2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Filvig Géza: Tegyük együtt sikeressé városunkat! – Bízzanak bennünk, Kalocsa velünk erősebb lesz!

2019. 08. 15., 07:00
Kapcsolódó
téma cikkei (61)

Ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk az őszi helyhatósági választásokon, előbb meg kell ismernünk a képviselő- és polgármesterjelölteket, programokat, valamint a jelölő szervezeteknek a várossal, annak jövőjével kapcsolatos elképzeléseit, szándékait, vízióját. Ehhez portálunk most azzal járul hozzá, hogy dr. Filvig Gézával készült, kétrészes nagyinterjút adunk közre. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével Puha Éva beszélgetett.

Ősszel önkormányzati választások lesznek. Ilyenkor, a helyi választások közeledtével elgondolkozom azon, hogy a politika, de különösen is a helyi politika milyen természetjegyekkel bír. Szerintem a helyi politika nem kizárólag a pártok, függetlenek, függők ügye. Hanem mindannyiunk, a kalocsai lakosok ügye. A politika szó eredetileg is valami ilyesmit jelent. A polisz, a város, a közösség dolgaival való foglalkozást. Ez afféle feladat a gondolkodó, környezetéért és közösségéért felelős ember számára. A politizálás tehát egyfajta polgári kötelesség. Nem csak a szavazás valamely párt jelöltjére, hanem a politizálás maga. Ami - ismétlem - a közösségért való tevékenykedést jelenti. A helyi politika különösképpen. Dr. Filvig Géza polgármester-jelölt, ügyvéd, sokadik generációs kalocsai, aki két gyermekével, családjával Kalocsán él, közéleti munkája révén is sokan ismerik a városban. Vele beszélgettünk.

 Mit kell tudnunk Filvig Gézáról?

– Kalocsán, 1976. július 27-én születtem, édesanyám, dr. Vinczellér Ilona és édesapám, dr. Filvig Géza második gyermekeként. A családban rajtam kívül nővérem, Ilona nevelkedett. A Filvig név a kalocsaiak számára nem ismeretlen, hiszen a Filvig-köz mint utca, a köztiszteletben álló, üveg- és porcelán-nagykereskedő déd-, és nagyapámról kapta a nevét.

Ahogy felmenőim, - kalocsai negyedik generációs Filvigként - én is erős, mondhatni, eltéphetetlen szálakkal kötődöm szülővárosomhoz.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának elvégzése után édesanyám mellett voltam ügyvédbojtár, majd a szakvizsga megszerzését követően, 2008-ban egyszemélyes ügyvédi irodát nyitottam. Klasszikus praxist folytatok, amelybe a polgári - és büntetőügyektől az okiratszerkesztésig minden belefér. A kezdeti időszak különösen nehéz volt, mert teljesen egyedül dolgoztam, ami viszont megtanított a felelős, önálló munkavégzésre.

Éppen tíz éve, 2009 augusztusa óta vagyok a helyi KDNP elnöke. Ebben az időszakban Semjén Zsolt volt a térség országgyűlési képviselője, az ő felkérésére, és KDNP-tag édesapám biztatására vállaltam a feladatot, láttam hozzá a szervezet újjászervezéséhez. Ebben édesapám is segítséget nyújtott, hiszen aktívan részt vett a közéletben, 1990-1994-ig önkormányzati képviselő, majd 1994-1998-ig alpolgármester volt.

A 2010-es választáson már képviselő-jelöltként megmérettettem, és a választók bizalmából önkormányzati képviselő lettem, 2013-tól pedig társadalmi megbízatású alpolgármester voltam. A 2014-es választáson újraindultam a körzetemben, és ismét egyéni mandátumot szereztem. 2014 őszétől a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés jogi bizottságának vagyok tagja. A képviselői munka és az ügyvédi hivatás a mai napig párhuzamosan van jelen az életemben.

Feleségem, Hajdú Ágnes szintén kalocsai születésű, rajongásig szereti a várost, nemrégiben fejezte be a jogi egyetemet. Jelenleg a nyelvvizsgájára készül, ami a diploma átvételének a feltétele. 2011-ben kötöttünk házasságot, kislányunk, Adél 2017-ben született. 2019. április utolsó napján született meg kisfiunk, Géza. Apósom, dr. Hajdú Zoltán köztiszteletben álló háziorvos, anyósom elismert pedagógus.

Feleségemmel együtt hálásak vagyunk azért, hogy szerető, összetartó családban nőhettünk fel, így hasonló példát és értékrendet hoztunk magunkkal.

Mi is ilyen családot szeretnénk megteremteni. Az önkormányzati képviselői munkám mellett társadalmi megbízatásaim közé tartozik a Kalocsai Úszó és Vízilabda Egyesület elnöki tisztsége, és aktív tagként veszek részt a Kalocsai Polgárőr Egyesület munkájában is. Hívő ember vagyok, a Belvárosi Plébánia egyházközségi képviselője. A Kalocsa Jövőjéért Egyesület alapító tagja vagyok.

– Milyen elvek alapján éli életét?

– Szeretem az értékeket, de a valódi értékekre gondolok. Érték a család. A becsületes munka, aminek van gyümölcse. Érték egy boldog pillanat, egy nyugodt este a barátokkal, nagy beszélgetés az idősebb generációval – akik persze még több értéket éltek már meg. Szeretem a hagyományokat. Az adott szó értékét és a közösség erejét. Ha valaki megkérdezi, miért tartom fontosnak, hogy elmenjek szavazni, a válaszom röviden az, hogy ezen értékek megőrzésével van csak lehetőségünk fejlődni. A fejlődés pedig csak úgy lehetséges, ha együtt akarjuk. Ha hiszünk abban, hogy az összefogásnak ereje van. És persze később mi adhatjuk majd tovább ezeket az értékeket azoknak, akiket a legjobban szeretünk, a gyerekeinknek.

Az embereknek fontosak a példaképek. A mai világban vannak-e példaképeink? Van-e akire felnézünk, akitől segítséget kérhetünk, akit követhetünk, akivel megbeszélhetjük problémáinkat, vagy csak, ha van egy ötletünk, átbeszélhetjük-e valakivel az elkövetkezendő időszak lépéseit? Szerencsésnek mondhatom magam, mert nekem a szüleim olyan példát mutattak, amellyel segítettek nekem, hogy számomra Ők legyenek a példaképeim.

Én azt gondolom, hogy akár az ember- vagy egy város életében fontos, hogy legyenek példaképek! Nemrégen Kecskeméten találkoztam Szemereyné Pataki Klaudiával, Kecskemét polgármester asszonyával, akivel arról beszélgettünk, hogy városa, Kecskemét hogyan lett az ország legdinamikusabban fejlődő városává.

Azt gondolom, Nekünk kalocsaiaknak is fontos, hogy városunkban olyan vezetés legyen, akik képesek ezt a fejlődési ütemet elindítani.

Jó példakép nekünk Kecskemét.

Hiszek a szakértelemben. Én hajlandó vagyok, sőt nélkülözhetetlennek és elkerülhetetlennek érzem, hogy kitekintsek azon szakemberek sorából, akiket úgy jellemeznek, hogy Fidesz közeliek. Vagyis, hogy kommunikáljak, beszéljek olyanokkal, akikkel nem egyforma a politikai ízlésünk. Ezt én nem árulásnak vagy megbízhatatlanságnak érzem, hanem hídépítésnek. Kell, hogy beszéljünk, érvek mentén vitázzunk egymással, mert az hasznos és értékes.

Filvig Géza polgármester-jelölttel való beszélgetésünk második részében szó esett a Fidesz-KDNP csapatáról, a választókerületekben induló jelöltekről is, de a fő téma a város jövője, a pártszövetség kalocsai programja volt.
bővebben ...

Mindig úgy gondoltam, hogy ha az ember komolyan hisz valamiben, elkötelezett egy értékrend mellett, akkor becsüli és értékeli, ha más ugyanilyen komolyan elkötelezett egy másik értékrend mellett. És van annyi önbizalma, hogy meri vállalni az értelmes vitát, eszmecserét ezekkel az emberekkel. A közösség érdekében. Mert egyikünknél sincs ott a bölcsek köve.

– Hogyan látja most Kalocsa helyzetét?

– Egy olyan egyedülálló városban élünk, amelynek történelme, nagyjai a mai kor emberei számára is példamutató. Szent István királyunk 1000-ben Szent Asztrikot küldte Rómába II. Szilveszter pápához a magyar koronáért és a magyar emberek áldásáért. Asztrik, az első kalocsai érsek pedig szent életének példájával szüntelenül a lelkek üdvösségéért fáradozott. A püspökségből önmagának sem tiszteletet, sem hasznot nem akart szerezni, hanem boldogságát Isten dicsőségében és a bárányok javában kereste.

Polgármester-jelöltként azért indulok a 2019 őszén tartandó önkormányzati választáson, mert támogatóimmal együtt úgy gondolom, Kalocsa megérett arra, hogy ne elszigetelt városként működjön a körülötte nagy fejlődésen átesett települések között, hanem vezetésünkkel egy modern, élhető, prosperáló városként szülessen újjá.” Kalocsa ma egy stagnáló, forráshiánnyal küszködő város. Ahol alig épülnek családi házak, lakások, nincsenek minőségi munkahelyek, a fizetések a minimálbért súrolják, ahol a nyugdíjasokat nem becsülik meg eléggé, a fiataloknak egy céljuk van: elhagyni Kalocsát, ahol a kisebbség szinte kitaszított, a kiváló értékeink ellenére a turizmus jóformán nem működik, a városnak hasznot hozó kapcsolati hálója alig van, az iparűzési adóbevétel egy hasonló lélekszámú magyar városhoz képest csak a fele. De sorolhatnám nagyon sokáig még, hogy mi minden nincs rendben szeretett városunkban. Kijelenthetjük, hogy Kalocsán ma nem jó irányba mennek a dolgok. 


Kalocsa az utóbbi öt évben teljesen elszigetelődött, lemaradt a környező városok mögött. Miért? Mert a mostani városvezetés, élükön a mostani polgármester-választáson is induló jelölttel, nem képesek fejlődő jövőt vizionálni, és ha tudnának is, nincs meg hozzá a kapcsolatrendszerük.

A magát ellenzékként feltüntető, valójában a várost öt éve vezető, egymással civakodó két álcivil csoportosulás és a volt EP képviselő csapatának a színfalak mögül kitűnő egyezkedéseiből, elvtelen alkuiból, szélsőséges koalícióiból az ember egyértelműen arra következtet, hogy valamennyiük egyedüli célja, hogy bekerüljenek a képviselő testületbe és hatalmat szerezzenek. Úgy gondolom, lett volna idejük bizonyítani, ám ennek ellent mond, hogy a városban az elmúlt öt évben szinte semmilyen nagyobb ívű fejlesztés nem indult. Rossz bizonyítványt állítottak ki magukról, amelyet egy nemrégiben készült közvéleménykutatás is alátámaszt.

Ezzel ellentétben mi a város jövője érdekében szeretnénk dolgozni. A mostani vezetés részéről a kampányidőszakban csak úgy röpködnek a  a milliárdos ígérgetések, programok. De tegyük fel magunknak őszintén azt a kérdést: Kinek lesz esélye megvalósítani a programját? Azoknak, akik forrásokat csak helyi adóemeléssel tudnak szerezni, amivel az itt élők életét nehezítik meg, akikkel igazából szóba sem állnak sehol, vagy azoknak a településvezetőknek, akik harmonikusan, mindenben szinkronban vannak a kormánnyal, egyféleképpen gondolkodnak a jövőről, a családtámogatásról, kultúránkról, nemzetünkről és minden egyébről.

Az általunk felálló városvezetéssel még azok is jól fognak járni, akik ma még esetleg nem a mi támogatásunkban gondolkodnak. Mert Kalocsa fejlődési pályára áll, és ez kihatással lesz minden lakosra világnézetüktől függetlenül. A mi elképzelésünk szerint minden kalocsaira szükség lesz ehhez a fejlesztéshez, velük együtt akarjuk ezt megvalósítani.

– Ön szerint mi a kulcsa a sikernek?

– Áhítom a sikert, Kalocsa sikerét! Henry Ford mondta: Ha a sikernek van titka, akkor az abban a képességben rejlik, hogy megértjük a másik ember nézőpontját és az ő szemszögéből is látjuk a dolgokat, nemcsak a sajátunkból. Ezt hívják empátiának. Mi a csapatunkkal empatikusak vagyunk, át tudjuk érezni a nyugdíjasok nehéz életét, át tudjuk érezni a fiatalok azon szándékát, hogy külföldön jelenleg több pénzt tudnak keresni, amiért kemény árat kell fizetniük. El kell hagyni a szülőföldjüket, családjukat, otthonukat. És át tudjuk érezni az itt élők problémáit, hogy a város jelenleg csak vegetál. 

A siker útja nagyon nehéz lesz, hosszú évek kemény munkája kell hozzá. Nincs talán még egy olyan fontos összetevője a sikernek, mint a kitartás. Ez a képesség minden nehézségből, kudarcból ki fog segíteni, és legyőzhető vele minden akadály, amit ember legyőzni képes. Ha megvan a kitartásod, kijelölt célod, annak megfelelő stratégiád, ha van egy kiváló szakértő csapatod, a várossal együtt tudsz dolgozni és van programod, akkor Kalocsa egy egészen új pályára állhat. 


A kérdésre a válaszom tehát: Hisszük, hogy Kalocsa sikeres lesz a mi vezetésünkkel!

A cikk folytatásával hamarosan jelentkezünk. Ebben a város fejlődését meghatározó KALOCSA 100 - AZ ÉPÜLŐ JÖVŐ program célkitűzéseiről beszélgetünk dr. Filvig Gézával.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK