2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

A Békéseket és Bolvárit mindenkivel összeálló örömlányhoz hasonlították az MSZP-Szövetségben Városunkért fórumán – Magóné és a pályázati pénzek elszámoltatását ígérik

Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 04., 18:17
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Érdekes, szókimondó, baloldali politikai hitvallásukról egy pillanatra sem megfeledkező fórumot tartott a Faragó László polgármester-jelöltet támogató MSZP és a Szövetségben Városunkért Egyesület október 3-án, 17 órától az ÖKO-PONT épületében. Az Önkormányzati választások tétje című eseményen Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke és Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője tartott az MSZP politikusaitól jól ismert kormánybírálatokat tartalmazó, például az egészségügy, nyugdíjasok, fiatalok helyzetét számon kérő előadást. Az előadók helyenként igen kemény hangvételű kormánykritikájukban, megszólalásaikban azért annyiban törekedtek a kiegyensúlyozottságra, hogy az általuk is méltányolható kormányzati eredményeket, akár a gazdaság stabilitását, teljesítményét, munkanélküliség csökkenését, bérek, nyugdíjak emelkedését azzal vezették fel: „ Azt el kell ismerni.” A fórumon a szerintük pályázati pénzekből bújtatottan Bolvári mellett megvalósuló kampány finanszírozása, a saját előnyök miatt azt üzenték Magóné Tóth Gyöngyinek, ha bekerülnek az önkormányzatba, biztosan nem marad el az elszámoltatás.

Ugyan a helyi média helyzetéről és szerepéről is szó esett, ezt csak mi hallhattuk, mert a KALOhíreken kívül egyetlen kalocsai orgánum nem vett részt az eseményen.


Forrás: Zsiga Ferenc

A két országosan ismert személyiségnek a nagypolitikával, benne a nők, Budapest, a vidéki nagyvárosok helyzetével, a NER lebontásának lehetőségével, a korrupcióval, a választások tétjével kapcsolatos előadását külön cikkben írjuk meg. Ennek oka, hogy az önkormányzati választások előtt közel egy héttel a helyi politikát, választási küzdelmet érintő kérdések aktuálisabbnak és izgalmasabbnak bizonyultak.

Cserháti Ákos: „És már előre megy az osztozkodás!”

A termet megtöltő hallgatóságot Cserháti Ákos, az MSZP Kalocsai Szervezete elnöke köszöntötte, majd bevezetésképpen elmondta: a FIDESZ-KDNP, mint jelölőszervezet mellett az övék az egyetlen, amelyik nyíltan vállalja a pártkötődését, kampány anyagaikon, de a szavazólapokon is az MSZP neve és logója szerepel.

A továbbiakban Cserháti Ákos hangsúlyozta: az ellenzéki együttműködés nem miattuk hiúsult meg, hanem a Békés Kalocsáért Egyesület válasza volt az a kezdeményezésükre, hogy ők nem ellenzéki csoportosulásként indulnak. Nem érdekeltek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének meggyengítésében és leváltásában, nem érdekeltek abban, hogy számon kérjék azokat a politikusokat, akik ígéreteiket nem betartva, továbbra is ott ülnek a parlamentben és ellenük szavaznak.

NEM ÉRDEKELTEK ABBAN, HOGY KALOCSÁT MAGASABB SZINTRE EMELJÉK, VISSZAÁLLÍTVA PÉLDÁUL ISKOLAVÁROSI JELLEGÉT, AMIT AZ ELMÚLT ÉVEK SORÁN VESZÍTETT EL A VÁROS A TOMORI PÁL FŐISKOLA ELKÖLTÖZÉSÉVEL, VAGY - AMINT FOGALMAZOTT - ELÜLDÖZÉSÉVEL.

Cserháti Ákos Lendvai Ildikó és Németh Péter előadása elhangzását követően határozott véleményt alkotott mind a polgármester-jelöltekről, mind az azokat jelölő szervezetekről is.


Forrás: Zsiga Ferenc

Kijelentette: „El szeretném mondani, nem bántva az ellenfeleinket, így a KDNP jelöltjét sem, akiről vegyük tudomásul és mondjuk ki, Budapesten eldöntötte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy Kalocsán dr. Filvig Géza legyen a polgármesterjelölt. Ezt tudomásul vették itt helyben, ezt hajtják végre.

Faragó László polgármester-jelöltünk egy beszélgetésen mondta, hogy minden a pénzről szól. Kalocsán arról is szó van, ha a helyi hatalomban vagyok, amiről tudjuk, hogy itt nem a Fidesz, akkor van pénzem, ha nem vagyok hatalomban, akkor csak szeretnék pénzhez jutni.

És már előre megy az osztozkodás! Ahogy nem minden alap nélkül elterjedt a városban,

a Békés Kalocsáért Egyesületnél nyolc egyéni képviselő-jelöltből már hat olyan leendő alpolgármester van, akinek megígérték, ha beálltok mögénk, akkor azt alpolgármesteri székkel viszonozzuk, tehát támogassatok bennünket!”Azt is el kell mondani ugyanerről a Bolvári Ferdinándot támogató társaságról, hogy nekünk volt egy országgyűlési képviselőjelöltünk 2018-ban, dr. Angeli Gabriella, aki önkormányzati képviselő. Ő volt, aki azt mondta a jelenlegi városvezetésnek, gyerekek elég volt a lopásból!

Azt is elmondom, amikor 2014-ben a mostani önkormányzat hatalomra került, akkor már 2015-ben jöttek a megkeresések az MSZP felé, hogy dr. Angeli Gabriellát hozzuk vissza egy bizottsági helyről, mert másnak adnák ezt a helyet, beszéljük rá erre dr. Angeli Gabriellát. Még egyszer, nem az MSZP-n múlott Kalocsán az ellenzék összefogása!

Most is kijelentem és ezt tartom, erről van felvételünk is, hogy a Békés Kalocsáért Egyesületnek az elnöke, Réfy Vilmos mondta, hogy ők és Bolvári nem ellenzékiek. Ők jóban akarnak lenni mindenkivel.” Adja magát a hasonlat, hogy az a nő, aki mindenkivel jóban van, - nem mondom ki, hogy micsoda - az vagy ez, vagy az, de nem becsületes ember. Azzal sem értek egyet, ha valaki azt mondja magáról, én nem vagyok sem jobboldali, sem baloldali, én demokrata vagyok.

Ilyen nincs. A véleményem, de a tanulmányaim szerint is a demokrata azt jelenti, hogy a jobboldalon is lehetek demokrata, a baloldalon is lehetek demokrata, mondjuk szociáldemokrata, de középen mi van? Üresség. Amikor azt mondják, hogy én független vagyok, az sem igaz, mert független ember nincs.” – mondta Cserháti Ákos

Faragó László: „Szavazzanak bizalmat, hogy megkezdhessük a visszaélők elszámoltatását!”

Faragó László felszólalásában kifejtette:„Amit az előadóktól hallottunk, azt Kalocsára lefordítva is megkérdezhetjük: Mi a tétje az önkormányzati választásnak? Azt látjuk, hogy az egész országban Budapesttől a városokig nagyon sok induló, próbálkozó van. Ezeknek egy része komoly, másik része komolytalan, olyan beállított szervezetek, amelyek azért vannak csak benne ezekben a rendszerekben, hogy az ellenzéket meggyengítsék. Mi a tétje tehát, akár Kalocsán is a választásnak?


Forrás: Zsiga Ferenc

A tétje az, hogy kinél van a kasszakulcs. Ha valaki itt Kalocsán is, a jelenlegiek kezéből kiveszi a kasszakulcsot, akkor a továbbiakban nem ő, ők osztják szét a pénzt. Akinél nincs a kasszakulcs, az vagy kap pénzt, vagy nem. Ezt a kasszakulcsot kellene elvenni, és szabályozni kellene, hogy a pénzek szabályosan legyenek szétosztva, úgy, hogy abból a város gyarapodjon!

Kalocsára is jöttek pénzek, de nem úgy lettek szétosztva, hogy ebből csak a város profitáljon, azaz Kalocsán a választásnak ez is a tétje. Hallottuk, hogy kevesebb EU pénz érkezik.

Ezt a kevesebbet kell az új városvezetésnek úgy szétosztani, hogy tényleg a város lássa hasznát, ne intézményvezető, bizottsági elnök, egyes szűk körök, emberek.”Mi azt mondtuk, mi a városért szeretnénk tenni és nem a városból szeretnénk megélni.  Ez is tétje lesz Kalocsán a választásnak.

A városban is vannak szervezetek, amelyek úgy állítanak jelölteket, hogy ezek az embereik jelenleg is benne vannak az önkormányzatban, vagy intézményvezetőként dolgoznak.

Azt látjuk, az ő részükről külön is van tétje a választásnak, mert történtek olyan dolgok, amelyeknek nem szabadna megtörténni.”A választók már nagyon unják, nagyon várják, hogy vége legyen ennek az ámokfutásnak, ennek a cirkusznak. Azt is látjuk, hogy az ellenfelek egy jó része most már görcsösen próbálkozik.

Nekünk nincs akkora pénzünk, mint a többi szervezetnek, amelyek Kalocsán indulnak.

Nekünk nincs olyan lehetőségünk, hogy pályázatok mögé bújtatott forrásokból finanszírozzunk kampányokat, hobbikat, amiről ne felejtsük el, az is a mi pénzünk.”Ezen a mi pénzünkön mondják el ők, hogy hogyan, miért, és hová szavazzunk” – mondta Faragó László.


Forrás: Zsiga Ferenc

A polgármesterjelölt hozzátette: „Lendvai Ildikó említette, hogy önkormányzati vonzatai is lehetnek az elszámoltatásnak.

Azt tudom mondani, mi már most elkezdtük az elszámoltatást.”Azt tapaszaljuk, hogy a visszaélések ugyan jól körül vannak bástyázva, mégis néhány esetben már most alappal és jogosan lehet rajta fogást találni.

Magának és családtagjainak osztott fizetést pályázati pénzből a DK megyei listás képviselőjelöltje, Magóné Tóth Gyöngyi – hangzott el a Szövetségben Városunkért–MSZP választási fórumán, kedden este. Ő volt az egyetlen alkalmas e többletmunkákra? Biztos, hogy a plusz pénzért mindig munkaidőn kívül dolgozott meg? „Könyörgött-e” neki az MSZP, hogy polgármester-jelöltjük legyen? Ehelyett állítólag támogatásáért cserébe a művelődési ház igazgatói állását kérte. Angeli Gabriella és Cserháti Ákos kérdéseinkre adott válaszai újabb kérdéseket vetettek fel...
bővebben ...

Elmondtam, mi nem szeretnénk tisztességtelen eszközökkel kampányolni, de a városban nem mindenki így gondolkodik.

Kalocsán van egy csomó tisztességtelen, pályázatok mögé bújtatott kampányeszköz, amikor önkormányzati intézményeket, önkormányzati dolgozókat használnak fel egyesek a kampányhoz.”Kikértünk dokumentumokat, azokból már utána jártunk egyes dolgoknak. Mindent nem tudtunk kikérni, mert még nem vagyunk benne a képviselő-testületben, a rendszerben, de ezt folytatni szeretnénk, ha a választóktól megkapjuk a bizalmat.


Forrás: Zsiga Ferenc

Tehát most egyedül a választok tudják elkezdeni az elszámoltatást azzal, ha nekünk bizalmat szavaznak, mert a választók természetesen átlátják ezeket a sumákokat.”Hiába próbálják egyesek jogilag körbebástyázni magukat. Ha bizalmat kapunk, mert a választók azt is látják, hogy elkezdtük, látják, hogy ezt meg tudjuk csinálni, akkor mondhatják, hogy rád szavazok, mert benned megbízok, mert te nem ezt fogod csinálni! Tehát legelőször a választók tudják elkezdeni az elszámoltatást, és

ahogy szeretnénk belefolyni a NER lebontásába, itt helyben a visszaélések lebontását szeretnénk elérni. Szavazzanak bizalmat, hogy megkezdhessük a visszaélők elszámoltatását!” - fejezte be felszólalását Faragó László, a Szövetségben Városunkért és az MSZP polgármester-jelöltje az október 3-án, Mi a választások tétje? című fórumon.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 24., 10:01
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!
2023-11-21 18:40:00
Mindazokat várják, akik a Paksi Atomerőmű és a kapcsolódó létesítmények társadalmi kontrolljának menetére, a TEIT működésére, a Társulás rendelkezésére álló források felhasználására kíváncsiak, vagy javaslattal kívánnak élni.
2023-11-21 12:05:28
Az idei évben is útjára indítja a Mosolygömböt Kalocsa Város Önkormányzata és a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány. A gömb alakú adománygyűjtő urnába az adventi időszakban szinte minden nap más helyszínen dobhatja be adományát az, aki támogatná a városban élő nehéz sorsú, óvodás korú gyermekek karácsonyát.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>
2023. 11. 22., 09:12
Gyermekkórházak osztályain gyógyuló gyermekek részére, illetve nehéz sorsú családok kisgyermekeinek szervez karácsony előtt örömöt a bohócdoktor csapat. Még >>>
2023. 11. 21., 12:53
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2088-an lépték át. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK