2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza Király Róbertnek: „A politikai acsarkodás nem viszi előre a várost”

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 24., 21:45

Sajnos nem ritka és nem egyedülálló történesek nehezítették a pandémia miatt közel 9 hónapja tartó veszélyhelyzet közbeni első képviselő-testületi ülést Kalocsán, amelyet dr. Filvig Géza polgármester június 24-én, 14 órára hívott össze. A város közéletét figyelemmel kísérők körében szinte borítékolható volt: a polgármester az önkormányzat működését ez idő alatt bíráló, név szerint Király Róberthez köthető méltatlan támadásokat, megtévesztő, hamis állításokat és híreszteléseket már csak tisztségéből adódóan, és a tisztánlátás érdekében is helyre fogja tenni. Dr. Filvig Géza Király Róbertnek címzett tényszerű felsorolásából, érveléséből kiderült, hogy szerinte Király Róbert 10, több száz oldalt kitevő, a hivatalnak jelentős többletmunkát adó adatigénylése, a Kormányhivatalnál tett „feljelentése” (törvényességi eljárás kezdeményezése), a nem közszereplők fizetésének nevéhez köthető megjelentetése, valamint a válaszaiban saját irományaira, mint megbízható forrásra való hivatkozása a problémákat, konfliktusokat – politikai érdekből – nem megoldani, feloldani, inkább felszítani, továbbörökíteni akarja. Miután a polgármester Király Róbertet visszafogott, kulturált hangnemben a tényekkel szembesítette, a képviselő azt mondta, a „dorgálást megfogadom”, majd a politikai indíttatást visszautasítva magyarázkodásba kezdett. Ám dr. Filvig Géza már eközben felhívta a figyelmét: ugyan pár perce tett fogadalmat, máris félrevezető állításokat tesz. Az ülés későbbi szakaszában derült ki, hogy Király Róbert még az előző képviselő-testület működése alatt egy nem levizsgáztatható állapotban lévő homlokrakodó gépet 7,5 millió forintért adott el a kommunális feladatokat is ellátó Vagyonhasznosítási Kft-nek. A képviselő-testületi ülés teljes anyagát dr. Filvig Géza közéleti oldalán két részletben tekinthetik meg, de a tanácskozás egyes témáiról külön cikkekben is beszámolunk majd.

Miután a polgármester a szokásos ülésvezetési feladatokat elvégezte, és megállapította, hogy a testületi ülésről dr. Körmendy Szabolcs hiányzik, aki távollétét jelezte, megkezdődött az első napirend tárgyalása: Beszámoló a polgármester veszélyhelyzet alatt hozott döntéseiről. Ennek felvezetőjében dr. Filvig Géza emlékeztetett: a veszélyhelyzet 2020. november 4-től a mai napig tart, de engedélyezték, hogy június 15-től képviselő-testületi üléseket lehet tartani.

Ezt nagy örömmel fogadta, mert végre kezd visszatérni a normális élet, ami a testület munkájában is megjelenhet. Mint mondta, arra kérte a jegyzőt, hogy a lehető leghamarabbi időpontra készítsék elő a tanácskozást.

A polgármester leszögezte, polgármesteri határozattal a szükségesség és arányosság mértékéig hozott döntéseket, ami számára sem volt kellemes helyzet.

Ezt nem én választottam, ezt így hozta a jogszabályi környezet, illetve még a bizottságok hatáskörében lévő döntéseket is polgármesteri határozattal kellett elfogadni.”
– mondta.


„Azt gondolom, városunk szépen helyt állt a veszélyhelyzetben, ezúton is megköszönöm a hivatali apparátus munkáját, hogy segítették városunk működését.

Nyilván voltak nehézségeink is ebben a helyzetben, ami azért sem volt kényelmes számomra, mert hogy egy – két képviselő, közülük is nevesíteni szeretném Király Róbert képviselő urat, olyan tájékoztatásokat adott a lakosságnak, amelyek nem fedték a valóságot, azaz még ezekkel is küzdeni kellett.”
A Király Róberttel szemben megfogalmazott kritikák

Mikor a csapadékvíz elvezetési projekttel kapcsolatban Király Róbert megjelentetett egy bejegyzést, és abban olyan fotókat közölt le, hogy még nincs kész a munka, ennek ellenére a polgármester aláírta a teljesítés igazolást és a készre jelentést, ott azt kérdezte: ezt hogy tehettem meg?
Boromisza Viktor osztályvezető urat kértem meg, hogy vizsgálja ki az ügyet, aki minden egyes fotót megcáfolt, és a cáfolatot elküldte király Róbertnek.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a képviselő úrnak a saját körzetében folyó pályázatról nem volt annyi ismerete, hogy az nem a pályázat része, azok az önkormányzat külön megrendelései, illetve utómunkák voltak. Azt kérem képviselő úr, tessék kérdezni, tessék előtte tájékozódni, mielőtt ilyen hamis állításokat tesz közzé! Megküldtük önnek a választ, a cáfolatot, de azt sajnálatos módon már nem tette közzé, nem igazította helyre saját tévedését, amit szomorúan vettem tudomásul” – mondta a polgármester.

A költségvetés elfogadását két egyeztetés előzte meg

Hozzátette:

ugyan ilyen volt a költségvetés is, amelynél azt sugallta a képviselő úr, hogy egy személyben döntöttem el a város költségvetését, és 2021-ben az kap pénzt, akit én javasolok, és én irányítom egy személyben a várost. Ez is egy hamis állítás volt, képviselő úr! Ezt is kettő egyeztető tárgyalás előzte meg, de természetesen arról sem tette közzé a reagálást, hogy tévedett. Képviselő úr! Kérdezzen nyugodtan tőlem is”
– mondta némi szarkazmussal a hangjában dr. Filvig Géza, majd azzal folytatta:

Újvárosi óvodával kapcsolatos hamis állítás

A harmadik dolog, amit nevesíteni szeretnék a sok álhír mellett, az az Újvárosi óvoda elektromos rendszerének a felújítása volt.

Nehéz helyzetben van a város az óvoda kérdésben, melyre sikerült megoldást találnunk, ennek előkészítése most van folyamatban. Azon dolgozunk, hogy ezt a kérdést megoldjuk.

Az Újvárosi óvodának az elektromos rendszerét felülvizsgáltattuk. Boromisza Viktor osztályvezető úr nagyon bölcsen nem egy kivitelező vállalkozót kért fel, hanem egy igazságügyi villamosmérnök szakértőt. A kalocsai járásban nincs ilyen tevékenységet folytató szakember. Bács-Kiskun megyében van, de nagyon tág határidővel vállalta volna a munkát. Az osztályvezető Pécsen talált egy szakembert, aki ezt a munkát végül elkészítette. Képviselő úr! Ezt úgy adta közzé: a kalocsai polgármester pécsi vállalkozót helyez előtérbe a kalocsaiakkal szemben."Hergeli a kalocsai vállalkozásokat ellenem! Képviselő úr! Miért van erre szükség? Miért nem kérdezi meg, illetve amikor volt az óvodai egyeztetés, akkor ez tisztázásra került, érdekes módon utána nem tett közzé bejegyzést: hamisan állítottam azt, hogy vidéki vállalkozókat segíti a polgármester” – összegezte Király Róbertnek címzett mondanivalóját a polgármester, majd azt mondta:

A tájékoztatásnak van felelőssége, így azt szeretném kérni: túl vagyunk ezen a nehéz időszakon, de a városban rengeteg feladat, tenni való van. Azt kérem, felelősen tájékoztassunk! Bármelyik képviselő a kérdéseivel nyugodtan forduljon akár hozzám, akár a hivatali apparátushoz!

Nagyon sajnálom, hogy ezt is szóba kellett hoznom, nem szeretnék ezekkel az ügyekkel foglalkozni.

Nyilvánvaló, hogy ezek a politikai acsarkodások nem fogják előre vinni a várost, de szembesíteni kell képviselő urat, hogy ez a képviselői magatartása nem segítik Kalocsát, ettől nem lesz előbb óvodánk, meszesi kerékpárutunk. Bármilyen témában a kérdéseit és segítéségét köszönettel vesszük- zárta mondanivalóját a polgármester.

Dr. Filvig Géza a továbbiakban emlékeztetett, hogy a nagy terjedelmű anyagra figyelemmel a képviselők az első napirenddel kapcsolatos kérdéseiket írásban, előre feltehették. Király Róbert tett fel kérdéseket, ő a választ is megkapta.

Király Róbert a polgármesteri felvetésre válaszolva kifejtette:

A megdorgálásokat megfogadom. Ön olyan tényeket mondott, ami nem fedi a valóságot. A csapadékvíz elvezetésről nem kaptam képet, csak egy hivatalos levelet, melyben leírják azt, amit Ön a Facebookra is kitett. Én a körzetemben élőket képviselem, ha ezt politikai támadásnak véli, azt nagyon sajnálom, nem politikai indíttatásból tettem. A költségvetéssel kapcsolatban nem tudom, mi az a tényszerű állításom, ami nem fedte a valóságot, ugyanis a posztomban azt állítottam, hogy Ön olyat állított, hogy mi ezt elfogadtuk – és ezt én nem fogadtam el.”Az Újvárosi óvodával kapcsolatban igen állítottam, hogy egy vidéki vállalkozó volt, majd kaptam róla egy levelet az osztálytól, melyben az Ön által elmondottakat ők is alátámasztották, hogy ezt más nem tudta volna elkészíteni. Úgy tudom, ezt utána le is írtuk, a következő cikkben.” – mondta a képviselő.


Ezt követően Király Róbert azt a szerinte korábbi kérését ismételte meg: lehetőleg ne péntek délután kapják meg a testületi anyagot, ami most 348 határozatról és 18 rendeletről szól. Amikről nem is tudja pontosan, miről szólnak, mert a kalocsa.hu-n hiányoznak a mellékletek.

Király Róbert egy másik kérdésére válaszolva a jegyző elmondta: a polgármester által a veszélyhelyzet idején hozott döntéseket hatályában fenn lehet tartani, de lehet kérni a módosítását, illetve a hatályon kívül helyezését, de ehhez előterjesztést kell készíteni, és arról majd a testület egy későbbi időpontban dönthet.


Szabó Balázs képviselő az első napirendhez fűzött véleményét kifejtve elmondta: a polgármester döntései alapvetően a mindennapi operatív munkáról szóltak, de szerinte akadnak olyan stratégiailag fontos döntések, amelyekkel nem felétlen ért egyet.

Sőt biztos, ha lett volna lehetősége, felszólal ellene. Így viszont csak véleményt tud mondani: A Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. létrehozásáról csak polgármesteri döntés volt. Nem érti, miért volt erre szükség. Az anyag szerint például a Paks II. miatt több esélye van a Kft-nek pályázni, mint egy intézménynek- ezt még el tudja fogadni, de nem érti, a veszélyhelyzet előtt miért kellett dönteni az intézmény (Kulturális Központ) átszervezéséről, tulajdonképpen a teljes megszüntetéséről…Kalocsai emberek miért nem alkalmasak erre a feladatra, miért kell Bátaszékről, Kecskemétről segítséget hozni arra, hogy Kalocsának minél szélesebb körben érvényesüljön a kultúrája?” – fogalmazott Szabó Balázs.


A polgármester válaszában elmondta:

Képviselő úrnak jók a felvetései, abszolút egy irányba gondolkodunk, viszont ha figyelmesen elolvassa a határozatot, akkor az az átszervezés előkészítésről szól, semmi esetre sem tenném azt, hogy egy intézményt átszervezzek polgármesteri határozattal. Mindenképpen a testület elé fogom beterjeszteni, úgyhogy a képviselő-testület elé bekerül majd az átszervezési javaslat, és akkor a testület fogja eldönteni, hogy él-e ezzel, látja –e ennek a célszerűségét – tett helyre a képviselői félreértést dr. Filvig Géza, majd azzal folytatta:

Nagyon megváltozott a gazdasági környezet, sok olyan lehetőség van, amellyel minél hatékonyabban kell élnie a városnak az itt élők javára. Úgy gondolom, az Innovációs Központ Nonprofit Kft. erre alkalmas lesz. Arra a kérdésre, hogy miért jönnek vidékről munkatársak azt tudom mondani: nagyon várjuk a kalocsai munkatársakat, de vannak olyan feladatok, amelyeket nem tudunk lefedni. Például a kalocsai kórházba is sokan járnak vidékről dolgozni, de több ilyen munkahelyet tudnék felsorolni. A kalocsai embereket, vállalkozásokat helyezzük, helyezem előtérbe, de amennyiben nincs olyan szakember - példa erre a már említett pécsi villamosmérnök is – akkor vidéki munkatársak segítségét kell kérni. Hangsúlyozom, ez az anyag csak az előkészítésről szól, a képviselő-testület vitatja meg és dönt majd a kérdésben” – mondta válaszában a polgármester.

A jegyző ehhez a témához hozzászólva elmondta: „Egy ilyen átszervezéshez minisztériumi engedélyt kell kérni. Ezt megkérték, és a minisztérium pozitív választ adott…”

Az első napirendet végül a képviselő-testület a bizottsági vélemények elhangzását követően 7 igen, 2 nem, 2 tartózkodó szavazat mellett elfogadta.

A képviselő-testület első részének folytatását ettől a mozzanattól, 25:48 perctől a dr. Filvig Géza közéleti Facebook oldalára feltett videón is megtekinthetik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK