2022. 12. 01. csütörtök
Elza
: 410 Ft   : 393 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi Ünnep – emlékműavatás köré szervezték a háromnapos kulturális rendezvénysorozatot Kiskőrösön

Helyszín: Kiskőrös
Dátum: 2022. október 14., péntek 16:00
Petőfi Ünnep – emlékműavatás köré szervezték a háromnapos kulturális rendezvénysorozatot Kiskőrösön

Még 2021-ben nyilvánította Magyarország Kormánya Történelmi emlékhellyé Petőfi Sándor szülőházát, amely státusz elnyerése mellé egy díszes oszlopot, úgynevezett sztélét is adományozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a városnak.

A sztélét néhány héttel ezelőtt már elhelyezték végleges helyén, a szülőház környezetében, avatóünnepségét 2022. október 15. napjára (kezdés 11:00)  tűzték ki a szervezők. Az eseményen a Kormány képviseletében megtiszteli városunkat Fürjes Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is, aki az avatóbeszédet fogja elmondani.

Mivel igen sok beharangozott kulturális beruházás került a befejezés fázisába Kiskőrösön, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy e köré a komoly, sztélé avató ünnepség köré egy háromnapos kulturális programsorozatot szerveznek. Az eseményeken átadják, illetve bemutatják azokat az újdonságokat, amelyeket kifejezetten a Petőfi 200Emlékévre terveztek megvalósítani.

Megnyitja kapuit a felújított Petőfi Szülőház, ahol egy új kiállítás is készült „Költőnek szült anyám” néven, valamint a felújított Emlékmúzeum is újra fogadja a látogatókat, szinten egy teljesen új kiállítással „7 év” címmel. Mindét kiállítás megnyitó 2022. október 15-én, a sztéléavatót követően kerül megrendezésre.

Elkészültek a korábban beharangozott köztéren elhelyezendő látványosságok is, melyeket a napokban helyeznek el a tervezett helyszínekre:

  • A Petőfi verspadok a Petőfi sétányon,
  • a Petőfi életútját bemutató szabadtéri 3D kiállítás a Luther sétányon lesz látható,
  • üzembe helyezik a Várostörténeti Digitális Túraútvonalat is,
  • valamint a János Vitéz Látogatóközpont előtti területen a János Vitéz Park okos interaktív applikációs játékot is.


A fentieken kívül még számos program várja az érdeklődőket október 14-16. között: színházi előadás, szabadtéri élőzenés koncertek, további kiállításmegnyitók, könyvbemutató, valamint családi és gyermekprogramok.

Különlegesség továbbá, hogy ezúttal a Budapesti Kínai Kulturális Központ is látogatást tesz Kiskőrösön, és október 16-án (vasárnap) 15:00-kor egy előadást is meghallgathatunk a Művelődési Központban, Petőfi kultuszának, a kínai társadalomban való térnyeréséről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-11-28 13:21:11
A rendezvény legfőbb célja az, hogy egy kulturális produkciókkal gazdagított, közösségi élmények megélésére alkalmas karácsonyi vásáron és bolhapiacon vehessenek részt a város és a térség lakói.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 01., 10:17
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Gyűjtsd össze mindet! Mutatjuk a részleteket! Még >>>
2022. 11. 30., 14:07
A pótösszeírás lezárultával véget ért a 2022-es népszámlálás, a határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél. Még >>>
2022. 11. 30., 12:22
A nagy sikerű kihelyezett osztályfőnöki órán a fiatalok kipróbálhatták a terhességi szimulációs mellényt és az öregségi szimulációs szettet, mely az empátiás készségek fejlesztésére hat. Még >>>
2022. 11. 30., 10:43
A rendőrök a látogatóknak tartottak tájékoztatót a felvételi eljárásról és a várható szolgálati feladatokról. Még >>>
2022. 11. 30., 09:37
A gyanúsított a sértettől élelmiszert és aprópénzt vett el, majd a bozótvágó késsel több helyen megsebesítette. Még >>>
2022. 11. 30., 09:25
Nagy szeretettel várnak mindenkit vasárnaponként Solton, a Béke téri Adventi gyertyagyújtásra, az azt követő fáklyás felvonulásra és az ünnepre hangoló kísérő programokra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK