2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

„Csíplek Kalocsa” – Politikai dzsembori a Paprikafesztiválon

Illés György Cinó  |  2023. 09. 22., 10:43

Jövőre választási év lesz: június 9-én egyidejűleg tartják meg az Európa parlamenti választásokat és a helyhatósági választásokat. A hivatalos kampánystart még odébb van, de a fesztiválon érezhető volt, hogy a pártok és politikusok ki akarták használni a nagyrendezvényben rejlő marketingértéket. Itt volt mások mellett a DK-s Dobrev Klára, és a Mi Hazánk alelnöke is. Fölkerestük a politikai szervezetek standjait, sátrait, több önkormányzati képviselőt is megszólítottunk.

Dr. Filvig Géza polgármester Németh József mesterszakáccsal, a gasztronómiai vonatkozások főszervezőjével közösen már a főzőverseny reggelén élő bejelentkezésben nyilatkozott, bár a város vezetőjeként megnyilvánulva közvetlen politikai témákat nem érintett.
Hasonlóan a várost képviselve nyilatkozott Simon Zoltán alpolgármester, aki kiemelte a főzőcsapatok nagy számát, és dicsérte a főzőhelyek ízléses dekorációit:

Nagyon hangulatos, nagyon stílusos, mindenhol ott lógnak a kalocsai paprikafüzérek.”

Simon Zoltán alpolgármester és Borbola Péter


A fesztiváli sokadalomban felbukkanó más közéleti szereplőket a Paprikafesztiválról és azon való részvételükről kérdeztük, emellett

A VÁLASZTÁSRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSSEL KAPCSOLATBAN A TERVEIKRŐL SZÁNDÉKAIKRÓL FAGGATTUK A POLITIKUSOKAT, DE SOK „LEBEGTETÉS” MELLETT KEVÉS EGYÉRTELMŰ VÁLASZT KAPTUNK.

Kivéve dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a DK választókerületi elnök részéről, aki már korábbi sajtótájékoztatóján, kérdésünkre válaszolva egyértelművé tette, hogy indulni kíván polgármesterjelöltként a ’24-es helyhatósági választásokon. Azt is elmondta, hogy már megvan a DK kalocsai jelöltlistája, de még nem publikus. Később a közösségi médiában hozzáfűzte: összefogásban gondolkodik.
Most újabb részleteket próbáltunk megtudni a DK sátránál, ahol pártjuk árnyékkormányának árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára társaságában beszélgettünk, és politikai témák mellett a Paprikafesztiválról is kérdeztük a DK két politikusát – nyilatkozataikat lásd alább!

Előbb lássuk, hogyan nyilatkoztak a Magóné Tóth Gyöngyi által említett összefogásról a lehetséges együttműködő partnerek, akik bizonyára a jelenlegi ellenzékből, elsősorban az előző választáson az ellenzéki összefogásban tömörülő szervezetek tagságából kerülhetnek ki.

Király Róbert még nem tudja, lesz-e saját polgármester jelöltjük

A lehetséges szövetségesek közt kell említenünk a Békés Kalocsáért Egyesületet, amely szervezet bár nem párt, mégis a négy évvel ezelőtti ellenzéki összefogás egyik motorja volt. A szervezet sátrában Király Róbert önkormányzati képviselő nyilatkozott munkatársunknak, aki egyébként a főzőcsapatuk alapítója, Romsics István útmutatásával egy pota ételsort készítettek, amelynek fő fogását birkapörkölt adta, de helyi különlegességként törvebabot is főztek, hagymás zsírral.

– Az jól látható, hogy a kulturális, társadalmi jelenlét mellé egy kis politika is azért beszűrődik, hiszen pártokat is látunk kitelepülni. A mi egyesületünk is tudvalevően politikai szervezetként is működött, azon keresztül jutottam be az önkormányzati képviselő-testületbe. Még nincs kialakulva pontosan a listánk, de természetesen gondolkodunk az önkormányzati struktúrában, illetve Kalocsa életének az irányításában, úgyhogy készülünk a jövő évi választásokra – mondta Király Róbert, amivel nem jutottunk közelebb, de finoman jelezte, hogy az esetleges együttműködést mérsékelt pártrészvétel mellett képzeli el:

– A sajtóban már olvasható, hogy a pártok próbálnak egy picit hátrább állni. A napokban jelent meg egy közlemény, hogy a Jobbik Konzervatívok Párt illetve az MSZP már ezt megtette Kalocsán, és támogatja a mi civil indulásunkat. Várjuk majd a többi pártot is kíváncsian, hogy próbálnak-e pártpolitikát belevinni a helyi közéletbe vagy próbálnak csak civil szervezetként civil embereket indítani. Mi a civil megoldásokban gondolkodunk. Listát mindenféleképpen szeretnénk felállítani – nyilatkozta Király Róbert, azonban arra a kérdésünkre, hogy ki lesz, esetleg ő lesz-e szervezetük polgármesterjelöltje, kitérő választ adott:

Ez még nem dőlt el nálunk, az egyesület fogja eldönteni. Erről majd időben fogunk hivatalos tájékoztatást adni. Hallottam, hogy Magóné Gyöngyi már megerősítette az indulási szándékát, de hallottam több indulóról is. Meglátjuk, hogy beállunk-e valaki mögé vagy saját jelöltet indítunk.”

Király Róbertet a Paprikafesztiválról szerzett benyomásairól is kérdeztük:

Hál’Istennek, amint láthatjátok, kicsit jobb a szervezés, és már jóval többen vagyunk [a tavalyinál]. Nagyon jó kezdeményezés a Bajnokok utcája. Németh Jóska jól kitalálta, hogy vissza kell csábítani azokat a főzőket, akik évek óta ide jártak. Ez, a hátsó rész is a tavalyihoz képest egy picit jobban benépesült. Én nagyon örülök, hogy ennyi ember kilátogatott és bízunk benne, hogy minél több lesz az évek során, hogyha ezt így folytatják.Szabó Balázs ennyire előre nem gondolkodik

Az imént említett Jobbik színeiben nyert mandátumot a kalocsai grémiumban Szabó Balázs, akiről azonban úgy tudjuk, hogy pártja irányváltását nem fogadta kitörő örömmel, és azóta el is távolodott a szervezettől. Azért őt is megkérdeztük szándékairól.

– Jelen pillanatban csak egy családi sétára ugrottunk ki. Az idén én nem főzök senkivel, semmilyen társasággal. Az elmúlt 6-8 évben egyszerre akár 3 vagy 4 csapatot sport, vagy közéleti közösségeket egyszerre koordináltam, egyszerre egymás melletti sátrakkal próbáltam megoldani a főzést. Több száz embert látunk mindig vendégül, de megmondom őszintén, hogy a covid óta én nem voltam kint semmilyen csapattal a főzőhelyeken – mondta Szabó Balázs, aki ettől még nem maradt éhen:

Szerencsére több meghívásunk van a különböző baráti sátrakba, úgyhogy kóstoló jegyet nem tervezünk venni, viszont igen szeretnék minél több helyen beszélgetni, minél több helyen eltölteni egy kis időt, és megkóstolni minél több finom ételt.”

A képviselő a fesztiválról elmondta, hogy annak költségvetését nem szavazta meg, mert szerinte 2-3 tétel is „több sebből is vérzik”, sokallta rá a 45 millió Ft körüli összeget, és a kérdéseire sem kapott kielégítő választ. A programot ellenben támogatta, és ahhoz gratulált is Zsikó Zoltán ügyvezetőnek és a Kft. munkatársainak.
A jövő évi választásról azonban csak egyetlen dolgot mondott el:

Ennyire előre nem gondolkozok.”
VINCZE ANDRÁS, AKI FÜGGETLEN KÉPVISELŐJELÖLTKÉNT JUTOTT BE A KALOCSAI KÉPVISELŐ-TESTÜLETBE, A VÁLASZTÁSOKKAL KAPCSOLATBAN NEM KÍVÁNT NYILATKOZNI.


Azt viszont elmondta, hogy a Paprikafesztiválon a Kalocsa Környéki Környezetvédelmi Egyesület áprilisban megválasztott elnökeként van jelen, ugyanis ilyenkor hagyományosan megvendégelik a tagjaikat és támogatóikat egy finom ebéddel, mégpedig marhalábszár pörköltet főztek 25 kg húsból.

Kérdeztük a képviselőt a nyakában lógó kalocsai mintás edénykéről is:

Ez egy külön bejáratú, porcelán pálinkás pohárka. Nem sok mindent tudok róla elmondani, most kaptam én is ajándékba egy elnökségi tagunktól.”
Bagó Zoltán: „Egyelőre még nincsen kampányidőszak”

Elértük dr. Bagó Zoltán képviselőt is, aki örömét fejezte ki a jó idő miatt, és hogy ilyen sokan vannak.

Nagyon látványos és színvonalas a Bajnokok utcájának a kiállítása és a menüsor. Életemben nem hallottam még például a kacsanyelvből készült ételről, azt biztosan meg szeretném majd valahogy kóstolni. Nagyon örülök annak is, hogy a barátaim elfogadták a meghívásomat, úgyhogy mi is sokan leszünk a saját sátrunkban.”Megtudtuk: marhalábszár és marhapofa pörköltet főztek vegyesen, 25 kg húsból, 50 személyre. A politikai szándékairól azonban konkrétumot ő sem árult el:

Regnáló helyi önkormányzati képviselő vagyok. Végezzük az önkormányzatban a munkát. Egyelőre még nincsen kampányidőszak, úgyhogy ezzel szerintem nincsen teendőnk”– jelentette ki Bagó Zoltán. Indoklásképpen kifejtette:

Köztudott a városban, hogy nagyon sokan szeretnék, ha polgármesterjelölt lennék.”DE VAN EGY JOGSZABÁLY, AMELY MEGHATÁROZZA, MIKOR, HOGYAN LEHET VALAKI JELÖLT.

Azokat a szabályokat a Lokálpatrióta Egyesület is szeretné betartani, úgyhogy majd amikor odaérünk ahhoz a hídhoz, akkor majd eldöntjük, hogy átmegyünk-e rajta. Ha majd lesz bármiféle szándékom, idejében fogom közölni az újságírókkal.”


Teljes stábbal szeretne kiállni a Mi Hazánk

Akikre viszont a jelenlegi állás szerint biztosan nem számíthat a DK jelöltje, az a Mi Hazánk Mozgalom. A párt országos alelnöke is megtisztelte a rendezvényt, őt egy helyi médium szólaltatta meg.
A párt helyi elnöke, Szabó Patrik először a menüről szólt: csirkezúza pörköltet főztek füstölt szalonnával és gombával.

A párt helyi elnöke elégedett volt a fesztivál hangulatával, de elmondta, hogy náluk még csak az előőrs jelent meg, a csapat nagyját csak ebédidőben várták, ám akkor illusztris vendéget is fogadtak Novák Előd, a párt országos alelnöke személyében.
Szabó Patrik a jövő évi választásokkal kapcsolatban elmondta:

A JELENLEGI FELÁLLÁS SZERINT POLGÁRMESTERJELÖLTTEL ÉS MIND A NYOLC KÖRZETBEN SAJÁT KÉPVISELŐJELÖLTTEL FOGNAK INDULNI AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOKON.

– Folynak még a megbeszélések, tárgyalások, meghallgatások, és valószínűleg majd január környékén fogunk kijönni a csapattal – mondta Szabó Patrik.

Forrás: Szabó Patrik / Facebook


Novák Előd országgyűlési képviselővel, párt alelnökkel a 6300.hu munkatársa, Kerpács Rezső facebookos élő bejelentkezésben beszélgetett.

Elképesztő, grandiózus méretű fesztiválra érkeztem”– kezdte mondandóját a képviselő, kiemelve, hogy az ilyen rendezvények alkalmasak arra, hogy erősítsék a magyar embereknek a szűkebb és tágabb hazájukhoz, a nemzethez, hagyományaikhoz való kötődését.


Forrás: Szabó Patrik / Facebook


A mintegy negyedórás interjúban, a konkrétumokat mellőzve, országos politikai kérdésekről is szólt. A képviselő a Fidesznél, a Kormánynál és a Nemzeti Együttműködés Rendszerénél (NER) már csak a balliberális ellenzéket ostorozta keményebben, ugyanis

A FIDESZ–KDNP KORMÁNYT SZERINTE IS LE KELLENE VÁLTANI, DE ERRE A MAI BALOLDALI ELLENZÉK SZERINTE TELJESEN ALKALMATLAN, NEMCSAK SZERVEZETI TÖREDEZETTSÉGE MIATT, HANEM A SZEMÉLYI ÁLLOMÁNYA ÉS A HITELESSÉG HIÁNYA MIATT IS.

Ezzel bizonyára nem értett volna egyet a kalocsai DK vendégeként városunkba érkezett Dobrev Klára, aki ugyanakkor a rendezvényt csupa dicsérő szóval illette.

Dobrev Klára szerint Magóné Tóth Gyöngyi a megoldás

Nagyon tetszik a fesztivál. Kalocsán nem először vagyok, nagyon sokszor voltam itt Magóné Tóth Gyöngyi meghívására és minden alkalommal lenyűgöz a város hangulata, az a kellemes életérzés, amely elfogja az embert miközben itt sétál. Maga a fesztivál tele van emberekkel, és egy pici jókedvet csempész ezekbe a nagyon nehéz időkbe.”

Forrás: Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária / Facebook

 

A DK nagyasszonya a programok színességét is méltatta:

Kiemelkedő, mert nagyon sokszínű a program, nagyon sok fajta sátrat láttam, bár még csak a felét jártam be. Azt látom, hogy nem csak paprika, nem csak vattacukor, vagy pörköltfőzés zajlik, hanem kulturális programok is vannak kicsiknek és nagyoknak, időseknek”– mondta Dobrev Klára, hozzátéve:

Szerintem kifejezetten jó ez a program. Ha jól tudom, Magóné Tóth Gyöngyi évek óta foglalkozik azzal, hogy ez a kalocsai Paprikafesztivál egészen különleges legyen.”Magóné Tóth Gyöngyi azzal vette át a szót:

Én kilenc évig szerveztem a kalocsai Paprikafesztivált, én azt látom, hogy most sokkal jobb, mint a tavalyi volt. A tavalyival elégedetlen voltam, de ez most határozottan jobb.”Magónéről az árnyék-miniszterelnök asszony elmondta: nagyon régóta ismeri őt. Itt él a városban 40 éve, és – amint fogalmazott – Kalocsa minden problémáját, az emberek minden egyes nyűgjét ismeri, és tényleg azzal foglalkozik, hogy hogy lehet Kalocsán jobban élni, hogyan lehet jobban közlekedni, jobb iskolák legyenek.

Gyöngyi velem együtt küzd, hogy ez egy élhető ország legyen, hogy az a brutális orbáni infláció, ami megfojtja az embereket és lehetetlenné teszi az életüket, az eltűnjön ebből az országból, hogy legyen tisztességes egészségügy, legyenek orvosaink, ápolónőink, hogy az iskolában a gyerekek tanulhassanak. Ebben is Gyöngyi egy erős harcostársam és nagyon jó szövetségesem”– szólt a leendő polgármesterjelöltjük jellemzése, amelyhez Dobrev Klára hozzátette:

Biztos vagyok benne, hogy Kalocsa számára ő az igazi megoldás. A kalocsai emberek sokkal jobban fognak élni, hogyha a polgármestert Magóné Tóth Gyöngyinek hívják.”Magóné bízik az összefogásban

Magóné Tóth Gyöngyi viszont újra az összefogásba vetett bizalmának adott hangot, de konkrétumokat nem említett:

Folynak a tárgyalások. Abszolút összefogás párti vagyok, úgy gondolom, hogy a jelenleg induló ellenzéki csapatok között különösebb ideológiai különbség nincsen, meg fogunk egyezni, úgy gondolom, hiszen csak így lehet.”

Forrás: Dr. Magóné Tóth Gyöngyi Mária / Facebook


És végül: Dorev Klára konyhájának a titka

Az árnyék-miniszterelnököt arról is megkérdeztük: van-e a konyhájában kalocsai fűszerpaprika.
Válasza fölért egy kalocsai paprika reklámmal, vagy városmarketinges szlogennel:

Kalocsai Paprika?! Mindig szokott lenni! Minden recepthez kell. Alig tudok olyan ételt elképzelni, amibe ne kellene piros paprika. Ráadásul nálunk a fiúk nagyon szeretik a csípős paprikát, úgyhogy csípős kalocsai paprika nélkül nincsen főzés. Szinte mindenbe kell, amit az ember szeret, legyen az egy hagyományos magyar étel, de ha az ember valami különleges konyhában gondolkozik, még azt is meg tudja bolondítani a kalocsai paprika.”„ÚGYHOGY MINDENFÉLEKÉPPEN ÚGY MEGYEK HAZA, HOGY ISMÉT VISZEK EGY CSOMAG KALOCSAI PAPRIKÁT!”

– zárta válaszát Dobrev Klára, hozzátéve, nálunk leginkább a férje [Gyurcsány Ferenc] szokott főzni, aki remek szakács.

MAJD MEGLÁTJUK, MIT FŐZNEK KI JÖVŐRE ABBÓL A KALOCSAI PAPRIKÁBÓL…

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK