2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa környéki termelők a halasi IV. Burgonya Napokon– A Paprikafesztivál bajai győztese ott is első volt

Zsiga Ferenc  |  2017. 10. 10., 21:27

A kiskunhalasi Bács Gazda-Coop Kft. szervezésében október 6-7-én negyedik alkalommal, nemzetközi résztvevőkkel tartották a Burgonya Napokat, amelyre a kalocsai járás számos településéről is szép számmal érkeztek gazdák és érdeklődők. A pénteki szakmai napra a hazai nagy burgonyatermesztők és forgalmazók mellett Írországból, Franciaországból, Hollandiából, Romániából jöttek szakemberek és kiállítók, hogy a Proszka Péter szaktanácsadó (Bács Gazda-Coop Kft.) vezette burgonya fajtabemutatón maguk is kiállítsák a legjobb, legegészségesebb burgonyáikat. A rendezvény rangját az is bizonyítja, hogy annak fővédnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Györffy Balázs, a NAK elnöke és Patrick Kelly, Írország magyarországi nagykövete volt.

Szabó Lajos, a Bács Gazda-Coop tulajdonos vezetőjétől megtudtuk: az ír nagykövet megtisztelő jelenléte annak is köszönhető, hogy cégük elsőszámú üzleti partnere Írország, de a belföldi piacot tekintve a kalocsai járásból is számos mezőgazdasági társaság és termelő vásárol tőlük vetőburgonyát.

A péntek délelőtti fajtabemutatót a növényvédelmi és tápanyag utánpótlási előadások követték. A tudós nemesítők prezentációi legalább annyi szakembert és érdeklődött vonzottak, mint a délelőtti program. Az előadásokat több Kalocsa környéki mezőgazdasági cég vezető munkatársa meghallgatta.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Az év legnagyobb burgonyája Halason
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szemre is tetszetős burgonyákat látva már jó előre lehetett sejteni, hogy a másnapi főzőverseny különös kulináris élvezeteket tartogat. A szabadtéri főzőcskének az időjárás is kedvezett, így a Sóstói Csárda parkjában

16 csapat gyújtott a bográcsok alá,

hogy elkészítse a nap legjobb burgonyás ételét. A tét nagy volt, ugyanis a három első helyezett itt nem csak serleget, oklevelet kapott, hanem pénzjutalomban is részesült.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Bajai Jó pofa srácok középen Szabó Lajossal
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az eredményhirdetéskor Illés Lajos helyi mesterszakács a Kalocsai Paprikafesztiválon is több kategóriában első díjat szerzett bajai Jó pofa srácokat hirdette ki győztesnek.

A Toni, Józsi alkotta duó a burgonyás ételekből összeállított táljukra slambucot (pásztor egytál étel) és vargánya gombával töltött burgonyát is rakott.

Mint a rendezvényen megtudtuk, az idei burgonyatermés – köszönhetően a nemesítőknek is – jó volt, így mindennapi élelmiszerünk, a burgonya árának emelkedésére nem kell számítanunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK