2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Kalasnyikov gépkarabéllyal, ölési szándékkal ment a kiskunhalasi ügyészség épületébe – Három lövés dördült dulakodás közben

2016. 03. 17., 12:05

Példa nélküli, dr. Téglás Péter vezető ügyészen keresztül az igazságszolgáltatás rendeltetésszerű működését veszélyeztető támadás történt a közeli Kiskunhalason március 16-án, szerdán délelőtt 9 óra körüli időpontban. A kiskunmajsai B. János a Kiskunhalasi Járási Ügyészség Járásírósággal közös épületében egy papírdobozban magával vitt Kalasnyikov gépkarabéllyal kényszerítette a biztonsági őrt, hogy a vezető ügyészhez kísérje. Mint utóbb kiderült, a férfi a vezető ügyészt akarta megölni.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek adott tájékoztatásában elmondta: emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették azt a férfit, aki egy gépkarabélyból több lövést adott le szerda délelőtt a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületében.

Fazekas Géza tájékoztatása szerint az épületet az eseményt követően lezárták, 18 óráig zajlottak a különböző nyomozati cselekmények. A Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai nem csupán helyszínelést, de két házkutatást is tartottak. A férfi nem tett vallomást, a gyanúsítottat az esti órákban a bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt őrizetbe vették. A szóvivő az esetről azt mondta: a férfi nem sokkal 9 óra előtt jelent meg a bírósággal közös járási ügyészségi épületében azzal a szándékkal, hogy megöli a vezető ügyészt. Magával vitt egy gépkarabélyt is egy papírdobozban, és 240 lőszer volt nála. Fegyverviselési engedéllyel nem rendelkezett.


Forrás: Donka Ferenc / MTI

A férfi a biztonsági őrökkel közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, de azt a választ kapta, hogy várnia kell. Amikor a biztonsági kapunál, a szokásos rutinellenőrzés keretében át akarták vizsgálni, a papírdobozból kivette a gépkarabélyt, az egyik biztonsági őrre fogta, és felszólította, hogy vezesse őt a vezető ügyészhez. A biztonsági őr és a gyanúsított ekkor elindultak, ám egy bírósági alkalmazott közbelépése megakadályozta, hogy továbbhaladhassanak. Dulakodás alakult ki, ennek során dördültek el a lövések, a jelenlegi adatok szerint három. Végül az épületben más okból tartózkodó rendőrök segítségével sikerült az elkövetőt lefegyverezni. A gyanúsított nem jutott fel az épület második emeletére, ahol az ügyészség található, a dulakodás során legurult a lépcsőn.

Fazekas Gézaaz MTI-nek arra a kérdésére, hogy a történtek miatt megerősítik-e az ügyészségi épületek védelmét, azt mondta: a konkrét esetben megfékezték a gyanúsítottat, egyedi és extrém esetről van szó. Hangsúlyozta: számos esetben az ügyészség és a bíróság egy épületben található, a jelen esetben is a bíróság gondoskodott a biztonságról az ügyészséggel együttműködésben. Hozzátette: kisebb ügyészségek esetén is biztonsági berendezésekkel védik az ott dolgozókat. Az ügyészség továbbra is igyekszik biztosítani, hogy illetéktelenek ne tudjanak bejutni az épületekbe.

A példátlan támadásra Handó Tünde, az OBH elnöke a Szekszárdi Törvényszék összbírói értekezlete előtt, 13 órakor tartott sajtótájékoztatóján úgy reagált: a mai, kiskunhalasi esemény – amelynek során egy férfi tüzet nyitott a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen – felhívta a figyelmet arra, hogy a bírókat érintő verbális támadások sajnálatos módon akár fizikai erőszakot is vonhatnak maguk után. A bírákat érő atrocitások esetén a bíróságot is támadás érheti, amely ellen határozottan fel kell lépni. Az OBH és az egész bírói szervezet továbbra is mindent megtesz a bírák védelme érdekében azért, hogy félelemtől mentesen, emberi méltóságukat biztosítva, zavartalanul végezhessék munkájukat. Kérdésre válaszolva kifejtette: az Alkotmánybíróság határozata lehetőséget ad arra, hogy ne a bíráknak kelljen – magánvádlóként – feljelentést tenniük, hanem az államnak, amikor az ítélkezéssel kapcsolatban támadás éri őket. Ekkor a bíróságot mint az államszervezet részét támadják, és az államnak kellene többletvédelmet nyújtania – fűzte hozzá.

Az MTI tudósítója úgy értesült, három éve a támadónak egy házilag gyártott csőbomba robbant fel kezei között a saját fészerében. A baon.hu portál akkoriban azt írta a Kiskunmajsához közeli tanyán élő férfiról: „a gerince miatt leszázalékolt B. Jánost többen különc természetű embernek ismerték a környéken, akivel hamar vitába lehetett keveredni.”

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>