2022. 05. 20. péntek
Bernát, Felícia
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az ellenzéki összefogás Bács-Kiskun megyei jelöltjei Kalocsán írtak alá együttműködési megállapodást

2022. 02. 22., 08:18

Február 18-án, pénteken délután kettő órakor kezdődött az Egységben Magyarországért néven listát állító ellenzéki pártszövetség sajtótájékoztatója, amelyen a kalocsai jelöltjük, dr. Magóné Tóth Gyöngyi mellett a másik öt választókerületben indított jelölt is részt vett – közülük ketten internetes bejelentkezéssel csatlakoztak. A sajtó nyilvánossága előtti bemutatkozásuk keretében két dokumentumot is aláírtak: a képviselők csatlakoztak a Greenpeace klímavédelmi programjához, valamint kötelezettséget vállaltak a közös programjuk végrehajtása iránt, emellett a képviselő-jelöltek saját körzetükre vonatkozó elképzeléseiket ismertették.

A találkozó elején házigazdaként dr. Magóné Tóth Gyöngyi mutatta be jelölttársakat:

  • számú egyéni választókerület (Kecskemét): Szőkéné Kopping Rita (DK)
  • számú egyéni választókerület (Kecskemét): Bodrozsán Alexandra (Momentum)
  • számú egyéni választókerület (Kalocsa): dr. Magóné Tóth Gyöngyi
  • számú egyéni választókerület (Kiskunfélegyháza): Kis-Szeniczey Kálmán
  • számú egyéni választókerület (Kiskunhalas): Molnár László
  • számú egyéni választókerület (Baja): Kiss László


A sajtótájékoztató első részét a fenyegető klímakatasztrófának szentelték. A jelöltek aláírásukkal is csatlakoztak a Greenpeace nevű NGO „Klímaválasztás” című, a főbb feladatokat és célokat 7 pontban összefoglaló nyilatkozatához, de előbb a közös környezetvédelmi programról Kis-Szeniczey Kálmán mondott néhány gondolatot.


Forrás: KALOhírek


A pontok közül kiemelte, hogy az új kormány önálló környezet- és klímavédelmi minisztériumot hozna a létre. Szintén a kiemelt célok között említette a talajvédelmet és a homokhátság elsivatagosodásának megakadályozását, a vízmegtartó technológiák és víztakarékos termesztés módszerek meghonosítását.

Szintén hangsúlyos pontja a közös programnak a Bács-Kiskun megyei útépítési stratégiájuk, amelynek kulcsa az M9-es autópálya megépítése, amelyet ígéretük szerint megválasztásuk esetén kormányprogrammá emelnek, de a hozzá kapcsolódó alsóbb rendű utak és belterületi utak fejlesztése is fontos cél, amelyet a térség fejlődéséhez elengedhetetlen feladatként és a fiatalok elvándorlásának megakadályozására is alkalmas eszközként említett Kiss László.

Mindannyiunk körzetében vannak utak, amelyeket szeretnénk fejleszteni”
– jelentette ki Magóné Tóth Gyöngyi, amihez a jelöltek sorra kapcsolódva ismertették a közlekedéssel kapcsolatos elképzeléseiket.


Forrás: KALOhírek


Szőkéné Kopping Rita a Budapest-Belgrád vasútvonal nyomvonalának felülvizsgálatát sürgette, mert a jelenlegi terv szerint az Kecskemétet és Szegedet is elkerüli. Emellett az 52-es út felújítását is fontos feladatként említette.
Bodrozsán Alexandra ehhez az Izsáki út négysávosításának célját tette hozzá.

Molnár László szerint az úthálózat rossz volta miatt nincsenek a térségben munkahelyek. A munkahelyteremtés elsődleges záloga az M9-es megépítése, ami az elvándorlás megállításához is elengedhetetlen. Emellett a főutak fejlesztése is fontos cél, amelyek közül az 53-as főút leromlott állapotát emelte ki a jelölt.

Kiss László az 51-es és 54-es út leromlott állapotát említette, és célként jelölte meg a zsáktelepülések megszüntetését, a már az előző rendszerben is tervezett Rém-Nemesnádudvar útszakasz megépítésével, és az Észak-bácskai térségnek az országos közlekedési hálózatba történő bekötését sürgette, aminek az M9-es út a kulcsa.

Magóné Tóth Gyöngyi két „szívügyét” említette, amelyek közül ez egyik a solti elkerülő út – amely a Dunántúl és az Alföld összekötőjeként hatalmas forgalmat bonyolít le, és 10 éve már a kisajátítások is megtörténtek –, a másik az 51-es út állapota – amelyre most ígéretet kaptunk, hogy tavasztól indul az építés, egy része már meg is újult, de a Kalocsa-Baja szakasz állapota közismerten rossz.

Kis-Szeniczey Kálmán elmondta: Kiskunfélegyházát bármelyik irányban elhagyva súlyos problémákkal találkozhatunk, ezek közül is kiemelte az Izsákra vezető utat, de a települések belterületi úthálózatának felújítása is hosszú időre feladatot ad.

Ezt követően aláírták a programjuk megvalósítására irányuló kötelezettségvállalásukat, majd Magóné Tóth Gyöngyi a pedagógusok helyzetéről is szólt, mondván, büszke a kollégáira, amiért napról napra úgynevezett gördülősztrájkot folytatnak.

Rég óta vagyok a pályán és össze tudom hasonlítani a húsz évvel ezelőtti oktatást a mostanival. Nem kell mondanom, hogy melyik volt a jobb.” A jelölt azt is hangsúlyozta, hogy a tanároknak sokat kell helyettesíteni, amit nem is fizetnek ki. Nagy a tanárhiány már nem csak a reál szakokon, és

ha ennyire alulfizetett a pálya, akkor nem a legjobbak fognak odamenni, hanem azok mennek oda, akiknek nincsen más lehetőségük”
– jelentette ki, végül az ország elsődleges kitörési pontjának nevezte a minőségi oktatást, aminek híján a fiatalok el fognak vándorolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>
2022. 05. 18., 10:13
Május 26-án szeretettel várnak mindenkit a Csajdakert Játszótér ünnepélyes átadó ünnepségére! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés