2023. 02. 04. szombat
Csenge, Ráhel
: 385 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. veszi át a Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit - Az ország legtöbb településén már bevált

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. veszi át a Művelődési Központ és Könyvtár feladatait és dolgozóit - Az ország legtöbb településén már bevált
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 26., 11:15

Kalocsán az elmúlt hetekben, hónapokban döntően talán érzelmi, de kétségtelen nyíltan ellenzéki politikai okoktól vezérelve is, a Művelődési Központ és Könyvtár feladatainak átvételével, egy az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő cég keretein belül történő gazdaságosabb és hatékonyabb továbbvitelével kapcsolatban felmerült már minden, és mindennek az ellenkezője. Részben a pandémia miatt nem ülésező képviselő-testület miatt találgatott, kombinált szinte már mindenki. Álhírek és azok hivatalos cáfolatai, lejárató írások jelentek meg, így nem csoda, hogy ebben a helyzetben esetleg még azokat is elbizonytalanították, akik a polgármesterben és az őt támogató képviselőkben, az ő értékítéletükben bíznak. Esetleg más, nagyobb településeken megfordulva, tájékozódva már kézzel fogható eredményét látták, milyen előnyökkel jár, ha a művelődési és rendezvényszervezői feladatokat egy 100 százalékban az önkormányzat tulajdonában lévő, de már áfa-visszaigénylésre jogosult társaság látja el, és nem egy hagyományos értelembe vett olyan költségvetési szerv, mint amelyen a testület többségének augusztus 25-i döntése nyomán szeptember 30-ig még a városi televíziót is működtető Kalocsai Művelődési Központ és Könyvtár.

Mondatok százait lehetne leírni, hosszú perceken át olvasni, hogy a részben saját magukat ellenzéki képviselőként aposztrofáló testületi tagok a napirend tárgyalásakor milyen - egyébiránt itt valóban szakmai, gazdasági témájú - kérdéseket vetettek fel, azokra dr. Filvig Géza polgármester és az érezhetően nagy szakmai rutinnal és tapasztalattal rendelkező Zsikó Zoltán, a KIK igazgatója, valamint dr. Kiss Csaba jegyző részéről milyen válaszok születtek. Mindezt lerövidítendő, álljon itt a polgármester hivatalos Facebookoldalán megjelent, álláspontunk szerint a lényeget jól összefoglaló bejegyzés. A teljes ülésről a polgármester hivatkozott oldalán két részletben videó is látható, aki a részletekre kíváncsi, ott is tájékozódhat.


„A mai testületi ülés a vártnál is jobban elhúzódott, ami érthető, hiszen a legtöbb napirendi pont eldöntését különösen nagy érdeklődés övezte az elmúlt időszakban.
Kiemelném az elfogadásra került, lényegesebb pontokat:A közművelődési és könyvtári feladatok átszervezéséről döntött a képviselő testület, mely döntés nem jelent a közművelődési feladatokban bármilyen nemű változást, hiszen ezek létjogosultságát törvény írja elő! Kizárólag a gazdasági formája módosul az intézménynek. A Kalocsai Innovációs Központ egymással összehangolva végzi ezentúl ezen intézmények feladatkiosztását, és ez semmilyen hátránnyal nem jár a dolgozók részére. A munkatársak ugyanúgy dolgoznak tovább, akik elmentek, azoknak a határozott idejű szerződésük járt le, egyébként a városi tv és művelődés központ dolgozói továbbra is ugyanazokat a feladatokat látják el, mint az elmúlt években is. Bérfejlesztésekről azonban beszámolhatok Önöknek az elmúlt hónapokból.

2019-ben az emberek a változásra szavaztak, akkor megkaptuk a felhatalmazást a változásra. Változást pedig elsősorban szemléletváltással lehet elérni, mi pedig a lakosságnak az erre vonatkozó igényét igyekszünk kielégíteni! Ahogy az ország szinte összes városában az intézmények gazdasági formája a hatékonyság jegyében módosult, így mi is ezt az irányt kívánjuk követni…”- áll a bejegyzésnek az átszervezést érintő részében, de a továbbiakat is érdemes elolvasni, ugyan azokról már részben beszámoltunk:
„Úgy gondolom, a lakosságot leginkább érdeklő napirendi pont az idei Paprika Fesztivál sorsa, melyre a jelenlegi változó járványügyi helyzet miatt új koncepciót kellett kidolgoznunk. Ezt a mai napon a képviselő testület elfogadta, így az idei évben a Paprika Fesztivál a "Csíplek Kalocsa" Paprika Piknik nevet kapta, mely bár kisebb volumenű lesz a megszokottnál, azonban annál igényesebb programokkal kívánjuk színesíteni a 2021. 09.10-2021.09.12-i hétvégét! Bízva abban, minél több kalocsai lakosnak, és Kalocsára visszatérő embernek nyújtunk majd felejthetetlen élményt, a védettségi korlátozások ellenére!
A testületi ülés végén a polgármesteri tájékoztató keretein belül tájékoztattam a testületet a napokban a közösségi médiában megjelent hírről, miszerint az önkormányzatot 12 és fél millió forintra megbírságolták. Igen, valóban így történt. Egy 2017-es pályázat terület művelési ág változását sajnálatosan elmulasztotta a hivatal. Az önkormányzat 24 havi részletfizetést kapott a bírság rendezésére.
Köszönöm a képviselő testületnek a mai munkát, amely kimerítő volt mindannyiunk számára!” -
zárja bejegyzését a polgármester.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ahogy fentebb írtuk, a hivatkozott videó két részletben, ugyancsak dr. Filvig Géza közéleti Facebook oldalán látható. Íme!


Annyi még mindenképpen a napirendről szóló írásos beszámolóhoz tartozik, hogy október 1-től a Kalocsai Televízió a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető, ugyancsak száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő társasághoz kerül.

Ennek oka, hogy az Innovációs és Közművelődési Nonprofit Kft. igazgatója, Zsikó Zoltán Bátaszéken önkormányzati képviselő, így bár másik megye, törvényi akadálya van, hogy média tartozzon a vezetése alatt álló céghez.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A TV-vel kapcsolatban a polgármester elmondta:

Ott továbbra is azok dolgoznak, akik korábban a televízió munkatársai voltak. Akik távoztak, azoknak döntően lejárt a határozott időre szóló megbízása szerződésük. A televízió a vagyonhasznosító Kft-n belül is önálló szakmai egység, felelős szerkesztője szintén régóta munkatársa a tévének, és ahogy eddig, a jövőben is meg kell, hogy őrizze közszolgálati, befolyás mentes működését. Egyébiránt a televíziónál a szakmai munka nagyobb megbecsülése jegyében – a kötelezőn felüli - bérfejlesztések történtek.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 04., 18:09
A mai erős szél miatt Kunszt utcai épület faláról három helyen szakadt le a vakolat - közölte a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 16:14
Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 09:45
Az érintett területen várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Még >>>
2023. 02. 04., 09:30
Az idei január volt a legcsapadékosabb és a második legenyhébb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 03., 17:17
A börtön-szlengben "parkettásnak" nevezett büntetésvégrehajtási intézménybe az első bűntényeseket zárják. Még >>>
2023. 02. 03., 10:40
Előbújtak a medvék csütörtökön a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK