 óta látogatható. A 2021. május 20-án Történelmi Emlékhellyé nyilvánított épületet a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítását is tervezik.  A rekonstrukció kiemelt fontosságú, hiszen az emlékévben nagyszámú rendezvénynek fog otthont adni a ház, az udvar, illetve a szülőház előtti főtér. Jelenleg emlékmúzeum, galéria, két látványtár, műfordítói szoborpark és egy nemzetiségi tájház tartozik az intézményhez, ami lehetővé teszi, hogy sokrétű, tartalmában és formájában is gazdag emlékőrzés folyjon a költő szülővárosában. A János Vitéz Látogatóközpont pedig virtuális kaland formájában ismerteti meg a gyerekekkel a költő egyik legismertebb művét. A város lakóinak Petőfihez való erős kötődését jól mutatja a március 15-i eseményekhez kapcsolódó nyitóünnepség egyik emlékezetes pillanata, amikor kisiskolás diákoktól a nyugdíjasokig, több százan szavalják el közösen Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét. A Petőfi 200 Emlékév nyitányán mutatják be Kiskőrös bicentenárium arculatát is. A logó Petőfi szülőházát helyezi középpontba, melynek ikonikus sziluettje megragadja a nézőt az arculatban megjelenő rajzos átiratban is. A magyar zászló színei pedig a kiskőrösi kulturális hagyaték közös nemzeti értékét hangsúlyozzák. A városban több olyan állandó köztéri installáció valósul meg, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújtanak. A versautomatában idegen nyelven is meghallgathatunk Petőfi-verseket, kényelmesen pihenhetünk majd a város több pontján elhelyezett könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, míg az aláírások fala bemutatja, hogy a szülőház 1880-as megnyitása óta mely hírességek tették benne tiszteletüket.  Időszaki tárlat látogatható a világon is egyedülállónak számító, félezernél is több Petőfi tematikájú, kortárs alkotást magában foglaló képzőművészeti gyűjteményből. A Petőfi Sándor Művelődési Központ aulájában pedig az 1848. március 15-i események kapcsán híressé vált, egykori Landerer és Heckenast nyomdagép típusazonos mását helyezték el, melyen bárki kipróbálhatja a korabeli nyomtatást. A gasztronómiai különlegességek közül az emlékév nyitányára készült el a Pilvax Kávélikőr, Petőfi kedvenc italának korabeli receptúrán alapuló újragondolása.”

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


– mondta Dr. Filus Erika, hozzátéve:

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódóan már 2022-ben közel félszáz program valósul meg Kiskőrön. A Petőfi életéhez kapcsolódó ünnepségek mellett rendhagyó irodalmi estekkel, irodalmi és várostörténeti sétákkal is várják az érdeklődőket.  Megújulnak a Petőfi alakjához kapcsolódó a kiskőrösi Evangélikus köztemetőben megtalálható sírok, ahol szervezetten is leróhatjuk kegyeletünket Petőfi dajkája és bábája, valamint a helyi Petőfi-kultusz ápolóinak sírjánál. Konferencia keretében emlékeznek Kerényi Ferenc Petőfi-kutatóra és munkásságára, a Magyar Kultúra és a Költészet Napja alkalmából tematikus irodalomtörténeti előadásokon, egész napos versmaratonon vehetnek részt azok, akik tartalmasan kívánják eltölteni ezeket az ünnepeket. Országos viszonylatban is egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, melyhez idén kiállítás megnyitó is kapcsolódik. „Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatás tárlat.” zárta beszédét Dr. Filus Mónika, az Emlékbizottság titkára, majd a sajtótájékoztató résztvevői a Petőfi szülőháza előtti, mintegy 1,5 órás programon vettek részt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK