2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kiskőrösre érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása – 10 napig lesz látható a szabadtéri tárlat

Kiskőrösre érkezett a Terror Háza Múzeum „30 éve szabadon” vándorkiállítása – 10 napig lesz látható a szabadtéri tárlat
Zsiga Ferenc  |  2022. 03. 10., 10:00

Magyarország történelmi útját mutatja be a kommunista diktatúra elnyomásától a rendszerváltozásig a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása, amelyet Kiskőrösön március 9-én, szerdán 14 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Központban nyitottak meg ünnepélyesen. A szabadtéri kiállítás magyar és angol feliratozású, számos országot, magyar várost megjárt tablóiból összerendezett tárlat a város főterén, az úgynevezett Csiga kútnál 10 napon át lesz megtekinthető.

A megnyitó ünnepség közönségét és közreműködőit, Balogh Gábort, a Terror Háza Múzeum történészét, Csépai Eszter színművészt és Jobbágy Bence gitárost Szedmák Tamás, köszöntötte. Kiskőrös város alpolgármestere a rendszerváltozás éveinek, annak családjával kapcsolatos összefüggéseinek felidézése után megköszönte a szervezőknek, hogy a vándorkiállítás március tizenötödikét is magába foglalva érkezett Kiskőrösre; amikor is az ünnep előtti napon Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelenlétében tartják a „Petőfi 200 emlékév” nyitóünnepségét. Az eseményre érkező közönség minden bizonnyal megtekinti majd az onnan csak pár lépésre berendezett tárlatot, amelynek egyik kuriózuma, hogy a korszak emblematikus közlekedési eszközét, a Trabant személygépkocsit állította a középpontba.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Aki megélte, soha nem felejti el azt a felszabadult boldogságot és örömöt, amit a kommunizmus bukásakor érzett. Budapesten, Párágában, Varsóban, Lipcsében, Drezdában, Berlinben és Bukarestben emberek százezrei vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a szovjet megszállás és a rájuk kényszerített kommunista diktatúra ellen, szabadságot és függetlenséget követelve"

adta meg ezekkel a szavakkal a megnyitó ünnepség alaphangulatát a műsorvezetői feladatokat is ellátó, a továbbiakban versmondó és énekesi képességeit is megcsillantó Csépai Eszter színművész, aki mielőtt felkérte Balogh Gábor történészt a korszak legjellegzetesebb állomásai felelevenítésére, hozzá tette:

Az 1989-es esztendő szinte azonnal a „Csodák Évévé” vált, mert minden olyan váratlanul és gyorsan történt, hogy az kész csodának tűnt. Magyarországon tavasszal kezdték el lebontani a drótakadályokból, jelzőrendszerből, őrtornyokból álló határvédelmet, a Vasfüggönyt, majd június 16-án több mint százezren gyűltek össze a Hősök terén, hogy eltemessék az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit

- mondta a műsorvezető.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Balogh Gábor történész kiváló összefoglalójában esszenciáját adta mindazoknak az eseményeknek, személyiségeknek, amelyek, illetve akik kiszolgáltatták az országot a kommunista diktatúrának, illetve szólt azokról, akik a történelmi lehetőséggel élve sokat tettek a szabad választásokért, az ország szabadságáért.

Csépai Eszter az immár történelmi események, képek felelevenítése után, azokat szinte felerősítve Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verséből szavalt részletet.

A művésznő a szavalatot Faludy György költő, műfordító, a Rákosi diktatúra kegyetlenségének egyik legnagyobb hatású kritikusa - aki az Andrássy út 60. pincebörtönét, a kistarcsai internálótábort megjárta, majd három évig a recski munkatáborban raboskodott - Zsuzsának a tömlöcből című versének előadásával folytatta.

A próza a Cseh Tamás- Bereményi szerzőpáros: „Tíz év múlva”, és „A 74-es év” című dalainak előadásával folytatódott. A műsorvezető továbbiakban Csurka István 1989. március 14-én, a Magyar Demokrata Fórum I. Országos Gyűlésén elhangzott felszólalásából idézett. Csurka akkor és ott elmondott beszédéhez nagy bártorság kellett, hiszen még Magyarországon állomásoztak a szovjet csapatok, és fenn állt a visszarendeződés veszélye.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A színművésznő a folytatásban Csoóri Sándor költő és író, a lakiteleki mozgalom vezéralakja – 89-et követően évekre elhallgatott és csak 1994-ben jelentkezett ismét verskötettel –„Emlékek és gondolatok” című írásából olvasott fel részletet, amelyek ma is aktuálisak:

…Gondolom: Mátyás király pápáknak küldött leveleiből az derülne ki, hogy a mi kereszténység védőpajzsáról szóló vallomásaink nem regényes kitalációk és utólagos szenvelgések. Mint ahogy Európáért kényszerűségből vállalt áldozataink sem azok.

Mielőtt a közönség a szabadtéri tárlathoz vonult volna, a 16 év felettieknek ajánlott Moszkva tér című magyar sikerfilmet tekinthette meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Petőfi téri Csiga kútnál U alakba rendezett tárlat tablókon jeleníti meg azt a rendszert, amely a kelet-európai nemzeteket megfosztotta szabadságuktól, de a figyelem felkeltése érdekében a 90-es évek jól ismert választási plakátjai, és a már említett Trabant személygépkocsi is látható.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK