2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza polgármesterjelölt meghívására Kalocsára látogatott Varga Mihály pénzügyminiszter – Ígéret az uszoda rekonstrukciójára

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 18., 09:33
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes, a Kalocsán szeptember 17-én tett látogatása alkalmával egyértelmű támogatásáról biztosította dr. Filvig Gézát, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjét. Mint elhangzott, a miniszter a kitűzött városfejlesztési célok megvalósításában is segíteni kíván, hogy Kalocsa felzárkóztatása a fejlettebb régiókhoz mielőbb megtörténhessen. A tárcavezető a színházban tartott lakossági fórumot megelőző, dr. Filvig Gézával és Font Sándor országgyűlési képviselővel közös találkozón, majd a fórumon ígéretet tett arra: a kalocsai uszoda rekonstrukciójának lehetőségét az október 13-i választásokat követően felveszi a munkatervébe, hogy a megvalósításhoz mielőbb forrást találjanak. A szónokok szerint választások előtt kevesebb, mint egy hónappal a kormányzat támogatásáról egyértelmű üzeneteket küldenek a választópolgároknak, hogy azok a jelöltek ígérethalmazaiból eldönthessék, melyik politikai erő az, amelyik azokat képes megvalósítani. Az ellenzéki polgármesterjelöltekről név szerint is szó esett.

A pénzügyminisztert 17 órakor Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza fogadta, majd a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjével és a képviselő-jelöltekkel közös fotózás után a miniszter a Kalocsai Vállalkozói Klub nem sajtónyilvános eseményére sietett. Ám már akkor nagyon sokan, többen még vidékről is előre elfoglalták helyüket a színházteremben, hogy a 18.30 órakor kezdődő pénzügyminiszteri, Kalocsa velünk erősebb! elnevezésű lakossági fórumon ülőhelyük legyen.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Font Sándor országgyűlési képviselő és dr. Filvig Géza, Kalocsa egyetlen jobboldali polgármesterjelöltje köszöntése után a lakossági fórumot Font Sándor nyitotta meg.

Font Sándor nyitóbeszéde

A képviselő bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy 2001-ben Magyarországon a kis szeszfőzdéknek még nem lehetett forgalomba hozni pálinkát, csak négy nagyüzem forgalmazhatta a párlatot. A Gyümölcspálinka Szövetség részéről jött az ötlet, ki kellene nyitni a lehetőséget, hogy a kisüzemek is forgalmazhassanak pálinkát. Akkor Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium államtitkáraként javasolta, hogy a két társaság ütköztesse az érveit. A kétórás beszélgetés végén Varga Mihály arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kisüzemi pálinkafőzést engedélyezni kell. Mint tréfásan elhangzott, a segítség óta Font Sándor szakmai szempontból a magyar pálinka atyjaként tekint a pénzügyminiszterre.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A derültséget kiváltó történet után Font Sándor elmondta: a FIDESZ - KDNP-én, majd a Kalocsa Jövőjéért Egyesületen belül két éve kezdtek el igazán azon gondolkodni, hogyan tovább Kalocsa?

Hiszen az azonos, vagy gyengébb adottságokkal rendelkező településekhez képest Kalocsa lemaradt, a városban nem jó irányban mennek a dolgok. Miközben a legtöbb településen az ország gazdasági teljesítménye jobban látható, Kalocsa nem tudott erre a hullámhosszra rákapcsolódni. Hogy milyen jövőképet vázolnak fel, arra a FIDESZ-KDNP és a Kalocsa Jövőjéért Egyesület programja ad választ – mondta a képviselő.

Font Sándor hozzátette: „Kalocsán érdekes helyzetben vagyunk, négy polgármesterjelölt van, és rengeteg az ígérgetés. Azt szeretném kérni Önöktől, ha majd szavazni mennek, akkor arra a kérdésre adjanak választ, hogy ebből a sok-sok ígéretből, amit most hallunk, kinek lesz esélye arra, hogy azt meg is valósítsa. Ha erre megadják az őszinte választ, akkor a következő ötéves ciklusban szerintem a FIDESZ-KDNP jelenlegi polgármesterjelöltje és képviselő-jelöltjei vezetik a várost.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Azt állítjuk, hogy azok is jól fognak járni, akik most nem bennünk gondolkodnak, mert mi a vetélytársainkkal ellentétben nem arra szövetkeztünk, hogy legyőzzünk valakit. Nem pártközpontok utasításai alapján szerveződünk olyan szélsőséges szervezetekbe, mint amibe a Jobbik és a DK most valamilyen csoda folytán megfér, hanem hogy hogyan lesz jobb a kalocsaiaknak, mindenkinek.

Az uniós választáson azt láttuk, hogy a Jobbikra leadott szavazatok nagyon erős mértékben lecsökkentek. Nem kérdéses, a Jobbik hektikus utat járt be az utóbbi időszakban, és ezt a választói nem honorálták. Azok, akik „ősmagyar” szívvel gondolkodtak, ma csalódottak, és állítom, nincs még egy olyan párt, ami véghezvitt volna ekkora hullámzást, ekkora szélsőséget, a radikális gárda szervezésétől kezdve a különféle akciókig.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ahogy a Jobbik akkor mondta, védi a magyarság érdekeit, de most a DK-val, a másik szélsőséggel szövetkezik. Nem véletlen a csalódottság.

A Jobbik szavazóinak azt üzenjük, akik komolyan gondolják a magyarság érdekeinek képviseletét és védelmét, azok a FIDESZ-ben ezt megtalálják, mi velük együtt tudunk ezen az úton menni” – fejtette ki a képviselő.

A polgármesterjelöltekről

Font Sándor beszéde többi polgármesterjelöltre vonatkozó részében aláhúzta: „Most Kalocsán a Jobbik, a DK és a Momentum támogatásával is van egy polgármesterjelölt.
Nem tudom, ismeri-e valaki – ez kisgyermekeseknek könnyebben megy – a mindent megoldó rajzfilmsorozati figurát Sam-et. Ő a tűzoltóság legrátermettebb parancsnoka, és amikor baj van, akkor azonnal megközelíti a problémás helyet, és beveti magát.

Úgy tűnik, Kalocsának is van egy ilyen „tűzoltója”, Bolvári Ferdinánd személyében, aki ha kell füvet nyír a Vajas-parton, tegnapelőtt meg éppen egy hattyút próbált befogni, álarcos szerelésben, nézzék meg a közösségi médiában ezeket a videókat. Én azt gondolom, nem biztos, hogy egy ilyen polgármesterjelöltre van szüksége a városnak. Inkább olyanra, aki tudja, hogy baj esetén mit kell csinálni, kit kell mozgósítani.

Nem kerülhetjük meg nyilvánvalóan azt az érdekes kérdést, amit mindig megkérdeznek tőlem Kalocsán: hogyan viszonyulunk Bagó Zoltánhoz, volt fideszes képviselőhöz, volt európai parlamenti képviselőhöz, volt FIDESZ tagunkhoz? Ez mindegyik csak volt.

Mondhatnám azt is, hogy a FIDESZ-KDNP területén polgármesterjelölt úrnak „lefőtt a kávé”, ahogy azt népiesen mondják. Végig kell vinni azt a logikai játékot: vajon kinek az érdeke, hogy Bagó Zoltán úgy érzi, neki kell a várost megmentenie? Egy választ biztosan tudok adni, nem a mi, azaz a FIDESZ-KDNP érdeke.

És aki most abban gondolkodik, hogy a szavazásnál vetélytársunk, Bagó Zoltán a helyes válasz, akkor azt kell mondjam: aki rá szavaz, az a baloldalt támogatja, biztosan nem a mi polgármesterjelöltünket és a képviselőjelölt csapatunkat.”

Ha arra a kérdésre helyes választ adnak, hogy

kinek lesz esélye megvalósítani a beígért terveit, akkor ez esetben ténylegesen a többségi szavazatot Filvig Géza kapja. Az ő munkáját úgy segíthetik, ha minél többen a FIDESZ-KDNP képviselő-jelöltjeire szavaznak.

Higgyék el, rendkívül sok helyzetet, akár országos szintű helyzetet látunk, ahol széttöredezett a munka, mert egy-két képviselő-jelöltnek, majd képviselőnek csak az volt a szándéka: teljesen mindegy mit mond a többség vagy a kisebbség, ő nemet mond.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ez komoly gátja lehet egy sikeres, következő ötéves ciklusnak. Filvig Géza munkáját úgy tudják tehát segíteni, ha szavazataikkal minél több FIDESZ-KDNP képviselő-jelöltet juttatnak a képviselő-testületbe” - zárta mondanivalóját Font Sándor.

Ésszerű szavazást kért dr. Filvig Géza

Dr. Filvig Géza részletes bemutatkozása során egyebek mellett elmondta: Kalocsán született, két ciklus óta a városi képviselő-testület tagja. Ugyanakkor polgármesterjelöltként egy jó csapat tagja is. Szolgálatra készül, amelyhez sok információt kapott azokból a kérdőívekből, amelyek válaszait értékelték.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ez alapján állította össze célkitűzéseit: munkahelyteremtés, a városnak az ország gazdasági dinamizmusába való bekapcsolása, Kalocsának a turizmus térképére való felkerülése. Annak elérése, hogy a fiataloknak is vonzó város legyen Kalocsa. A nyugdíjasoknak valódi megbecsülés, és hogy Kalocsa élhetőbb várossá váljon.

Ami a korábbiakhoz képest újdonságként hangzott el: a városnak legyen egy komoly, felújított uszodája.

A polgármesterjelölt ezúttal is rámutatott: városunk fejlődéséhez és megújulásához nélkülözhetetlen a kormányzati támogatás. A munkahelyteremtés és a gazdaság fejlődő pályára állítása kormányzati segítség nélkül nem megy.

Dr. Filvig Géza mondanivalója végén ésszerű szavazást kért: a választópolgárok arra adják le a voksukat, akiket alkalmasnak tartanak, és a városért a legtöbbet tehetik.

Varga Mihály múltról és jelenről

Varga Mihály pénzügyminiszter előadása elején gyakorlatilag azokat a kormányzati erőfeszítéseket vette számba, amelyeket legutóbbi látogatása alkalmával Szijjártó Péter külügyminiszter is fontosnak tartott hangsúlyozni. Felelevenítette, hogy 2010-ben hol állt Magyarország, és hol áll most.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A gazdasági stabilizáció, a foglalkoztatás, az államadósság csökkentése és még egy sor mutató kedvező alakulása mellett azt is meghatározónak vélte, hogy hazánk egy biztonságos ország, köszönhetően annak is, hogy a nemzetközi kihívások következményeként a rendvédelemben jóval többen dolgoznak, mint korábban – mondta a miniszter.

Hozzátette: „Hat éve folyamatosan nő a gazdaság, a tavalyi évben 15 éves csúcsot ért el a növekedés mértéke. A magyar gazdaság szinte a teljes foglalkoztatás állapotába ért, hiszen 3,4-3,5 százalékos a munkanélküliségi ráta, szemben a 2010-es 12,5 százalékkal. Tizenöt százalékponttal csökkent az államadósság és a költségvetési deficitet is 2 százalék alatt tartja a kormány.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Az 5,3 százalékos gazdasági növekedés pedig Európa legnagyobb növekedési üteme – sorolta az eredményeket a miniszter, majd azzal folytatta: „2019-ban a GDP 5 százalék felett bővült, 2010 óta több mint 10 százalékkal csökkent az államadósság és 710 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Két és félszer többet költünk családtámogatásra, mint 2010-ban, elindult a családvédelmi akció. Több gyermek kap ingyenes tankönyvet és ingyenes étkezést. Aktuálpolitikai kérdéseket érintve elhangzott: „Dobrev Klára ellenzi, hogy az Európai Bizottság kifizesse Magyarország részére a határvédelmi költségek egy részét, a DK aláírást gyűjtött a betelepítési kvóta mellett.

A szocialista kormányok Gyurcsány Ferenc vezetésével 2010 előtt tönkretették az országot, eladósították az önkormányzatokat és a családokat. Az ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes.”

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: „Egy felívelő korszak elején vagyunk, ehhez megerősített együttműködés kell a fideszes polgármesterek és a kormány között. A miniszter utalt arra, hogy Kalocsa az előző ciklusokban is akkor fejlődött legjobban, amikor a polgármestere a kormánnyal azonos pártcsaládhoz tartozott. Mint magyarázta, ennek az az oka, hogy az azonos ideológia és értékek mentén való gondolkodás megkönnyíti a közös munkát, a kormányzat célkitűzéseinek országos és helyi megvalósítását is.”

Varga Mihály egy-két tanáccsal is szolgált, mit tehet a választópolgár a győzelemért.

A tárcavezető elmondta, megértette dr. Filvig Géza kérését, hogy Kalocsának egy megújuló uszodára van szüksége. Bízik abban, hogy a választásokat követően az uszoda fejlesztéséről dr. Filvig Gézával, mint a FIDESZ-KDNP polgármesterével egyeztethet. A miniszter utalt arra, hogy kész a kalocsai uszoda fejlesztésének támogatására.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A lakossági fórum kérdésekkel és az azokra adott pénzügyminiszteri válaszokkal zárult, amelyről külön cikkben számolunk be.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 04., 09:39
A rendőrök kihallgatták a sértettet, aki úgy nyilatkozott, hogy az utcán bántalmazta egy idegen. Még >>>
2023. 10. 04., 09:32
A következő fordulókban a bajai lány mentora Trokán Nóra színművész lesz. Még >>>
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK