2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Shawfar Adel „másik arca” – Kész volt minden áldozatot meghozni hivatásáért

Zsiga Ferenc  |  2017. 02. 15., 20:23

Élményszámba menő, főleg a fiatalabb korosztályok számára különösen tanulságos előadáson mutatta meg másik arcát a jemeni származású, a városban méltán elismert dr. Shawfar Adel sebész, traumatológus. Mint emlékezetes, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, aki február 14-én, a volt Tiszti klubban mutatkozott be a termet zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak, a KORONAfm100 által kezdeményezett, „Az év embere” akció közönségszavazatai alapján lett a második legnépszerűbb személyiség a járásban.

Shawfar doktor kisgyermekkora szülőhazája, Jemen megosztottsága, a háborús viszonyok miatt esetenként drámai fordulatokban bővelkedett. Ám amint az előadás végére kiderült: az a tény, hogy a tehetséges, tudásra szomjazó kisfiú már az általános iskola alsó osztályait szüleitől távol, albérletben töltötte, személyisége kibontakozását tekintve sokkal többet adott, mint azt az első pillanatban gondolnánk.

A kisfiúnak minden lelki erejét latba kellett vetni, hogy gyorsan „beletanuljon” az új élethelyzetbe, amelyben nem csak a család távolságával, hanem még a faluról érkezett gyermek kiközösítésével is szembesülnie kellett. Ám ez csak addig tartott, amíg osztályelső nem lett, és a nála tehetősebb családból származó gyermekek nem szorultak az ő segítségére. A fiúban már akkor megszületetett az elhatározás, hogy egykor sebész orvos lesz, de talán maga sem gondolta, hogy mindez valóra válhat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az élvezetes előadásmódban elhangzottak a vájt fülűeknek arról is információt nyújtottak, hogy az egyik legősibb tudomány, az arab, az arab kulturális értékrend, az arabok tudás iránti tisztelete az európai civilizáció fejlődésében is meghatározó volt. A muszlim tudósok, felfedezők sokáig több száz évvel jártak közép-európai kortársaik előtt például a matematikában, a csillagászatban, de az orvostudományban is máig ható felfedezéseket tettek. Az ezt közvetítő, a matematikát tekintve kifejezetten kiváló jemeni oktatás később is jó alapokat nyújtott a tudást, mint a szivacsot magába szívó fiatalembernek.

Ahogyaz általános iskolában, a középiskolában még inkább kemény tanulással építette fel magát, a megyei tanulmányi versenyek után már egyénileg és csoporttársaival is az országos második helyezéseket érte el.

A hétköznapokon mindig vidámabb arcát mutató, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot árasztó orvos ha úgy tetszik, a vak szerencsének köszönhetően került Magyarországra, ugyanis az USA mellett számos ország különböző egyetemi karára adta be a jemeni állam által ösztöndíjjal támogatott jelentkezését.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Tanulmányait kényszerből Budapesten, a gyógyszerész karon kezdte, de azért nem adta fel, hogy orvos legyen. Némi utánjárással a debreceni orvosegyetem angol nyelvű tagozatán folytathatta tanulmányait, de hogy még több ismerethez jusson, egy év után már magyar nyelven tanult. Hogy immár kifogástalanul beszéli a magyart, az persze nem csak a kitartó tanulásnak, hanem a benne meglévő szorgalomnak és tehetségnek is köszönhető.

Ahogy a sivatag szélén szocializálódott fiatalember életútja a hallgatóság előtt fokozatosan kibontakozott, úgy fogalmazódott meg mindenkiben: a szerény, az eredményeit tekintve is visszafogott Shawfar doktor érzékletes előadásából mindazt megtudhattuk, ami egyszerre nehéz és szép az ember életében. Ez pedig az ő esetében, a legnemesebb arab és emberi hagyományokhoz méltóan a család és a hivatás.

Hogy az arab kultúrában mennyire fontos a szélesebb értelemben vett család, azt mi sem bizonyította jobban, hogy a szülők, a testvérek mellett a legtöbb fotón a nagybácsik, unokaöccsök, azok családjai is ott voltak, és az előadó érezhetően szívesen és szeretettel magyarázta, valójában ki kicsoda.

A cum laude minősítéssel végzett fiatal orvos jellembeli és szakmai erősségei méltán predesztinálták arra, hogy a hivatásának élő fiatal doktor a sátoraljaújhelyi kórházban szerezzen megfelelő gyakorlatot, majd szakvizsgát sebészetből, később traumatológiából.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Innen talán még inkább lebilincselő volt az az előadásmód és történet, ami mindinkább napjainkhoz, a megszerzett magyar állampolgárságához, a családalapításhoz, Shawfar doktornak a kalocsai kórházban elfoglalt helyéhez vezetett.

A bemutatkozáson jelen lévő feleségéről, két gyermekéről, a barátokról készült fotók egyértelműen arról árulkodtak, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott, tiszteletre, szeretetre méltó ember tárulkozik ki előttünk, akit hallgatva nem szorul bizonyításra, Kalocsán és a járásban miért szárnyal a népszerűsége.

Az előadás végén többen arról beszélgettek, hogy ez a szinte hihetetlenül nehéz életutat bejárt, középkorú Shawfar doktor azon ritka egyéniségek egyike, akiknek személyiségéből szinte árad a pozitív energia, a másik ember iránti empátia és tisztelet.

Ha valakinek be kellene mutatni, mit jelent az elhivatottság, és hogy a kitűzött céljához miként érhet el az ember, bátran dr. Shawfar életútját hívhatjuk segítségül azzal a végszóval, amivel már sok beteg búcsúzott tőle: Doktor úr! Áldja meg az Isten!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés