2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

„Elég drága reggeli volt” – A vállalkozókon kívül a lakosság is fizethet

Illés György Cinó  |  2017. 05. 16., 11:58

Megtudtuk: az építményadó-emelés fölmelegített változatával, mellé egy lakossági adónem bevezetésének szándékával kínálta meg a múlt szerdai munkareggelin a meghívott vállalkozókat dr. Bálint József polgármester. Emellett a Paks II projekt, a Kalocsa–Paks Duna-híd, valamint a már elnyert pályázati forrásokból a városban és a társégben megvalósuló, illetve elbírálás alatt álló pályázatok sikere esetén tervezett fejlesztésekről, valamint a kalocsai vállalkozók ezekkel kapcsolatos lehetőségeiről is szólt. A rendezvény nem volt sajtónyilvános, a résztvevők közt azonban volt, aki megosztotta velünk a reggeli tapasztalatait. A portálunknak nyilatkozó üzletember szerint bár váratlanul nem érte őket az adóemelésről szóló bejelentés, de szerinte jó hangulatú találkozóról túlzás volna beszélni.

Magáról az eseményről, amelybe – nem sajtónyilvános esemény lévén– véletlenül futottunk bele, a találkozót a polgármester megbízásából szervező Bolvári Ferdinánd tájékoztatása alapján már írtunk. A kapott információk alapján összefoglaltuk az érintett témákat, amelyek nagy része már nem is volt ismeretlen olvasóink előtt.

A lényeg azonban akkor kimaradt, mivel az általunk legfontosabbnak ítélt részletekről a képviselő – a polgármester kérésére hivatkozva – nem nyilatkozott. Ezek a város pénzügyi helyzetének, illetve a stabilitás megteremtésének lehetséges, tervezett lépéseiről szóltak. Bolvári szerint Bálint József ugyanezt a diszkréciót kérte a többi résztvevőtől is.

Ez azonban nem találkozott az egyik – nevének elhallgatását kérő – meghívott szándékával, és megkeresésünkre hajlandó volt elmondani a hivatalosan elhallgatott bejelentések tartalmát, mondván, meglátása szerint azok nemcsak a vállalkozókat, különösképp nemcsak a legnagyobb adófizető vállalkozókat érintik.

Kíváncsi rá, hogy hova lettek a KalocsaKOM-ból befolyt százmilliók? Ide kell kattintani érte!
bővebben ...

Átszabott vállalkozói adóemelés

Megtudtuk, a korábban elbukott építményadó-emelési tervet némileg módosítva melegíti föl a városvezetés. Emlékezetes: akkor az eredeti előterjesztés szerint a jelenlegi, négyzetméterenként évi 520 forintos mértékű, vállalkozásokat sújtó építményadó-mértéket két év alatt, két egyenlő ütemben, összesen több mint 73%-kal emelték volna négyzetméterenként 900 forintra. Egy módosító indítvány nyomán akkor végül csak az első ütemről döntöttek, azaz a 190 forintos adóemelésről, azonban igen heves vita után ez sem kapta meg a kellő támogatást.

Most ennél is kevésbé drasztikus adóemelést terveznek, amely azonban így is komoly növekedés, amely különösen a nagy épületállománnyal rendelkező vállalkozásokat sújtja. E szerint

2018. JANUÁR 1-JÉTŐL A JELENLEGI 520 FORINTOS NÉGYZETMÉTERENKÉNTI SZINTRŐL 170 FORINTOS EMELÉSSEL 690-RE EMELKEDNE AZ ÉPÍTMÉNYADÓ MÉRTÉKE.

A kiemelkedően nagy épületállományú vállalkozások extrém tehernövekedésének mérséklésére két kulcsos emelést terveznek, amelynek értelmében

AZ 5000 NÉGYZETMÉTER FÖLÖTTI ÉPÍTMÉNYTERÜLET UTÁNI ADÓ MÉRTÉKE NEM VÁLTOZNA, MARADNA AZ 520 FORINTOS ADÓMÉRTÉK.

E könnyítéseknek azonban ára van:

A lakosság is fizethet

A LAKOSSÁGRA KIVETETT ÚJ ADÓNEMMEL, HÁZTARTÁSONKÉNT ÉVI 8000 FORINTRA TERVEZETT MÉRTÉKŰ KOMMUNÁLIS ADÓVAL

ellentételeznék az építményadó-növekedés korábban szándékolt mértékének csökkenéséből fakadó pénzügyi hátrányt.

A portálunkat tájékoztató üzletember szerint ezzel kapcsolatban semmiféle differenciálásról nem esett szó, sem a háztartásban élők száma, sem jövedelmi viszonyai, sem a lakás mérete, jellege, állaga alapján.


Forrás: KALOhírek

Egyeztetés? Konstruktív?

A portálunknak nyilatkozó vállalatvezető elmondása szerint a vállalkozókat az előzmények miatt ugyan nem érte váratlanul a bejelentés, hozzáállásukat mégsem megértőnek, sokkal inkább fölháborodottnak jellemezné.

A meghívottak több javaslattal álltak elő, természetesen elsősorban alacsonyabb mértékű emelést kérve, de voltak javaslatok többlépcsős ütemezésre is, illetve a kommunális adónak a lakott ingatlan nagysága szerinti differenciálására is.

Az általa elmondottakhoz azt tette hozzá, hogy ez az adóemelés azért szomorú, és azért jön nagyon rosszkor, mert még vannak városunkban olyan vállalkozások, amelyek fejleszteni, beruházni szeretnének, meglévő tervek és ütemezések szerint, ám a kalkulált szabad forrásaik egy részéről így le kell mondaniuk, ami jócskán nehezíti a beruházások finanszírozását. A növekvő építményadó ráadásul a majdani üzemeltetést is megdrágítja. A gazdaság nehéz időszak után épp próbálna talpra állni, az ilyen lépések pedig épp az indulásnál gördítenek újabb akadályokat a vállalkozások elé.

Állítólag több vállalkozó keserű gúnnyal meg is jegyezte, hogy

Elég drága reggeli volt ez A vállalkozói reggelin elhangzottakról portálunkat tájékoztató résztvevője mindehhez azt fűzte hozzá, hogy

Számomra az is elég visszatetsző volt, hogy a polgármester egy munkareggelire meghívja a vállalkozókat, ott adóemelési bejelentéssel megbünteti őket, aztán ugyanazon a napon délután elmegy az EMIKA ZRt. csarnokavatásra, ott meg a kamerák előtt, mosolyogva átvágja a szalagot. Mit ad cserébe a város?

Annak alapján tehát, amit megtudtunk, a vállalkozói reggelin „egyeztetések” helyett inkább csak tájékoztatás, legjobb esetben „alkudozás” folyt.

Ezért megkérdeztük, hogy a találkozó során szó volt-e arról, hogy a város milyen eszközökkel, módszerekkel, bővülő szolgáltatásokkal kívánja segíteni az itt működő vállalkozások tevékenységét, hiszen a javuló partnerség esetleg hozzásegíthetné a vállaltokat a hatékonyabb, eredményesebb termeléshez, illetve piacra jutáshoz, és így jobb eséllyel tudnák kitermelni a tervezett nem csekély, 32,5%-os építményadó-emelést.

Azonban a reggeli portálunkat tájékoztató meghívottja szerint ilyesmiről nem esett szó.

A cikkben szereplő szándékok és számok még változhatnak, mivel azokról a munkareggelivel kapcsolatban portálunkat korábban hivatalosan tájékoztató Bolvári Ferdinánd azzal az indoklással nem nyilatkozott, hogy „még semmi nincs kőbe vésve”.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 3 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (3 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-16 15:33:28
Úgy látom Cinó, nem volt eredményes a megfélemlítés. Hál' Istennek! ;) Nem is értem, hogy gondolja valaki, hogy egy újságírót megfenyessen azért amit leírt. Vagy tegye meg szükséges lépéseket - helyreigazítás, feljelentés, stb. -, vagy tűrjön, ha már közszereplő és ilyen baromságokat csinál vagy mond!
m.drienn
2017-05-16 14:52:26
Azért előbb lenne honnan elvenni... Ne gondolja azt senki, hogy ezek után nem lesz felháborodás a nem rászorultsági alapon osztott 2 ezer forintok miatt.
Lufi
2017-05-16 13:08:08
Nagyon felháborító ez, saját maguk spórolásán kellene kezdeni! Amúgy is bajban van Kalocsa a vállalkozói számban, most még őket is megadóztatják! A Kommunális adó meg egyenesen vérlázító! Ez a vezetés csak pusztít a városban. Mikor húznak már el a picsába!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.