2022. 12. 04.
Barbara, Borbála
: 409 Ft   : 388 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Alakuló ülés ünnepélyes eskütétellel, alpolgármester választással, bizottságok alakításával – Az önkormányzatiság óta legtartalmasabb polgármesteri program

Alakuló ülés ünnepélyes eskütétellel, alpolgármester választással, bizottságok alakításával – Az önkormányzatiság óta legtartalmasabb polgármesteri program
Zsiga Ferenc  |  2019. 10. 26., 13:38

A városháza dísztermében október 24-én, pénteken 14 órai kezdettel tartotta alakuló ülését az október 13-i helyhatósági választáson megválasztott képviselőkből álló testület. A választás napja óta teljes jogkörrel rendelkező dr. Filvig Géza polgármester mellett a képviselő-testület tagjai is letették az esküt, majd a polgármester javaslatával egyezően, titkos szavazással, többségi szavazat mellett Simon Zoltánt alpolgármesterré választották. A képviselő-testület a polgármester előterjesztésére megválasztotta az előző önkormányzati ciklusban is működő egyes bizottságok elnökeit, a képviselő - testület tagjaiból és a külső szakértőkből álló bizottsági tagokat. Az ülésen felszólalt Font Sándor országgyűlési képviselő, majd dr. Filvig Géza ismertette az önkormányzatiság óta talán legtartalmasabb, legrészletesebb polgármesteri programot.

Ahogy azt a választási eredményekből előre prognosztizálni lehetett, dr. Filvig Géza Simon Zoltán, egyéni mandátumot szerzett képviselőt javasolta főállású alpolgármesternek. Ezt a tisztséget Kalocsán további másik személy is betölthetné, de egy alpolgármester megválasztása törvényi kötelezettség.
Azt is törvény írja elő, hogy alpolgármestert titkos szavazással kell választani, így Jánosi György elnök, Pécsi Vivien és Szabó Balázs tagok részvételévek szavazatszámláló bizottság alakult. A szavazás menetét kicsit megzavarta, hogy az ülésre késve érkezett dr. Bagó Zoltánnak először le kellett tennie a képviselői esküt, hogy az alpolgármester személyéről ő is szavazhasson.

A voksok összeszámlálásából kiderült, hogy a jelölt főállású alpolgármesterré választása 8 igen, 2 tartózkodás és 2 nem szavazattal eldőlt, így a következő öt évben Simon Zoltán főállású alpolgármesterként töltheti be a tisztséget.

Simon Zoltán a választás után esőként dr. Filvig Gézának, majd a képviselőknek köszönte meg a bizalmat. Azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy erre a bizalomra rászolgáljon, valamennyi döntésénél Kalocsa boldogulását, fejlődését, gyarapodását tartja szem előtt.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A következő napirendben megszavazták a polgármester és az alpolgármester illetményét, valamint költségtérítését. Ennek mértékét a helyi önkormányzatokról szóló törvény a település lakosságszáma alapján szabályozza.
Ennek megfelelőn a testület dr. Filvig Géza részére a helyettes államtitkárok havi illetményével megegyező bruttó 698.019 forint állapított meg, költségtérítését ennek 15 százalékában, 104.702 forintban rögzítették.

A törvény értelmében a főállású alpolgármester illetménye a polgármester részére megállapított illetmény 70 - 90 százalékáig terjedhet. Ezen összeghatáron belül a polgármester az „arany középútra”, 80 százalékos mértékre tett javaslatot.
Így Simon Zoltán alpolgármester havi illetménye bruttó 558.841 forint, költségtérítése ennek 15 százaléka, havi 83.762 forint.

A polgármestert és az alpolgármestert érintő kérdések lezárását követően hangzott el dr. Filvig Géza polgármesteri programja, amelyről bizton állíthatjuk: Kalocsán az önkormányzat működése kezdete óta ez az egyik legátfogóbb, legtartalmasabb, legrészletesebb polgármesteri program, amellyel nem csak jelentősége, de terjedelme miatt is külön cikkben foglalkozunk.

A kívül állók, a Kalocsa közéletében kevésbé tájékozottak körében némi meglepetést okozhatott, hogy az egyes bizottságok külső tagjának néhány kevésbé ismert személyt is beválasztottak a grémiumokba.

A kicsit elhúzódó szavazási procedúra végül úgy alakult, hogy a személyenkénti szavazás eredményeként Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottság elnöke: Dr. Körmendy Szabolcs. A bizottság tagjai: Schmidt Rajmund, Jánosi György, Kákonyi István. A polgármester javaslatára megválasztott külső tagok: Tamás Csaba, Ferenc Elvira és Farkas Károly.

A Jogi, Ügyrendi és Európai Kapcsolatok Bizottság elnöke: Jánosi György. A bizottság tagjai: Dr. Körmendy Szabolcs, Tihanyi Tiborné, Dr. Bagó Zoltán. A bizottság külső tagjai: Dr. Balás László, Dr. Király Krisztina, Farkas Péter.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Gazdaságfejlesztési és Munkahely-teremtési Bizottság elnöke: Kákonyi István. A képviselő-testületből választott tagok: Pécsi Vivien, Dr. Körmendy Szabolcs, Szabó Balázs. A bizottság külső tagjai: Korsós Ildikó, Sziklai Rudolf, Szigeti Tamás.

A Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke: Pécsi Vivien. A bizottság tagjai: Tihanyi Tiborné, Schmidt Rajmund, Balogi József. Külső tagok: Marsovszky Lászlóné, Markóné Julianna, Eperjesi György.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

A Gyermek, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke: Schmidt Rajmund. A bizottság tagjai: Kákonyi István, Pécsi Vivien, Király Róbert. Külső tagok: Marsovszky László, Szűcs Csaba, Buzogány Szabolcs.

Dr. Kiss Csaba jegyző a Közbeszerzési Bizottságról szólva elmondta, hogy annak tagjai az SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően az egyes bizottságok elnökei.

A bizottságok megválasztása után a bizottsági tagok Dr. Kiss Csaba jegyző előolvasása mellett letették az esküt.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Az eskütétel után kért szót Font Sándor országgyűlési képviselő, aki az esemény napján tartott Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alakuló ülésére utalva mondta: Kalocsának két megyei közgyűlési tagjai is van, (Varga Nelli, dr. Magóné Tóth Gyöngyi) akik a megyei közgyűlésen belül segíthetik a város elé tűzött célok megvalósítását.

Font Sándor ezúttal is gratulált a megválasztott képviselőknek, eredményes munkát kívánt a testületnek, az egyes bizottságokban dolgozóknak.
Hangsúlyozta, a város számíthat rá, Kalocsa gyorsabb ütemű fejlődését személyesen és kapcsolatrendszerén keresztül is segíteni fogja.
A képviselő beszédében utalt a Paks II. beruházás, a Duna-híd gazdaságélénkítő hatására, az ebben rejlő fejlődési lehetőségre, az élet szinte valamennyi területét érintő potenciálra.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Az ülés zárása előtt a polgármester első napirend utáni tájékoztatójában kitért arra, hogy a Szent István király úton hétfőn kezdődő fakivágások, a kivágott ostorfák más fafajtával való betelepítése az előző ciklus „öröksége”.
Dr. Bálint József polgármester még augusztusban aláírta az erről szóló szerződést, kötelezettségvállalást, így ezek a munkálatok az őszi, fatelepítésre kedvező időpontban, a korábban előkészített forgatókönyv szerint, a szerződéses kötelezettségből fakadóan is zajlanak.

A polgármester felhívta a képviselők, a bizottságok tagjainak a figyelmét, hogy törvény kötelezi őket a vagyonnyilatkozat megtételére. Amennyiben ennek határidejét elmulasztják, annak pótlásáig nem gyakorolhatják képviselői jogaikat.
Dr. Filvig Géza felkérte a képviselőket, hogy az SZMSZ folyamatban lévő felülvizsgálatához lehetőleg még a jövő héten tegyék meg esetleges javaslataikat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 04., 15:26
Tegyük félre a gondokat, érezzük jól magunkat, melegedjünk együtt a tűz mellett! Még >>>
2022. 12. 04., 15:00
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz - mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Még >>>
2022. 12. 04., 07:00
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 03., 15:04
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek a Nosalty bögrés sütijét, hogy a lehető leggyorsabban tudjátok csillapítani a mák iránti epekedéseteket. Még >>>
2022. 12. 03., 12:36
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t. Még >>>
2022. 12. 03., 09:13
A harmadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK