2022. 12. 04.
Barbara, Borbála
: 409 Ft   : 388 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Font Sándor a gazdaság újraindításáról, a fiatalok támogatásáról és a nemzeti konzultációról

Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 26., 07:24

Font Sándor országgyűlési képviselő február 18-án volt a Szerkesztőségünk vendége. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke a gazdaság-újraindítási akcióterv legfontosabb részleteiről, a fiataloknak, nyugdíjasoknak nyújtott kormányzati támogatásokról és a koronavírus-járvánnyal összefüggő nemzeti konzultációról adott tájékoztatást, és fejtette ki az ezzel kapcsolatos véleményét. Az elhangzott fontosabb információkat csokorba szedtük.

Legfontosabb az emberi élet

„Egy évvel ezelőtt még senki nem tudta megtippelni, hogy milyen hosszú a koronavírus-járványnak a gazdaságot, a társadalmat érintő hatása. Továbbá azt sem ismertük, milyen lehet az a bezártság okozta hatás, ami most már orvosi szemmel is kimutatható a lakosság, egyes társadalmi csoportok esetében.
Ennek tükrében nem kérdéses, hogy a kormány elsődleges feladata mindvégig az emberi élet védelme, a vírussal szembeni védekezés, második legfontosabb célja pedig a gazdaság életben tartása volt és jelenleg is az. Úgy látszik, mindkét akadályt sikeresen vettük. Kevés olyan EU-s ország van, amelyik az utolsó negyed évben növekedő GDP
adattal rendelkezik. Ennek következtében nem lett akkora az éves gazdasági visszaesés, mint amekkora a legtöbb európai országban. Ez azt jelenti, hogy ebben a viszonylagosan tűrhető állapotban már a gazdaság újraindítására kell koncentrálni.” – jelölte ki a beszélgetés fő irányát és mondanivalóját ezekkel a mondatokkal Font Sándor.

Font Sándor / Facebook


Hozzátette: „Sajnos a vírus továbbra is itt van, de míg eddig a vírus támadott, és mi védekeztünk, a vakcinák birtokában immár mi támadunk. Jó példa erre, hogy a közelmúltban Kalocsán is megindult a lakosság átoltása.”

Az országgyűlési képviselő a továbbiakban kiemelte: „Legfontosabb az egészségügy helyzetbe hozása és tartása, valamint, hogy az egészségügy által igényelt források mindenkor rendelkezésre álljanak. Ezt a cél a már tavaly elfogadott és az idei évre szóló költségvetésben is prioritást évez.”

Lakosságnak nyújtott támogatások

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett:„27-ről 5 százalékra csökkentettük az új lakások áfá- ját, és ehhez kapcsolódik az a 3 millió forintos vissza nem térítendő, a használt lakások felújítására megnyitott pályázat, amely iránt óriási az érdeklődés.
Azért ne felejtsük el, itt nem csak a lakosságnak biztosított nagyon- nagy lehetőségről van szó, hanem arról is, hogy ezeket a felújítási munkálatokat valakiknek majd el kell végezniük, legyen szó például a napelemek telepítéséről, vagy a klasszikus belső átalakításokról. Mindehhez építőanyagra, építőipari kapacitásra, szakemberekre van szükség.
Nem véletlen, hogy a kormány az aránytalanságok elkerülése érdekében szabályozta, hogy mekkora az az összeg, amelyet a kivitelezési és a beépítési munkálatokra, illetve a kivitelezőknek fizetett munkadíjra kell alkalmazni. A pályázati forrás a lakosságnak nyújtott támogatáson túl tehát azzal is jár, hogy a vállalkozói szféra munkához jut, és még inkább a GDP növekedés részese lesz.” – szögezte le a képviselő.


Fiataloknak nyújtott kedvezmények

„2022-től a 25 éven aluli fiatalokat személyi jövedelemadó- mentesség illeti meg, ami 10 hónap múlva százezres nagyságrendben érinti majd a fiatal felnőtt munkavállalókat.
Ez is egy olyan szegmense a magyar gazdaság újraindításának, amit más országnál még nem láttunk. Miért tesszük ezt? Azt látjuk, hogy 2019-ben, amikor a gazdaság csúcson volt, munkaerőhiány keletkezett. Ezt egyesek akkor negatívimként hozták fel, de gondoljunk bele: 2010- ben 10 százalék feletti volt a munkanélküliség, majd 2019-re odáig jutottunk, hogy a magyar gazdaságban munkaerőhiány jelentkezett. Ez az Orbán-kormány kőkemény, nagyon tudatos gazdaságpolitikának az eredménye. Miközben egyre inkább megfizetett és keresett lett a magyar szakképzett munkaerő, azt is érzékeltük, hogy sajnálatos módon a felnövekvő generáció nagyon későn lép munkába.” – húzta alá Font Sándor, aki azzal folytatta:

„Ennek oka, hogy már óvodás korban elveszít a gyerek 1-2 évet, többek közt akkor, amikor az iskolakezdés időpontja kitolódik. Ezt követően a gimnáziumi évek alatt is további éveket veszíthet, ha esetleg előkészítő évfolyam után kezdi meg a tanulmányait. Az egyetemi képzés ideje is kitolódott, hiszen vannak, akik 6-7 év alatt fejezik be tanulmányaikat. Mindezek következtében eljutottunk odáig, hogy a fiatalok csak 27-28 évesen állnak munkába, ami nagyon nagy munkaerőhiányt eredményez a magyar gazdaságban. Ezeket az időkereteket próbálja a kormány most leszűkíteni, hogy a fiatalok minél hamarabb munkába álljanak.” – mutatott rá a képviselő.

Font Sándor a továbbiakban kitért az orvostársadalom, illetve az egészségügyi szakdolgozók béremelésére, ami az orvosok esetében a fizetésük megkétszereződését eredményezte. Mások mellett beszélt például arról is, hogy a bajba került vállalkozásoknál az alkalmazottak után fizetendő közterheket átvállalta a kormány, illetve, hogy a cégek 10 millió forintos kamatmentes hitelt vehetnek fel, amit a kormány 3 évnyi törlesztési moratórium mellett hirdetett meg.

Nyugdíjak – Kifizették a 13. havi nyugdíj első negyedét

„És itt vannak a nyugdíjasok. Ebben a nagyon nehéz válságos helyzetben is úgy látta a kormány, hogy nem hagyhatja magára a nyugdíjasokat. A mindenkori ígéret, hogy a reálnyugdíjat megőrizzük, sőt, ha lehet, fölébe menjünk, sikerült betartani. Most pedig a Gyurcsány- kormány által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítésére tett lépéseket a kormány; négy év alatt, minden évben újabb egynegyed 13. havi nyugdíj érkezik a nyugdíjasok számlájára. Az első egynegyed nyugdíj összegének kifizetése megtörtént.” –hangsúlyozta a képviselő.

Gazdaságélénkítő akcióterv kalocsai vállalkozásokkal

„A kormány egy rendkívül gyorsan lebonyolítható, rugalmas pályázatot hirdetett meg, amelyről mert résen voltak, a kalocsai vállalkozók sem maradtak le. Örömteli számomra, hogy ebben a helyi vállalkozói közösség egymást segítette, informálta, átbeszélték a lehetőségeket - és ennek természetesen a kalocsai munkavállalók lesznek a nyertesei, hiszen itt elsősorban munkahelyek megmentéséről, másodsorban új munkahelyek létesítéséről van szó. Azaz leépítések helyett a jövőben is szükség lesz a kalocsai munkaerőre. A kormány nemhogy hitelt nem vesz fel, hanem több ezer milliárd forint értékű pályázatokkal támogatja a vállalkozásokat. Ebből több, mint 6 milliárd forint kerül kalocsai vállalkozókhoz” - fejtette ki a képviselő.

Font Sándor a gazdaságvédelmi akcióterv tartalmi elemeinek bemutatását követően a válságkezelésre tért át. Párhuzamot vont, illetve ellentétpárokat állított fel a 2008-as gazdasági válság és a jelenlegi, a pandémia miatt kialakult válság között.

„Azt láttuk, hogy az akkori magyar gazdaságot gyenge állapotban érte a 2008-as válság, a gyenge állapot mellé egy gyenge kormányzat is párosult. Jól emlékezünk még arra, hogy a Gyurcsány- kormány a válságkezelésbe belebukott. Az ország kiárusítása mellett óriási hitelfelvételek történtek, a megszorítások eredményeként ekkor vették el a 13. havi nyugdíjat. Gyakorlatilag felbomlott az akkori MSZP- SZDSZ koalíció, és menekülésképpen a szocialisták kisebbségi kormányt alakítottak. Bajnai Gordon volt a közösen megnevezett miniszterelnök, aki mentette, ami menthető. Körülbelül erről szólt a kormányzásuk utolsó egy éve, amikor jött 2010, és egy elsöprő választási győzelem eredményeként a Fidesz- KDNP kormány vette át a kormányzást, vele együtt a válság kezelését. Innentől az eredmények talán mindenki számára magukért beszélnek. Talán itt érdemes megemlíteni, hogy nyolcadik éve minden hónapban  láthatjuk a számlákon, narancssárga alapon kiemelve, hogy mennyit takarítottunk meg a rezsicsökkentéssel. A lakosság ma már az élet természetes velejárójaként tekint a hatósági lakossági energiaárakra, a kormány pedig fenntartja a rezsicsökkentést ” – mondta Font Sándor, aki aláhúzta:

„A pandémia okozta, szintén az egész világot érintő gazdasági válság a magyar a gazdáságot egy rendkívül erős felszálló ágban érte. 2019- ről beszélek, ekkor több mint 4,5 százalékos volt a gazdasági növekedés és minden európai uniós országot megelőztünk ezen a területen. A nagyon jelentős pénzügyi tartalékaink mellett szép, előre mutató terveink voltak arra, hogy milyen lesz a 2020- as, 2021-es év. Ezt „vágta keresztbe” a válság, de óriási a különbség az előző válsághoz képest, hiszen a gazdaság, az ország teljesítőképessége, nemzetközi megítélése teljesen más állapotban volt, mint a Gyurcsány – kormány idején. Sajnos ők 2002 után csak bukdácsoltak a gazdasági teljesítményekkel, semmilyen érdemi produktumot nem tudtak felmutatni, így egy gyenge lábon álló gazdaságot „talált telibe” a 2008- as nagy nemzetközi pénzügyi válság. Ezzel szemben most egy erős lábakon álló gazdaságot ért a vírus okozta válság. A gazdaság, az ország teljesítőképessége, kondíciói most teljesen más állapotban vannak, komoly esély van arra, hogy a nehézségek ellenére sikeresen kilábalunk belőle.”

Nemzeti konzultáció

Az országgyűlési képviselő végül kitért a napokban induló, a koronavírus járványhoz kapcsolódó nemzeti konzultációra. Mint mondta, ebben a kérdésben szükség van mind a 10 millió magyar ember véleményére. A képviselő szerint a hét kérdés között vannak triviális, sokak által megválaszolható kérdések, de vannak az úgynevezett HORECA szektor (hotel, étterem, kávézó, tehát a vendéglátást, turizmust érintő rendszerek) újranyitására vonatkozó kérdések, amelyekben már eltérő lehet a lakosság véleménye.

„Nyilvánvalóan, aki ebben a vállalkozási körben érintett, annál nagyobb a baj. A kormány természetesen tisztában van ezzel, és személy szerint is azt remélem, ennek súlyát a társadalom többi tagja is érzi. Úgy gondolom, az oltottságot igazoló kártya körül alakulhat majd ki polémia, ugyanis a konzultáció egyik fontos kérdése valahogy így szól: önnek mi a véleménye, lehet-e engedményt tenni azoknak, akik rendelkeznek ilyen igazolással. Netán, ha az újranyitás bekövetkezne, a színházak előadásain, a stadionok mérkőzésein, a nagyobb közönséget megmozgató rendezvényeken vajon kik vehessenek részt? Akik ilyen igazolással rendelkeznek, vagy mindenki? Ezek olyan érzékeny kérdések, amelyekben csak a lakossági vélemények ismeretében lehet felelős döntést hozni.” – mondta a képviselő.
Hozzátette ezek mind olyan kényes kérdések, amelyekben szükségesnek érzik kikérni a magyar emberek véleményét. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy mikor kerülhet sor az enyhítésre, mert ez nagyban függ az átoltottságtól, a hazánkban érkező vakcina- szállítmányok nagyságától. A kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy minél szélesebb körből szerezze be a szükséges vakcina mennyiséget - zárta az interjút Font Sándor országgyűlési képviselő.

Zsiga Ferenc / KALOhírek


 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 04., 15:00
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy lesz vagy nem lesz - mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Még >>>
2022. 12. 04., 07:00
A negyedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 03., 15:04
A meggy és a mák szuper párost alkot bármilyen édességben, legyen szó rétesről, tortáról vagy épp egy kiadós bejgliről. Most elhoztuk nektek a Nosalty bögrés sütijét, hogy a lehető leggyorsabban tudjátok csillapítani a mák iránti epekedéseteket. Még >>>
2022. 12. 03., 12:36
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t. Még >>>
2022. 12. 03., 09:13
A harmadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2022. 12. 02., 22:06
Nagyvárad belvárosában találtak egy nemrég elpusztult példányt - írja a Főtér.ro. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK