2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. veszi át a Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit - Az ország legtöbb településén már bevált

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. veszi át a Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit - Az ország legtöbb településén már bevált
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 26., 11:15

Kalocsán az elmúlt hetekben, hónapokban döntően talán érzelmi, de kétségtelen nyíltan ellenzéki politikai okoktól vezérelve is, a Művelődési Központ és Könyvtár feladatainak átvételével, egy az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő cég keretein belül történő gazdaságosabb és hatékonyabb továbbvitelével kapcsolatban felmerült már minden, és mindennek az ellenkezője. Részben a pandémia miatt nem ülésező képviselő-testület miatt találgatott, kombinált szinte már mindenki. Álhírek és azok hivatalos cáfolatai, lejárató írások jelentek meg, így nem csoda, hogy ebben a helyzetben esetleg még azokat is elbizonytalanították, akik a polgármesterben és az őt támogató képviselőkben, az ő értékítéletükben bíznak. Esetleg más, nagyobb településeken megfordulva, tájékozódva már kézzel fogható eredményét látták, milyen előnyökkel jár, ha a művelődési és rendezvényszervezői feladatokat egy 100 százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő, de már áfa-visszaigénylésre jogosult társaság látja el, és nem egy hagyományos értelembe vett olyan költségvetési szerv, mint amelyen a testület többségének augusztus 25-i döntése nyomán szeptember 30-ig még a városi televíziót is működtető Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár.

Mondatok százait lehetne leírni, hosszú perceken át olvasni, hogy a részben saját magukat ellenzéki képviselőként aposztrofáló testületi tagok a napirend tárgyalásakor milyen - egyébiránt itt valóban szakmai, gazdasági témájú - kérdéseket vetettek fel, azokra dr. Filvig Géza polgármester és az érezhetően nagy szakmai rutinnal és tapasztalattal rendelkező Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója, valamint dr. Kiss Csaba jegyző részéről milyen válaszok születtek. Mindezt lerövidítendő, álljon itt a polgármester hivatalos Facebookoldalán megjelent, álláspontunk szerint a lényeget jól összefoglaló bejegyzés. A teljes ülésről a polgármester hivatkozott oldalán két részletben videó is látható, aki a részletekre kíváncsi, ott is tájékozódhat.


„A mai testületi ülés a vártnál is jobban elhúzódott, ami érthető, hiszen a legtöbb napirendi pont eldöntését különösen nagy érdeklődés övezte az elmúlt időszakban.
Kiemelném az elfogadásra került, lényegesebb pontokat:A közművelődési és könyvtári feladatok átszervezéséről döntött a képviselő testület, mely döntés nem jelent a közművelődési feladatokban bármilyen nemű változást, hiszen ezek létjogosultságát törvény írja elő! Kizárólag a gazdasági formája módosul az intézménynek. A Kalocsai Innovációs Központ egymással összehangolva végzi ezentúl ezen intézmények feladatkiosztását, és ez semmilyen hátránnyal nem jár a dolgozók részére. A munkatársak ugyanúgy dolgoznak tovább, akik elmentek, azoknak a határozott idejű szerződésük járt le, egyébként a városi tv és művelődés központ dolgozói továbbra is ugyanazokat a feladatokat látják el, mint az elmúlt években is. Bérfejlesztésekről azonban beszámolhatok Önöknek az elmúlt hónapokból.

2019-ben az emberek a változásra szavaztak, akkor megkaptuk a felhatalmazást a változásra. Változást pedig elsősorban szemléletváltással lehet elérni, mi pedig a lakosságnak az erre vonatkozó igényét igyekszünk kielégíteni! Ahogy az ország szinte összes városában az intézmények gazdasági formája a hatékonyság jegyében módosult, így mi is ezt az irányt kívánjuk követni…”- áll a bejegyzésnek az átszervezést érintő részében, de a továbbiakat is érdemes elolvasni, ugyan azokról már részben beszámoltunk:
„Úgy gondolom, a lakosságot leginkább érdeklő napirendi pont az idei Paprika Fesztivál sorsa, melyre a jelenlegi változó járványügyi helyzet miatt új koncepciót kellett kidolgoznunk. Ezt a mai napon a képviselő testület elfogadta, így az idei évben a Paprika Fesztivál a "Csíplek Kalocsa" Paprika Piknik nevet kapta, mely bár kisebb volumenű lesz a megszokottnál, azonban annál igényesebb programokkal kívánjuk színesíteni a 2021. 09.10-2021.09.12-i hétvégét! Bízva abban, minél több kalocsai lakosnak, és Kalocsára visszatérő embernek nyújtunk majd felejthetetlen élményt, a védettségi korlátozások ellenére!
A testületi ülés végén a polgármesteri tájékoztató keretein belül tájékoztattam a testületet a napokban a közösségi médiában megjelent hírről, miszerint az önkormányzatot 12 és fél millió forintra megbírságolták. Igen, valóban így történt. Egy 2017-es pályázat terület művelési ág változását sajnálatosan elmulasztotta a hivatal. Az önkormányzat 24 havi részletfizetést kapott a bírság rendezésére.
Köszönöm a képviselő testületnek a mai munkát, amely kimerítő volt mindannyiunk számára!” -
zárja bejegyzését a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ahogy fentebb írtuk, a hivatkozott videó két részletben, ugyancsak dr. Filvig Géza közéleti Facebook oldalán látható. Íme!


Annyi még mindenképpen a napirendről szóló írásos beszámolóhoz tartozik, hogy október 1-től a Kalocsai Televízió a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető, ugyancsak száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő társasághoz kerül.

Ennek oka, hogy az Innovációs és Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója, Zsikó Zoltán Bátaszéken önkormányzati képviselő, így bár másik megye, törvényi akadálya van, hogy média tartozzon a vezetése alatt álló céghez.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A TV-vel kapcsolatban a polgármester elmondta:

Ott továbbra is azok dolgoznak, akik korábban a televízió munkatársai voltak. Akik távoztak, azoknak döntően lejárt a határozott időre szóló megbízása szerződésük. A televízió a vagyonhasznosító Kft-n belül is önálló szakmai egység, felelős szerkesztője szintén régóta munkatársa a tévének, és ahogy eddig, a jövőben is meg kell, hogy őrizze közszolgálati, befolyás mentes működését. Egyébiránt a televíziónál a szakmai munka nagyobb megbecsülése jegyében – a kötelezőn felüli - bérfejlesztések történtek.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés