2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Az új óvoda építéséhez 120 milliós kiegészítő támogatásra pályázik a város– Húszmillió még így is hiányzik

Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 28., 15:15

A város egyik legnagyobb új, induló fejlesztése a még az előző ciklusban a megyei önkormányzat TOP pályázatán elnyert, eredetileg 400 millió forintból megvalósuló 75 férőhelyes óvoda építése, bölcsődei eszközök beszerzése. Ám amint arról a közmeghallgatáson is szó volt, részben a megvalósítás elhúzódása miatt az építőipari árak olyannyira emelkedtek, hogy a pályázati összegből jelenleg rendelkezésre álló bruttó 357 millió forint messze nem fedezi a várható kiadásokat. Ugyan a kivitelezésre a legjobb árajánlatot a kalocsai székhelyű Generál Kft. adta, de az még így is 140 millió 257 ezer forinttal kevesebb, mint a Generál legalacsonyabb vállalási ára. A hiányzó forrás előteremtéséről a képviselő-testület december 19-i ülésén tárgyaltak.

Az előterjesztést jegyző dr. Filvig Géza polgármester a napirend tárgyalásakor rámutatott:

Érzékelhető, hogy az aggodalmaim nem voltak alaptalanok, amikor ősszel, a nagy hurrá, de jól állunk, az önkormányzatnak mennyi a tartaléka hangulat, kommunikáció uralkodott. A tartalék elapad, mert az egy átmeneti állapot volt, tehát ezzel kapcsolatban bőven van tennivalónk.”

A polgármester annak a véleményének adott hangot, mielőtt a testület önerőben gondolkodna, minden pályázati lehetőséget meg kell ragadni a hiányzó pénzeszköz előteremtésére. Erre ad lehetőséget a plusz 30 százalékos támogatási igény, de dr. Filvig Géza arra is felhatalmazást kért, ha valamilyen másik pályázat adódna, azon külön képviselő-testületi döntés nélkül is indulhasson a város a még hiányzó 20 millió forint előteremtése érdekében.


Forrás: KALOhírek

Szabó Balázs képviselő kérdésére válaszolva a polgármester kijelentette: az nem kérdés, hogy az új óvodára a városnak szüksége van. Majd meglátják, mit hoz a január, február a póttámogatási igény vonatkozásában. Mivel a város költségvetését február 15-ig kell benyújtani, az óvodafejlesztés kérdése és összege - akár önerő biztosítása mellett is- majd az akkori helyzetnek megfelelően szerepel az önkormányzat 2020. évi költségvetésében. Abban egyetértés volt a képviselők között, hogy az óvodának minden körülmények között meg kell épülnie.

A témához dr. Bagó Zoltán is hozzászólt, aki szerint a tartalékalap és a város hitelkerete jelenleg is fedezetet nyújt a hiányzó forrásra. Természetesen nem ez a legjobb megoldás, elsősorban pályázati pénzeszközökben kell gondolkodni.


Forrás: KALOhírek

Mint az előterjesztésből kiderült, a korábbi képviselő-testület 2019. június 20-án hozott határozatot arról, hogy a már akkor is látszó hiányzó pénzügyi forrás egy részét, 59,5 millió forintot kiegészítő támogatás igényléséből, további 50,5 millió forintot önerőből, a város 2020. évi költségvetése terhére biztosítja.

Azonban az építéssel összefüggésben több olyan költsége is felmerült, például áramszolgáltató, gázszolgáltató költsége, amely nem képezheti a közbeszerzési eljárás részét. Így valójában csak bruttó 357 millió 770 ezer forint áll rendelkezésre.

A nyílt közbeszerzési eljárás árajánlatai december 5-ig beérkeztek, és ezen a Generált Kft. tette a legjobb, 498 millió 33 ezer forintos ajánlatot. Ekkor derült ki, hogy még a legalacsonyabb vállalási árhoz képest is hiányzik 140 millió 257 ezer forint ahhoz, hogy a 75 férőhelyes óvoda megépülhessen.

A hiányzó összeg előteremtése érdekében a képviselő-testület úgy döntött, hogy a korábbi 15 százalékos többlettámogatási igényt 30 százalékra emeli, ami így 119 millió 900 ezer forintra emelkedett.

A polgármestert felhatalmazták a szükséges szerződések megkötésére és arra is, ha lehetőség nyílik, a hiányzó 20 millió forintra külön testületi döntés nélkül nyújtson be pályázatot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK