2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Városalapítók Napja, Országos Rétes- és Gasztronómiai Fesztivál Kiskőrösön – Kalocsa is képviseltette magát

Zsiga Ferenc  |  2017. 05. 22., 07:45

Ahogy az országban, Bács-Kiskunban is számos település, legutóbb Kiskunhalas ünnepelte a város, a városalapítók napját, amelyet Kiskőrösön a hévégén az Országos Rétes– és Gasztronómiai Fesztivállal is megtoldottak. Tódult is a nép, mások mellett Kalocsáról, ha már nekünk nincs város napunk, segítsünk be a szomszédba! A jókedv, a derű, a finom rétesek, népművészeti tárgyak egy részét, de még a programsorozat műsorvezetőjét is tőlünk „importálták”.

Más program-sorozatokkal ellentétben Kiskőrösön már a kezdő pénteki nap is erősnek bizonyult. Az érdeklődők hazai szlovák településekről érkezett, népviseletbe öltöztetett babákat láthattak a Magyarországi Szlovákok Szövetsége gyűjteményéből, de a kiskőrösi Barkóczi Jánosné eredeti szlovákruha-gyűjteményéből is megcsodálhattak párat.

A kiállítás résztvevőit Sutus Etelka, a művelődési központ igazgatója köszöntötte, majd Filus Erika néprajzkutató ismertette a szlovák népviselet kialakulását és annak évszázadokon keresztül végbement változásait. Az eseményt a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar fellépése tette még emlékezetesebbé.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A pénteki nap folytatásaként a Szilveszter Társulat Karinthy Frigyes: A bűvös szék című művét vitte színre, Supka Éva rendező átdolgozásában. Amint azt az előadás összefoglalójából tudni lehet: a teltház mellett előadott darab örökérvényű témát karikírozott ki, igazolva, hogy humorban Karinthy valóban nem ismer tréfát.

Az est hátralévő részében a szabadtéri színpadon DJ Dominique vonzotta a közönséget, majd a Kelemen Kabátban koncertje után Spigiboy és a JET CAFFE koncertje zárta a napot.

A fesztivál második, szombati napja a reggeli órákban Lázár Chef-fel kezdődött, aki a káposztás ételek főzőversenyét nyitotta meg. A Pozsonyi utcában mások mellett a polgármesteri hivatal munkatársai, a testvérvárosok delegációi főzték a finomabbnál finomabb káposztás ételeket, leginkább persze a töltött káposztát.

Ez a helyszín arra is lehetőséget adott, hogy a kézzel nyújtott rétes elkészítését bárki szemügyre vegye.

Ezúttal is a művelődési központ adott otthont a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió immár 21. alkalommal megrendezett kistérségi találkozójának. A gyerekeket 10 órától a nagy színpadon a Szotyola gyermekzenekar szórakoztatta.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szombat délutáni programok sora a Városalapítók Napja hivatalos megnyitójával folytatódott. Domonyi László polgármester és mások koszorút helyeztek el a városháza falán található Wattai család két tagja, Wattai János és Wattai István domborművénél.
A két egykori földesúr arról híres, hogy evangélikus szlovákokat telepítettek be a II. József által 1784-ben mezővárosi rangra emelt Kiskőrösre. Közel két évszázadot ugorva itt érdemes megemlíteni, hogy Kiskőrös nagy szülötte, Petőfi Sándor születésének 150. évfordulója alkalmával, 1973. december 30-án lépett a magyar városok sorába.

Miközben a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Veránkai Alkotótáborának munkáiból nyíló kiállítást Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke megnyitotta, a főtéren már javába tartott a majális hangulat.

Talán az országos rétes fesztivál elnevezés több rétest áruló pavilont indokolt volna, de az öt közül így is kiemelést érdemel a kalocsai Rétes bolt, amelynek pavilonjában a kitűnő, hagyományosan, kézzel nyújtott tésztából készített réteseket az egyik legjobb áron vásárolhatta a finomságokra nyitott közönség. A kalocsaiaknak hamar feltűnt az ismerős hang is, ugyanis a három napos programsorozat műsorvezetője Füstös Éva volt, a Korona Fm100 munkatársa.

Sok egyéb szórakoztató program mellett a szombati nap a 20 órakor kezdődő Hooligans koncerttel zárult, amelyre Kalocsa mellett a járás több településéről érkeztek a szórakozni, táncolni vágyó fiatalok és középkorúak. Nem volt ez másként vasárnap sem, amikor is az Experidance és a Jet Caffe koncertjéről zenei élményekkel gazdagabban autóztak haza fiataljaink.

További fotók Kiskőrös város honlapján >>>

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK