2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza polgármesterjelölt meghívására Kalocsára látogatott Varga Mihály pénzügyminiszter – Ígéret az uszoda rekonstrukciójára

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 18., 09:33
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a Kalocsán szeptember 17-én tett látogatása alkalmával egyértelmű támogatásáról biztosította dr. Filvig Gézát, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjét. Mint elhangzott, a miniszter a kitűzött városfejlesztési célok megvalósításában is segíteni kíván, hogy Kalocsa felzárkóztatása a fejlettebb régiókhoz mielőbb megtörténhessen. A tárcavezető a színházban tartott lakossági fórumot megelőző, dr. Filvig Gézával és Font Sándor országgyűlési képviselővel közös találkozón, majd a fórumon ígéretet tett arra: a kalocsai uszoda rekonstrukciójának lehetőségét az október 13-i választásokat követően felveszi a munkatervébe, hogy a megvalósításhoz mielőbb forrást találjanak. A szónokok szerint választások előtt kevesebb, mint egy hónappal a kormányzat támogatásáról egyértelmű üzeneteket küldenek a választópolgároknak, hogy azok a jelöltek ígérethalmazaiból eldönthessék, melyik politikai erő az, amelyik azokat képes megvalósítani. Az ellenzéki polgármesterjelöltekről név szerint is szó esett.

A pénzügyminisztert 17 órakor Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza fogadta, majd a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjével és a képviselő-jelöltekkel közös fotózás után a miniszter a Kalocsai Vállalkozói Klub nem sajtónyilvános eseményére sietett. Ám már akkor nagyon sokan, többen még vidékről is előre elfoglalták helyüket a színházteremben, hogy a 18.30 órakor kezdődő pénzügyminiszteri, Kalocsa velünk erősebb! elnevezésű lakossági fórumon ülőhelyük legyen.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza, Kalocsa egyetlen jobboldali polgármesterjelöltje köszöntése után a lakossági fórumot Font Sándor nyitotta meg.

Font Sándor nyitóbeszéde

A képviselő bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy 2001-ben Magyarországon a kis szeszfőzdéknek még nem lehetett forgalomba hozni pálinkát, csak négy nagyüzem forgalmazhatta a párlatot. A Gyümölcspálinka Szövetség részéről jött az ötlet, ki kellene nyitni a lehetőséget, hogy a kisüzemek is forgalmazhassanak pálinkát. Akkor Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium államtitkáraként javasolta, hogy a két társaság ütköztesse az érveit. A kétórás beszélgetés végén Varga Mihály arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kisüzemi pálinkafőzést engedélyezni kell. Mint tréfásan elhangzott, a segítség óta Font Sándor szakmai szempontból a magyar pálinka atyjaként tekint a pénzügyminiszterre.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A derültséget kiváltó történet után Font Sándor elmondta: a FIDESZ - KDNP-én, majd a Kalocsa Jövőjéért Egyesületen belül két éve kezdtek el igazán azon gondolkodni, hogyan tovább Kalocsa?

Hiszen az azonos, vagy gyengébb adottságokkal rendelkező településekhez képest Kalocsa lemaradt, a városban nem jó irányban mennek a dolgok. Miközben a legtöbb településen az ország gazdasági teljesítménye jobban látható, Kalocsa nem tudott erre a hullámhosszra rákapcsolódni. Hogy milyen jövőképet vázolnak fel, arra a FIDESZ-KDNP és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület programja ad választ – mondta a képviselő.

Font Sándor hozzátette: „Kalocsán érdekes helyzetben vagyunk, négy polgármesterjelölt van, és rengeteg az ígérgetés. Azt szeretném kérni Önöktől, ha majd szavazni mennek, akkor arra a kérdésre adjanak választ, hogy ebből a sok-sok ígéretből, amit most hallunk, kinek lesz esélye arra, hogy azt meg is valósítsa. Ha erre megadják az őszinte választ, akkor a következő ötéves ciklusban szerintem a FIDESZ-KDNP jelenlegi polgármesterjelöltje és képviselő-jelöltjei vezetik a várost.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Azt állítjuk, hogy azok is jól fognak járni, akik most nem bennünk gondolkodnak, mert mi a vetélytársainkkal ellentétben nem arra szövetkeztünk, hogy legyőzzünk valakit. Nem pártközpontok utasításai alapján szerveződünk olyan szélsőséges szervezetekbe, mint amibe a Jobbik és a DK most valamilyen csoda folytán megfér, hanem hogy hogyan lesz jobb a kalocsaiaknak, mindenkinek.

Az uniós választáson azt láttuk, hogy a Jobbikra leadott szavazatok nagyon erős mértékben lecsökkentek. Nem kérdéses, a Jobbik hektikus utat járt be az utóbbi időszakban, és ezt a választói nem honorálták. Azok, akik „ősmagyar” szívvel gondolkodtak, ma csalódottak, és állítom, nincs még egy olyan párt, ami véghezvitt volna ekkora hullámzást, ekkora szélsőséget, a radikális gárda szervezésétől kezdve a különféle akciókig.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ahogy a Jobbik akkor mondta, védi a magyarság érdekeit, de most a DK-val, a másik szélsőséggel szövetkezik. Nem véletlen a csalódottság.

A Jobbik szavazóinak azt üzenjük, akik komolyan gondolják a magyarság érdekeinek képviseletét és védelmét, azok a FIDESZ-ben ezt megtalálják, mi velük együtt tudunk ezen az úton menni” – fejtette ki a képviselő.

A polgármesterjelöltekről

Font Sándor beszéde többi polgármesterjelöltre vonatkozó részében aláhúzta: „Most Kalocsán a Jobbik, a DK és a Momentum támogatásával is van egy polgármesterjelölt.
Nem tudom, ismeri-e valaki – ez kisgyermekeseknek könnyebben megy – a mindent megoldó rajzfilmsorozati figurát Sam-et. Ő a tűzoltóság legrátermettebb parancsnoka, és amikor baj van, akkor azonnal megközelíti a problémás helyet, és beveti magát.

Úgy tűnik, Kalocsának is van egy ilyen „tűzoltója”, Bolvári Ferdinánd személyében, aki ha kell füvet nyír a Vajas-parton, tegnapelőtt meg éppen egy hattyút próbált befogni, álarcos szerelésben, nézzék meg a közösségi médiában ezeket a videókat. Én azt gondolom, nem biztos, hogy egy ilyen polgármesterjelöltre van szüksége a városnak. Inkább olyanra, aki tudja, hogy baj esetén mit kell csinálni, kit kell mozgósítani.

Nem kerülhetjük meg nyilvánvalóan azt az érdekes kérdést, amit mindig megkérdeznek tőlem Kalocsán: hogyan viszonyulunk Bagó Zoltánhoz, volt fideszes képviselőhöz, volt európai parlamenti képviselőhöz, volt FIDESZ tagunkhoz? Ez mindegyik csak volt.

Mondhatnám azt is, hogy a FIDESZ-KDNP területén polgármesterjelölt úrnak „lefőtt a kávé”, ahogy azt népiesen mondják. Végig kell vinni azt a logikai játékot: vajon kinek az érdeke, hogy Bagó Zoltán úgy érzi, neki kell a várost megmentenie? Egy választ biztosan tudok adni, nem a mi, azaz a FIDESZ-KDNP érdeke.

És aki most abban gondolkodik, hogy a szavazásnál vetélytársunk, Bagó Zoltán a helyes válasz, akkor azt kell mondjam: aki rá szavaz, az a baloldalt támogatja, biztosan nem a mi polgármesterjelöltünket és a képviselőjelölt csapatunkat.”

Ha arra a kérdésre helyes választ adnak, hogy

kinek lesz esélye megvalósítani a beígért terveit, akkor ez esetben ténylegesen a többségi szavazatot Filvig Géza kapja. Az ő munkáját úgy segíthetik, ha minél többen a FIDESZ-KDNP képviselő-jelöltjeire szavaznak.

Higgyék el, rendkívül sok helyzetet, akár országos szintű helyzetet látunk, ahol széttöredezett a munka, mert egy-két képviselő-jelöltnek, majd képviselőnek csak az volt a szándéka: teljesen mindegy mit mond a többség vagy a kisebbség, ő nemet mond.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ez komoly gátja lehet egy sikeres, következő ötéves ciklusnak. Filvig Géza munkáját úgy tudják tehát segíteni, ha szavazataikkal minél több FIDESZ-KDNP képviselő-jelöltet juttatnak a képviselő-testületbe” - zárta mondanivalóját Font Sándor.

Ésszerű szavazást kért dr. Filvig Géza

Dr. Filvig Géza részletes bemutatkozása során egyebek mellett elmondta: Kalocsán született, két ciklus óta a városi képviselő-testület tagja. Ugyanakkor polgármesterjelöltként egy jó csapat tagja is. Szolgálatra készül, amelyhez sok információt kapott azokból a kérdőívekből, amelyek válaszait értékelték.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ez alapján állította össze célkitűzéseit: munkahelyteremtés, a városnak az ország gazdasági dinamizmusába való bekapcsolása, Kalocsának a turizmus térképére való felkerülése. Annak elérése, hogy a fiataloknak is vonzó város legyen Kalocsa. A nyugdíjasoknak valódi megbecsülés, és hogy Kalocsa élhetőbb várossá váljon.

Ami a korábbiakhoz képest újdonságként hangzott el: a városnak legyen egy komoly, felújított uszodája.

A polgármesterjelölt ezúttal is rámutatott: városunk fejlődéséhez és megújulásához nélkülözhetetlen a kormányzati támogatás. A munkahelyteremtés és a gazdaság fejlődő pályára állítása kormányzati segítség nélkül nem megy.

Dr. Filvig Géza mondanivalója végén ésszerű szavazást kért: a választópolgárok arra adják le a voksukat, akiket alkalmasnak tartanak, és a városért a legtöbbet tehetik.

Varga Mihály múltról és jelenről

Varga Mihály pénzügyminiszter előadása elején gyakorlatilag azokat a kormányzati erőfeszítéseket vette számba, amelyeket legutóbbi látogatása alkalmával Szijjártó Péter külügyminiszter is fontosnak tartott hangsúlyozni. Felelevenítette, hogy 2010-ben hol állt Magyarország, és hol áll most.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A gazdasági stabilizáció, a foglalkoztatás, az államadósság csökkentése és még egy sor mutató kedvező alakulása mellett azt is meghatározónak vélte, hogy hazánk egy biztonságos ország, köszönhetően annak is, hogy a nemzetközi kihívások következményeként a rendvédelemben jóval többen dolgoznak, mint korábban – mondta a miniszter.

Hozzátette: „Hat éve folyamatosan nő a gazdaság, a tavalyi évben 15 éves csúcsot ért el a növekedés mértéke. A magyar gazdaság szinte a teljes foglalkoztatás állapotába ért, hiszen 3,4-3,5 százalékos a munkanélküliségi ráta, szemben a 2010-es 12,5 százalékkal. Tizenöt százalékponttal csökkent az államadósság és a költségvetési deficitet is 2 százalék alatt tartja a kormány.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az 5,3 százalékos gazdasági növekedés pedig Európa legnagyobb növekedési üteme – sorolta az eredményeket a miniszter, majd azzal folytatta: „2019-ban a GDP 5 százalék felett bővült, 2010 óta több mint 10 százalékkal csökkent az államadósság és 710 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Két és félszer többet költünk családtámogatásra, mint 2010-ban, elindult a családvédelmi akció. Több gyermek kap ingyenes tankönyvet és ingyenes étkezést. Aktuálpolitikai kérdéseket érintve elhangzott: „Dobrev Klára ellenzi, hogy az Európai Bizottság kifizesse Magyarország részére a határvédelmi költségek egy részét, a DK aláírást gyűjtött a betelepítési kvóta mellett.

A szocialista kormányok Gyurcsány Ferenc vezetésével 2010 előtt tönkretették az országot, eladósították az önkormányzatokat és a családokat. Az ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes.”

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: „Egy felívelő korszak elején vagyunk, ehhez megerősített együttműködés kell a fideszes polgármesterek és a kormány között. A miniszter utalt arra, hogy Kalocsa az előző ciklusokban is akkor fejlődött legjobban, amikor a polgármestere a kormánnyal azonos pártcsaládhoz tartozott. Mint magyarázta, ennek az az oka, hogy az azonos ideológia és értékek mentén való gondolkodás megkönnyíti a közös munkát, a kormányzat célkitűzéseinek országos és helyi megvalósítását is.”

Varga Mihály egy-két tanáccsal is szolgált, mit tehet a választópolgár a győzelemért.

A tárcavezető elmondta, megértette dr. Filvig Géza kérését, hogy Kalocsának egy megújuló uszodára van szüksége. Bízik abban, hogy a választásokat követően az uszoda fejlesztéséről dr. Filvig Gézával, mint a FIDESZ-KDNP polgármesterével egyeztethet. A miniszter utalt arra, hogy kész a kalocsai uszoda fejlesztésének támogatására.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A lakossági fórum kérdésekkel és az azokra adott pénzügyminiszteri válaszokkal zárult, amelyről külön cikkben számolunk be.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK