2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Egyeztetett jelölt-nem-állítás – Az ellenzéki pártok egy kivételével egy független jelöltet támogatnak

Egyeztetett jelölt-nem-állítás – Az ellenzéki pártok egy kivételével egy független jelöltet támogatnak
Illés György Cinó  |  2020. 07. 28., 23:00

Ma délután Király Róbert ellenzéki önkormányzati képviselő a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum, a Szövetségben Városunkért Egyesület és a Békés Kalocsáért Egyesület közös sajtótájékoztatóján jelentette be elhatározását, amely szerint e szervezetek egyike sem állít jelöltet a 7. számú választókerületben tartandó időközi választáson. E helyett dr. Vincze András független jelöltnek szurkolnak.

Szerkesztőségünket tegnap délután a Békés Kalocsáért Egyesület nevében Bolváriné Gärtner Anikó, az egyesület elnöke invitálta témamegjelölés nélküli meghívójában a ma délután fél négykor tartott sajtótájékoztatóra, azonban nem okozott nagy meglepetést, hogy az időközi választásra való jelöltállítással összefüggésben akarták tájékoztatni a helyi médiumokat és általuk a város közvéleményét.

Arra azonban már kevésbé számítottunk – mivel erre a meghívó semmilyen formában nem utalt –, hogy a tavaly őszi választások előtt folytatott egyeztetéseik során sem a választókerületi jelöltek, sem a polgármester-választás vonatkozásában a közös jelöltállításig el nem jutott ellenzéki pártok és egyesületek mindegyiknek képviselője jelen lesz, hogy –amint kiderült – a jelöltállítástól való egyeztetett tartózkodásukról szóló döntésüket ismertessék.

A megjelentek köszöntése után – a jobbján a Szövetségben Városunkért Egyesület elnökével, Farkas Tiborral, az MSZP képviseletében Cserháti Ákos elnökkel és a DK kalocsai vezetőjével, Balogi Józseffel, balján a Jobbik Magyarországért Mozgalom területi igazgatójával, Szűcs Imrével, a Momentum Mozgalom kalocsai szervezetének képviselőjével, Kapitány Erikkel, valamint a házigazda Bolváriné Gärtner Anikóval – a pulpitus közepén helyet foglaló Király Róbert röviden bemutatkozott a közös döntés bejelentése előtt.

Király Róbert önmagát mint az ellenzéki összefogás támogatásával egyéni listán mandátumot szerzett önkormányzati képviselőként mutatta be, majd a tárgyra térve ismertette az előzményeket Jánosi György április elsejei lemondásától a pótlására kiírandó választás kiírásának a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrend keretei közti, különös jogi hátterén át a választások időpontjának végül szeptember 20-ára történt kiírásáig.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Király Róbert (j) és Farkas Tibor (b)
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Király a továbbiakban elmondta: a jelenlévő korábban is jelölőszervezetként megjelent pártok és civilszervezetek hosszas tárgyalások és egyeztetések után, a felek a korábbi sérelmeiket, problémáikat félretéve hozták meg, és arra az elhatározásra jutottak, hogy

AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁSON A JELENLÉVŐ POLITIKAI ERŐK VISSZALÉPTETIK MINDEN JELÖLTJÜKET, ILLETVE NEM ÁLLÍTANAK JELÖLTET.

Ezt példaértékű lépésnek mondta. Rámutatott: tanulniuk kellett a 2019-es őszi választások kudarcából, és tanulniuk kell a 2022-es országgyűlési képviselő-választásokra is a célból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjét le tudják győzni Kalocsán.
Kijelentette:

ENNEK ÉRDEKÉBEN EGYETLEN HITELES ÉS LEHETŐSÉG SZERINT FÜGGETLEN JELÖLT INDULHAT CSAK, AKI [A MOSTANI HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSRA VONATKOZÓAN] VINCZE ANDRÁS FÜGGETLEN JELÖLT LESZ.

Ő nem ismeretlen a kalocsaiak előtt, hiszen a tavaly októberi választásokon megmérettette magát, mégpedig igen jó eredménnyel. A körzetben lakik, jól ismeri a körzetet, és a korábbi önkormányzat dolgozójaként önkormányzati tapasztalatokat is szerzett már. mindezért őt tartják a legesélyesebb jelöltnek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Bolváriné Gärtner Anikó (j) és Kapitány Erik (b)
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


A továbbiakban Gartner Anikó, Kapitány Erik, Szűcs Imre, Farkas Tibor, Cserháti Ákos, Balogi József ki-ki a saját formációja nevében – megerősítve a Király Róbert Által elmondottakat – megismételte, hogy szervezetük a megfelelő grémiumaik döntése nyomán a 2020-as időközi választáson a Kalocsa 7. számú választókerületben nem indít jelöltet, és választóikat dr. Vincze András támogatására buzdítják.

Ennél bővebben csak Cserháti Ákos szólt a sajtómunkásokhoz, és még volt olyan gondolata is, ami végül „bennragadt”.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Cserháti Ákos, az MSZP helyi elnöke (j) mellett Balogi József, a DK kalocsai vezetője (b)
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Az MSZP helyi elnöke igazat adott Király Róbertnek abban, hogy tanultak a 2018-19-es választási vereségekből, de úgy vélte,

okulhattunk volna a 2014-es választások eredményéből is, amikor Kalocsán az összefogás eredményeként a Fidesz hatalmát megtörtük, és – idézőjelben – ellenzéki önkormányzat jött létre.” Emlékeztetett, hogy ez 2019-ban sem az EP választásokon, sem az önkormányzati választásokon nem jött létre, és most sem jött létre teljes egyetértés a[z ellenzéki] jelölőszervezetek között.

Kijelentette:

A Magyar Szocialista Párt az egyetlen elkötelezett baloldali párt. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden egyes választások alkalmával a Fidesz, illetve a NER (Nemzteti Együttműködés Rendszere) jelöltje ellen egy képviselő[jelölte]t lehet csak állítani, és csak teljes, széleskörű összefogással tudunk eredményt elérni.” Hozzátette, ezért kezdeményezték, hogy legyen közvélemény-kutatás, sőt, ha kell, legyen előválasztás, aminek elmondása szerint minden feltételét biztosítani tudták volna.

A többi szervezetével azonos tartalmú nyilatkozata megtételéhez hozzáfűzte: „tudomásul vesszük, hogy a jelölőszervezet dr. Vincze András urat javasolja."

Elmondom még azt is, hogy ettől függetlenül a ... (habozik) ... nem, mégsem mondom el. Majd legközelebb.” A pártok és szervezetek nyilatkozatainak elhangzása után – újságírói kérdés nem lévén – zárult a sajtótájékoztató, amelyen

A JELENLÉVŐ PÁRTOK ÉS SZERVEZETEK ÁLTAL TÁMOGATOTT JELÖLTKÉNT MEGNEVEZETT VINCZE ANDRÁS NEM VETT RÉSZT.


Három [pontosabban négy] jelölt indulása valószínű – függetlenek kis eséllyel még föliratkozhatnak

Korábban már bejelentette képviselőjelöltjét a Fidesz–KDNP, Arnold Adrien személyében.

A Mi Hazánk Mozgalom holnapi sajtótájékoztatóján jelenti be sajtónyilvánosan képviselő-jelöltállítási szándékát. Az előzetes információk szerint a nemzeti radikális párt az önkormányzati tapasztalatokkal szintén rendelkező Szabó Patrikot, a 2010-14-es választási ciklusra a Jobbik színeiben mandátumot szerzett, volt képviselőt indítják a 7. választókerületben tartandó időközi választásokon.

[PONTOSÍTÁS - Cikkünkből eredetileg kimaradt a hónap elején alakult, Bagó Zoltán elnökölte Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület korábban bemutatott jelöltje, dr. Tóth Roland.  Az ő indulási szándékát július 5-ei sajtótájékoztatójukon jelentette be az egyesület. Tóth Roland jelölésével kapcsolatban ma reggelre hirdetett sajtótájékotatót a szervezet - az ott történtekről hamarosan önálló cikkben olvashatnak!]

Így várhatóan a Mi Hazánk Mozgalom, a Fidesz-KDNP, illetve az ellenzéki összefogás számos pártja által támogatott, hivatalosan függetlenként induló jelölt [és a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület jelöltje, Tóth Norbert] méreti meg magát az őszi időközik választásokon.[frissítve: 2020.07.29. 09:20]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés