2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Az új óvoda építéséhez 120 milliós kiegészítő támogatásra pályázik a város– Húszmillió még így is hiányzik

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 28., 15:15

A város egyik legnagyobb új, induló fejlesztése a még az előző ciklusban a megyei önkormányzat TOP pályázatán elnyert, eredetileg 400 millió forintból megvalósuló 75 férőhelyes óvoda építése, bölcsődei eszközök beszerzése. Ám amint arról a közmeghallgatáson is szó volt, részben a megvalósítás elhúzódása miatt az építőipari árak olyannyira emelkedtek, hogy a pályázati összegből jelenleg rendelkezésre álló bruttó 357 millió forint messze nem fedezi a várható kiadásokat. Ugyan a kivitelezésre a legjobb árajánlatot a kalocsai székhelyű Generál Kft. adta, de az még így is 140 millió 257 ezer forinttal kevesebb, mint a Generál legalacsonyabb vállalási ára. A hiányzó forrás előteremtéséről a képviselő-testület december 19-i ülésén tárgyaltak.

Az előterjesztést jegyző dr. Filvig Géza polgármester a napirend tárgyalásakor rámutatott:

Érzékelhető, hogy az aggodalmaim nem voltak alaptalanok, amikor ősszel, a nagy hurrá, de jól állunk, az önkormányzatnak mennyi a tartaléka hangulat, kommunikáció uralkodott. A tartalék elapad, mert az egy átmeneti állapot volt, tehát ezzel kapcsolatban bőven van tennivalónk.”

A polgármester annak a véleményének adott hangot, mielőtt a testület önerőben gondolkodna, minden pályázati lehetőséget meg kell ragadni a hiányzó pénzeszköz előteremtésére. Erre ad lehetőséget a plusz 30 százalékos támogatási igény, de dr. Filvig Géza arra is felhatalmazást kért, ha valamilyen másik pályázat adódna, azon külön képviselő-testületi döntés nélkül is indulhasson a város a még hiányzó 20 millió forint előteremtése érdekében.


Forrás: KALOhírek

Szabó Balázs képviselő kérdésére válaszolva a polgármester kijelentette: az nem kérdés, hogy az új óvodára a városnak szüksége van. Majd meglátják, mit hoz a január, február a póttámogatási igény vonatkozásában. Mivel a város költségvetését február 15-ig kell benyújtani, az óvodafejlesztés kérdése és összege - akár önerő biztosítása mellett is- majd az akkori helyzetnek megfelelően szerepel az önkormányzat 2020. évi költségvetésében. Abban egyetértés volt a képviselők között, hogy az óvodának minden körülmények között meg kell épülnie.

A témához dr. Bagó Zoltán is hozzászólt, aki szerint a tartalékalap és a város hitelkerete jelenleg is fedezetet nyújt a hiányzó forrásra. Természetesen nem ez a legjobb megoldás, elsősorban pályázati pénzeszközökben kell gondolkodni.


Forrás: KALOhírek

Mint az előterjesztésből kiderült, a korábbi képviselő-testület 2019. június 20-án hozott határozatot arról, hogy a már akkor is látszó hiányzó pénzügyi forrás egy részét, 59,5 millió forintot kiegészítő támogatás igényléséből, további 50,5 millió forintot önerőből, a város 2020. évi költségvetése terhére biztosítja.

Azonban az építéssel összefüggésben több olyan költsége is felmerült, például áramszolgáltató, gázszolgáltató költsége, amely nem képezheti a közbeszerzési eljárás részét. Így valójában csak bruttó 357 millió 770 ezer forint áll rendelkezésre.

A nyílt közbeszerzési eljárás árajánlatai december 5-ig beérkeztek, és ezen a Generált Kft. tette a legjobb, 498 millió 33 ezer forintos ajánlatot. Ekkor derült ki, hogy még a legalacsonyabb vállalási árhoz képest is hiányzik 140 millió 257 ezer forint ahhoz, hogy a 75 férőhelyes óvoda megépülhessen.

A hiányzó összeg előteremtése érdekében a képviselő-testület úgy döntött, hogy a korábbi 15 százalékos többlettámogatási igényt 30 százalékra emeli, ami így 119 millió 900 ezer forintra emelkedett.

A polgármestert felhatalmazták a szükséges szerződések megkötésére és arra is, ha lehetőség nyílik, a hiányzó 20 millió forintra külön testületi döntés nélkül nyújtson be pályázatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés