2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Városalapítók Napja – Háromnapos ünnepségsorozat lesz Kiskőrösön hétvégén, huszonegyedszer

Helyszín: Kiskőrös
Dátum: 2022. május 20., péntek 10:00
Városalapítók Napja – Háromnapos ünnepségsorozat lesz Kiskőrösön hétvégén, huszonegyedszer

Kiskőrös fennállásának több mint 300 éves történetét idén is a Városalapítók Napja sokszínű rendezvénysorozatával, benne szlovák lakodalmassal és Országos Rétesfesztivál forgatagával ünnepli május 20-21-22-én. Egyúttal Petőfi Sándor születésének közelgő kétszázadik évfordulójáról is megemlékeznek ezen a hétvégén. A programsort sztárfellépők, közreműködők sora teszi még emlékezetesebbé.

Kiskőrös fennállásának több mint 300 éves történetét idén is a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál sokszínű rendezvénysorozatával ünnepli Petőfi szülővárosa május 20-21-22-én.
Az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő háromnapos rendezvény szombatján a helyi hagyományőrző csoportok és civil szervezetek összefogva egy hagyományőrző szlovák lakodalmast adnak elő, vasárnap az egész főtér megtelik rétessütő csapatokkal, a vendégek pedig egész hétvégén kóstolhatják a kiskőrösi borokat.
A háromnapos program keretében tartják meg a környékbeli településeket átszelő XVIII. Petőfi-túrát is, egyben megemlékezve a város neves fiának közelgő, kétszázadik születésnapjáról is.

A május 21-én, szombaton megvalósuló Szlovák Lakodalmason csaknem száz, népviseletbe öltözött táncos, népdalkörös és civil szervezet tagja mutatja be, hogyan is mulattak a múlt század elején a kiskőrösiek.

Három, egymáshoz közel eső helyszínén – a Szlovák Tájházban, a főtéren felállított 400 négyzetméteres rendezvénysátorban, valamint az evangélikus templomban idézik majd föl a régi szokásokat, két zenekar és két vőfély közreműködésével.

A lakodalmas násznépének zömét a helyi Szűcsi óvodások, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Szalkszentmártoni Néptánc Együttes tagjai alkotják, de

VISELETET ÖLT A HELYI ÉS A NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT SZÁMOS TAGJA IS, A MENYASSZONY NÁSZNAGYA PEDIG DOMONYI LÁSZLÓ POLGÁRMESTER LESZ.

A szlovák lakodalomba Domonyi László polgármester videós üzenetben hívott meg minden érdeklődőt:

 

A Szlovák Lakodalom részletes programja
Pozsonyi utca

 • 9:00 Lakodalmas étkek főzőversenye Lázár Cheffel
 • 13:00 Eredményhirdetés
 • Éjféltől Rádió97 Party: Retro Night Nagy Feróval, Eckert Gyurival és Tóth Imivel

Nagyszínpad

 • 11:30 Megnyitó ünnepség
 • Köszöntő beszédet mond: Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere
 • Közreműködik a Kiskőrösi Óvodák Szűcsi Tagóvodája: „Most viszik, most viszik” című szlovák gyermekjátékok műsorukkal
 • Wattay - dombormű koszorúzása
 • Vendégváró műsor, fellép Kothencz Lali énekes, kíséri Patai Benő és zenekara
 • 14:00 SZLOVÁK LAKODALMAS
 • Készülődés a Petőfi téren, a vőlegényes háznál
 • Készülődés a Szlovák Tájházban, a menyasszonyos háznál15:30 Áldás az ifjú párra az evangélikus templomban
 • 18:00 ÜNNEPI VACSORA, MAJD LAKODALMI MULATSÁG A FŐTÉREN
 • 21:00 Utcabál Lalival & Nanival, a Muzsika Tv énekeseivel
 • 22:00 Madarak zenekar koncert


A podoblokhoz húsos káposzta, illetve birkapörkölt vásárlásával lehet csatlakozni - ezekhez ajándék szelet lakodalmas kalács jár, a pörkölt mellé kenyér és savanyúság, a káposzta mellé kenyér köret jár.
A vacsorából támogatói jegy megvásárlásával részesülhetnek az érdeklődők, adagonként ezer forintos áron.
Jegyek elővételben a Tourinform irodában (Kiskőrös Turizmus) is megválthatóak, illetve a rendezvény napján is az iroda előtti asztalnál.
A vacsorát átvenni és elfogyasztani a rendezvény napján körülbelül este fél hattól fél hétig lesz lehetőség, így nem zavarják majd a Kiskőrösi szlovák lakodalmas programmenetét.VASÁRNAP: RÉTESFESZTIVÁL!

A helyi konyha klasszikus és különleges ízeit és a hagyományos kiskőrösi szlovák rétes elkészítésének titkait május 22-én, az idén 21. alkalommal megrendezésre kerülő Országos Rétesfesztiválon ismerheti meg a közönség.

A 21. ORSZÁGOS RÉTESFESZTIVÁLON VERSENYBE SZÁLLNAK A KLASSZIKUS ÉS FORMABONTÓ RÉTESEK IS!

Például:

Vajon mi fán terem a „szaladgálós” rétes?!

Bemutatja Lázár Chef – aki a lakodalmas főzőversenyen a zsűri elnökeként is tevékenykedik majd, a rétesfesztiválon pedig fél 11-től tart látványfőzést, amelyen elkészíti majd Petőfi kedvenc túrós csuszáját is.

A VÁROSALAPÍTÓK NAPJÁNAK LEGFONTOSABB KULINÁRIS PROGRAMJÁN IDÉN 80 KG LISZTET, 30 KG TÚRÓT, 50 KG ALMÁT, 30 KG KÁPOSZTÁT ÉS 20 KG MEGGYET HASZNÁLNAK MAJD FÖL.

A fesztiválon induló rétessütő csapatok a hagyományos ízek mellett olyan

KÜLÖNLEGESSÉGEKKEL IS KÉSZÜLNEK, MINT A BORZSELÉS, AZ EPRES-REBARBARÁS VAGY A JUHTÚRÓS-MEDVEHAGYMÁS TÖLTELÉKEK.

Részletes program

Nagyszínpad

 • 8:00 Az Országos Rétesfesztivál megnyitója
 • 8:00-13:00 Réteskészítés és kóstoltatás a magyarországi szlovák és a szomszédos települések részvételével
 • 13:30 G-Flow Tánciskola hip-hop bemutatója
 • 14:00 Szenior Örömtánc táncosainak műsora
 • 14:30 Musical és operett show Sári Évivel és Kocsis Dénessel
 • 15:30 A Kiskőrös Városi Borverseny díjátadó ünnepsége
 • 16:00 Dívák show Détár Enikővel, Fésűs Nellyvel és Ladinek Judittal
 • 17:15 Rakonczai Imre koncert
 • 20:00 Fenyő 75 koncert

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK