2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa környéki termelők a halasi IV. Burgonya Napokon– A Paprikafesztivál bajai győztese ott is első volt

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 10., 21:27

A kiskunhalasi Bács Gazda-Coop Kft. szervezésében október 6-7-én negyedik alkalommal, nemzetközi résztvevőkkel tartották a Burgonya Napokat, amelyre a kalocsai járás számos településéről is szép számmal érkeztek gazdák és érdeklődők. A pénteki szakmai napra a hazai nagy burgonyatermesztők és forgalmazók mellett Írországból, Franciaországból, Hollandiából, Romániából jöttek szakemberek és kiállítók, hogy a Proszka Péter szaktanácsadó (Bács Gazda-Coop Kft.) vezette burgonya fajtabemutatón maguk is kiállítsák a legjobb, legegészségesebb burgonyáikat. A rendezvény rangját az is bizonyítja, hogy annak fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Györffy Balázs, a NAK elnöke és Patrick Kelly, Írország magyarországi nagykövete volt.

Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop tulajdonos vezetőjétől megtudtuk: az ír nagykövet megtisztelő jelenléte annak is köszönhető, hogy cégük elsőszámú üzleti partnere Írország, de a belföldi piacot tekintve a kalocsai járásból is számos mezőgazdasági társaság és termelő vásárol tőlük vetőburgonyát.

A péntek délelőtti fajtabemutatót a növényvédelmi és tápanyag utánpótlási előadások követték. A tudós nemesítők prezentációi legalább annyi szakembert és érdeklődött vonzottak, mint a délelőtti program. Az előadásokat több Kalocsa környéki mezőgazdasági cég vezető munkatársa meghallgatta.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Az év legnagyobb burgonyája Halason
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szemre is tetszetős burgonyákat látva már jó előre lehetett sejteni, hogy a másnapi főzőverseny különös kulináris élvezeteket tartogat. A szabadtéri főzőcskének az időjárás is kedvezett, így a Sóstói Csárda parkjában

16 csapat gyújtott a bográcsok alá,

hogy elkészítse a nap legjobb burgonyás ételét. A tét nagy volt, ugyanis a három első helyezett itt nem csak serleget, oklevelet kapott, hanem pénzjutalomban is részesült.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Bajai Jó pofa srácok középen Szabó Lajossal
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az eredményhirdetéskor Illés Lajos helyi mesterszakács a Kalocsai Paprikafesztiválon is több kategóriában első díjat szerzett bajai Jó pofa srácokat hirdette ki győztesnek.

A Toni, Józsi alkotta duó a burgonyás ételekből összeállított táljukra slambucot (pásztor egytál étel) és vargánya gombával töltött burgonyát is rakott.

Mint a rendezvényen megtudtuk, az idei burgonyatermés – köszönhetően a nemesítőknek is – jó volt, így mindennapi élelmiszerünk, a burgonya árának emelkedésére nem kell számítanunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés