2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Történelmi emlékhely kőoszlopot avattak Kiskőrösön, Petőfi szülőházánál

Történelmi emlékhely kőoszlopot avattak Kiskőrösön, Petőfi szülőházánál
Zsiga Ferenc  |  2022. 10. 18., 07:23

Kiskőrösön október 15-én, szombaton nagyszabású rendezvénysorozat kíséretében avatták fel a Petőfi Szülőház melletti sztélét, vagyis kőoszlopot, amely azt hirdeti, hogy történelmi emlékhellyé vált a város központjában álló ikonikus épület, Petőfi Sándor szülőháza. A város és elődje, a község mindig is büszkén hirdette, hogy Kiskőrösön született a világszerte legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor. Ezért is olyan megtisztelő a város számára, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára Magyarország Kormányának döntése értelmében a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum történelmi emlékhely lett. Ennek jelképét, a sztélét, vagyis a kőoszlopot avatták fel szombaton, az ünnepséggel azt is hangsúlyozták: a szülőház a történelmi emlékezet olyan fontos helyszíne, amely nemzeti szempontból kiemelkedőnek minősül.

Magam is hiszem és vallom, hogy a jövő záloga a múlt tisztelete, hisz anélkül nincs nemzeti felemelkedés, nincs élhető jelen. Büszke vagyok arra, hogy Petőfi szülővárosa Kiskőrös, élen jár ebben az értékmentő, jövőre is koncentráló munkában”– mondta többek között Domonyi László polgármester.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


A város főterén, a szülőház előtt tartott eseményen számos vezető közéleti személyiség mondott ünnepi beszédet.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese azt hangsúlyozta:

Petőfi költészetében minden magyar hazatalált. Nem csak költő, de tanítómester is volt, a magyar irodalom legfényesebb csillaga” – szögezte le és méltatta Kiskőrös Petőfi-kultuszt éltető érdemeit. Ebben a város vezetése mellett óriási szerepe volt és van a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum korábbi vezetőjének, Kispálné dr. Lucza Ilonának, az Országos Petőfi Társaság elnökének, dr. Filus Erika néprajzkutató, intézmény igazgatónak és munkatársainak, Kramer Iván Petőfi-kutatónak, gyűjtőnek, aki a történelmi emlékhellyé nyilvánítás kezdeményezője is volt - mondta Fürjes Balázs, aki szerint

Fontos, hogy minden ma élő és utánunk jövő nemzedék is tudja, kik vagyunk mi, magyarok. Ezért támogatjuk a Történelmi Emlékhelyek létrehozását, gondozását, és természetesen a Petőfi 200 emlékévet is, melynek keretében a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum udvarán elhelyezett sztélét avattuk, és megünnepeltük nemzeti emlékhelyünk felújítását Domonyi Lászlóval, Kiskőrös polgármesterével, Font Sándorral, a térség országgyűlési képviselőjével, dr.Filus Erikával, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatójával, Demeter Szilárddal, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával közösen… Mi mindörökké megmaradunk Petőfi népének, akik teljes szívükkel éljük és szavaljuk verseit, és akik szenvedélyesen szeretjük a hazánkat és a szabadságot. Mint ahogy a Kossuth – nóta mondja: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az ünnepi szónokok mindegyike Petőfi rövidre szabott életének kiteljesedett értékéről beszélt különböző megközelítésből. Közel tíz beszéd hangzott el a sztélé átadása alkalmával és a két állandó kiállítás megnyitásával kapcsolatban. Az értékes, sokatmondó gondolatokat fűszerezte előadásával Tóth Péter Lóránt versvándor, Szabó Kocsis Zsuzsanna énekművész, Csík János és barátai, Kővágó Zsolt és Körmös Kármen Diána táncművészek.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

 

A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum két új állandó tárlatot nyitott az emlékév tiszteletére. A szülőházban „Költőnek szült anyám”, az emlékmúzeumban pedig „A 7 év”címmel.

Az ünnepi díszbe öltözött város a hétvégét is Petőfi jegyében töltötte. Verspadokat helyeztek a sétányokra, 3D kiállítás látható Petőfi életéről, kulturális programok, színházi előadás, koncertek színesítették az ünnepi hétvégét. Vasárnap, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében ismét óriás legot rakott ki több száz érdeklődő, a 14 ezer darabos játék ezúttal a János Vitéz egy jelenetét örökíti meg.

Forrás: bacskiskun.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK