2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Petőfi Ünnep – emlékműavatás köré szervezték a háromnapos kulturális rendezvénysorozatot Kiskőrösön

Helyszín: Kiskőrös
Dátum: 2022. október 14., péntek 16:00
Petőfi Ünnep – emlékműavatás köré szervezték a háromnapos kulturális rendezvénysorozatot Kiskőrösön

Még 2021-ben nyilvánította Magyarország Kormánya Történelmi emlékhellyé Petőfi Sándor szülőházát, amely státusz elnyerése mellé egy díszes oszlopot, úgynevezett sztélét is adományozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a városnak.

A sztélét néhány héttel ezelőtt már elhelyezték végleges helyén, a szülőház környezetében, avatóünnepségét 2022. október 15. napjára (kezdés 11:00)  tűzték ki a szervezők. Az eseményen a Kormány képviseletében megtiszteli városunkat Fürjes Balázs a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára is, aki az avatóbeszédet fogja elmondani.

Mivel igen sok beharangozott kulturális beruházás került a befejezés fázisába Kiskőrösön, ezért a város vezetése úgy döntött, hogy e köré a komoly, sztélé avató ünnepség köré egy háromnapos kulturális programsorozatot szerveznek. Az eseményeken átadják, illetve bemutatják azokat az újdonságokat, amelyeket kifejezetten a Petőfi 200Emlékévre terveztek megvalósítani.

Megnyitja kapuit a felújított Petőfi Szülőház, ahol egy új kiállítás is készült „Költőnek szült anyám” néven, valamint a felújított Emlékmúzeum is újra fogadja a látogatókat, szinten egy teljesen új kiállítással „7 év” címmel. Mindét kiállítás megnyitó 2022. október 15-én, a sztéléavatót követően kerül megrendezésre.

Elkészültek a korábban beharangozott köztéren elhelyezendő látványosságok is, melyeket a napokban helyeznek el a tervezett helyszínekre:

  • A Petőfi verspadok a Petőfi sétányon,
  • a Petőfi életútját bemutató szabadtéri 3D kiállítás a Luther sétányon lesz látható,
  • üzembe helyezik a Várostörténeti Digitális Túraútvonalat is,
  • valamint a János Vitéz Látogatóközpont előtti területen a János Vitéz Park okos interaktív applikációs játékot is.


A fentieken kívül még számos program várja az érdeklődőket október 14-16. között: színházi előadás, szabadtéri élőzenés koncertek, további kiállításmegnyitók, könyvbemutató, valamint családi és gyermekprogramok.

Különlegesség továbbá, hogy ezúttal a Budapesti Kínai Kulturális Központ is látogatást tesz Kiskőrösön, és október 16-án (vasárnap) 15:00-kor egy előadást is meghallgathatunk a Művelődési Központban, Petőfi kultuszának, a kínai társadalomban való térnyeréséről.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK