2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Egyeztetett jelölt-nem-állítás – Az ellenzéki pártok egy kivételével egy független jelöltet támogatnak

Egyeztetett jelölt-nem-állítás – Az ellenzéki pártok egy kivételével egy független jelöltet támogatnak
Illés György Cinó  |  2020. 07. 28., 23:00

Ma délután Király Róbert ellenzéki önkormányzati képviselő a DK, az MSZP, a Jobbik, a Momentum, a Szövetségben Városunkért Egyesület és a Békés Kalocsáért Egyesület közös sajtótájékoztatóján jelentette be elhatározását, amely szerint e szervezetek egyike sem állít jelöltet a 7. számú választókerületben tartandó időközi választáson. E helyett dr. Vincze András független jelöltnek szurkolnak.

Szerkesztőségünket tegnap délután a Békés Kalocsáért Egyesület nevében Bolváriné Gärtner Anikó, az egyesület elnöke invitálta témamegjelölés nélküli meghívójában a ma délután fél négykor tartott sajtótájékoztatóra, azonban nem okozott nagy meglepetést, hogy az időközi választásra való jelöltállítással összefüggésben akarták tájékoztatni a helyi médiumokat és általuk a város közvéleményét.

Arra azonban már kevésbé számítottunk – mivel erre a meghívó semmilyen formában nem utalt –, hogy a tavaly őszi választások előtt folytatott egyeztetéseik során sem a választókerületi jelöltek, sem a polgármester-választás vonatkozásában a közös jelöltállításig el nem jutott ellenzéki pártok és egyesületek mindegyiknek képviselője jelen lesz, hogy –amint kiderült – a jelöltállítástól való egyeztetett tartózkodásukról szóló döntésüket ismertessék.

A megjelentek köszöntése után – a jobbján a Szövetségben Városunkért Egyesület elnökével, Farkas Tiborral, az MSZP képviseletében Cserháti Ákos elnökkel és a DK kalocsai vezetőjével, Balogi Józseffel, balján a Jobbik Magyarországért Mozgalom területi igazgatójával, Szűcs Imrével, a Momentum Mozgalom kalocsai szervezetének képviselőjével, Kapitány Erikkel, valamint a házigazda Bolváriné Gärtner Anikóval – a pulpitus közepén helyet foglaló Király Róbert röviden bemutatkozott a közös döntés bejelentése előtt.

Király Róbert önmagát mint az ellenzéki összefogás támogatásával egyéni listán mandátumot szerzett önkormányzati képviselőként mutatta be, majd a tárgyra térve ismertette az előzményeket Jánosi György április elsejei lemondásától a pótlására kiírandó választás kiírásának a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrend keretei közti, különös jogi hátterén át a választások időpontjának végül szeptember 20-ára történt kiírásáig.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Király Róbert (j) és Farkas Tibor (b)
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Király a továbbiakban elmondta: a jelenlévő korábban is jelölőszervezetként megjelent pártok és civilszervezetek hosszas tárgyalások és egyeztetések után, a felek a korábbi sérelmeiket, problémáikat félretéve hozták meg, és arra az elhatározásra jutottak, hogy

AZ IDŐKÖZI VÁLASZTÁSON A JELENLÉVŐ POLITIKAI ERŐK VISSZALÉPTETIK MINDEN JELÖLTJÜKET, ILLETVE NEM ÁLLÍTANAK JELÖLTET.

Ezt példaértékű lépésnek mondta. Rámutatott: tanulniuk kellett a 2019-es őszi választások kudarcából, és tanulniuk kell a 2022-es országgyűlési képviselő-választásokra is a célból, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjét le tudják győzni Kalocsán.
Kijelentette:

ENNEK ÉRDEKÉBEN EGYETLEN HITELES ÉS LEHETŐSÉG SZERINT FÜGGETLEN JELÖLT INDULHAT CSAK, AKI [A MOSTANI HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSRA VONATKOZÓAN] VINCZE ANDRÁS FÜGGETLEN JELÖLT LESZ.

Ő nem ismeretlen a kalocsaiak előtt, hiszen a tavaly októberi választásokon megmérettette magát, mégpedig igen jó eredménnyel. A körzetben lakik, jól ismeri a körzetet, és a korábbi önkormányzat dolgozójaként önkormányzati tapasztalatokat is szerzett már. mindezért őt tartják a legesélyesebb jelöltnek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Bolváriné Gärtner Anikó (j) és Kapitány Erik (b)
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


A továbbiakban Gartner Anikó, Kapitány Erik, Szűcs Imre, Farkas Tibor, Cserháti Ákos, Balogi József ki-ki a saját formációja nevében – megerősítve a Király Róbert Által elmondottakat – megismételte, hogy szervezetük a megfelelő grémiumaik döntése nyomán a 2020-as időközi választáson a Kalocsa 7. számú választókerületben nem indít jelöltet, és választóikat dr. Vincze András támogatására buzdítják.

Ennél bővebben csak Cserháti Ákos szólt a sajtómunkásokhoz, és még volt olyan gondolata is, ami végül „bennragadt”.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Cserháti Ákos, az MSZP helyi elnöke (j) mellett Balogi József, a DK kalocsai vezetője (b)
Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Az MSZP helyi elnöke igazat adott Király Róbertnek abban, hogy tanultak a 2018-19-es választási vereségekből, de úgy vélte,

okulhattunk volna a 2014-es választások eredményéből is, amikor Kalocsán az összefogás eredményeként a Fidesz hatalmát megtörtük, és – idézőjelben – ellenzéki önkormányzat jött létre.” Emlékeztetett, hogy ez 2019-ban sem az EP választásokon, sem az önkormányzati választásokon nem jött létre, és most sem jött létre teljes egyetértés a[z ellenzéki] jelölőszervezetek között.

Kijelentette:

A Magyar Szocialista Párt az egyetlen elkötelezett baloldali párt. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minden egyes választások alkalmával a Fidesz, illetve a NER (Nemzteti Együttműködés Rendszere) jelöltje ellen egy képviselő[jelölte]t lehet csak állítani, és csak teljes, széleskörű összefogással tudunk eredményt elérni.” Hozzátette, ezért kezdeményezték, hogy legyen közvélemény-kutatás, sőt, ha kell, legyen előválasztás, aminek elmondása szerint minden feltételét biztosítani tudták volna.

A többi szervezetével azonos tartalmú nyilatkozata megtételéhez hozzáfűzte: „tudomásul vesszük, hogy a jelölőszervezet dr. Vincze András urat javasolja."

Elmondom még azt is, hogy ettől függetlenül a ... (habozik) ... nem, mégsem mondom el. Majd legközelebb.” A pártok és szervezetek nyilatkozatainak elhangzása után – újságírói kérdés nem lévén – zárult a sajtótájékoztató, amelyen

A JELENLÉVŐ PÁRTOK ÉS SZERVEZETEK ÁLTAL TÁMOGATOTT JELÖLTKÉNT MEGNEVEZETT VINCZE ANDRÁS NEM VETT RÉSZT.


Három [pontosabban négy] jelölt indulása valószínű – függetlenek kis eséllyel még föliratkozhatnak

Korábban már bejelentette képviselőjelöltjét a Fidesz–KDNP, Arnold Adrien személyében.

A Mi Hazánk Mozgalom holnapi sajtótájékoztatóján jelenti be sajtónyilvánosan képviselő-jelöltállítási szándékát. Az előzetes információk szerint a nemzeti radikális párt az önkormányzati tapasztalatokkal szintén rendelkező Szabó Patrikot, a 2010-14-es választási ciklusra a Jobbik színeiben mandátumot szerzett, volt képviselőt indítják a 7. választókerületben tartandó időközi választásokon.

[PONTOSÍTÁS - Cikkünkből eredetileg kimaradt a hónap elején alakult, Bagó Zoltán elnökölte Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület korábban bemutatott jelöltje, dr. Tóth Roland.  Az ő indulási szándékát július 5-ei sajtótájékoztatójukon jelentette be az egyesület. Tóth Roland jelölésével kapcsolatban ma reggelre hirdetett sajtótájékotatót a szervezet - az ott történtekről hamarosan önálló cikkben olvashatnak!]

Így várhatóan a Mi Hazánk Mozgalom, a Fidesz-KDNP, illetve az ellenzéki összefogás számos pártja által támogatott, hivatalosan függetlenként induló jelölt [és a Kalocsai Lokálpatrióta Egyesület jelöltje, Tóth Norbert] méreti meg magát az őszi időközik választásokon.[frissítve: 2020.07.29. 09:20]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK