2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Gyanús, már bírságolt pályázatokban érintett Magóné Tóth Gyöngyi volt kulturális intézményvezető, képviselőjelölt? - Filvig Géza: „Tisztelt Magóné Tóth Gyöngyi, több szerénységet!”

2022. 02. 24., 16:33

A február 23-i, szerdai képviselő-testületi ülés végén tartott polgármesteri tájékoztatón számolt be dr. Filvig Géza annak a belső vizsgálatnak az eredményeiről, amelyekkel a kifogásolt és több milliós büntetésekkel sújtott pályázatoknak a hátterét vették nagyító alá. A polgármester, amint fogalmazott, nagyon meglepődött, megdöbbent, ugyanis az általa a pályázatokkal kapcsolatban közölt, úgymond meglepetést, döbbenetet kiváltó tényekkel, adatokkal összefüggésben rendre fölbukkant dr. Magóné Tóth Gyöngyi neve, nem éppen pozitív tartalommal.

A polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy Király Róbert képviselő nincs jelen, ő ugyanis a különböző pályázatokkal kapcsolatosan szinte folyamatosan tesz föl kérdéseket, adatkikérései rendre több napos munkát jelenetnek a hivatal és az önkormányzat társaságai tisztviselőinek.

Igen, volt az önkormányzatunkat érintően egy szabálytalansági eljárás. Büntetést kellett a városnak fizetnie, valamint több millió forintos visszafizetési kötelezettség is van, úgyhogy eddig itt tartunk.” - mondta a polgármester, emlékezetve, hogy voltak bizonyos, még a korábbi önkormányzathoz köthető pályázatok, amelyek ellen szabálytalansági eljárást indítottak. Ezeket a pályázatokat az önkormányzat hatáskörében is felülvizsgálat alá vetették, a mire számíthatunk még jegyében.


Én magam is betekintettem ezekbe a pályázati anyagokba, és volt egy jó pár meglepetés, amellyel találkoztam, és erről most tájékoztatni szeretném mind a képviselő-testületet, mind a lakosságot”– hangsúlyozta a polgármester, majd kitért a részletekre:

A Kalocsa Kulturális Központnak volt egy pályázata, egy Család és Karrier elnevezésű humán szolgáltatások fejlesztése célú EFOP pályázat, ezt 2017 őszén nyerte el a Kulturális Központ; 2017. december 1-jén kezdődött, és a Család és Karrier Pont volt a lebonyolító. Akkor dr. Magóné Tóth Gyöngyi volt az intézmény igazgatója – emlékeztetett a polgármester.

Meglepetéssel találkoztam az ő megbízási szerződésével ebben a pályázatban! Megbízási szerződést kötött a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár dr. Magóné Tóth Gyöngyivel, mint projektasszisztenssel bruttó 120 ezer forintos megbízással”– ismertette a vizsgálat eredményét a polgármester, hozzátéve: Magóné megbízási szerződését munkáltatóként Tóth Emese, az intézményvezető helyettese írta alá.

Fel szeretném tenni a kérdést, és ezért is sajnálom, hogy Király képviselő nincs itt: Ha most ilyet tenne a mi városvezetésünk alatt a kultúrát szervező cégünk, és Zsikó Zoltán leszerződtetné a Kft -vel saját magát, úgy, hogy a helyettesének is tekinthető Csikós Marianna, a könyvtár igazgatója írná alá Zsikó Zoltán szerződését, akkor ezt hogyan kommunikálná az ellenzék?”– kérdezte a polgármester, ismertetve, hogy az igazgató asszony munkaköri leírásában benne van a projektdokumentációs feladatok elvégzése, menedzserirányítás mellett végzett szervező munka, nyilvántartások vezetése.

Amiket megnéztem, különböző beszerzéseket, mindenhol az ő aláírását látom. Abszolút az ő vezetése alatt történt ez a pályázati felhasználás, és amit még rettentően sajnálok, az az, hogy a lányának is van egy munkaszerződése, amelyet szintén Tóth Emese írt alá, mint munkáltató, az intézmény részéről”– fejtette ki Filvig Géza, és úgy vélte, hogy az igazgató asszonynak sokkal körültekintőbbnek kellett volna lennie, az összeférhetetlenségre nagyobb hangsúlyt kellett volna fektetnie, mert 2017. december 1-jétől 2018. augusztus 15-ig a lánya munkaviszonnyal bírt a Kulturális Központ és Könyvtárnál, mintegy 2.380.000 forintos bérezésért.

Ismét felteszem a kérdést: nem tudom, a jelenlegi ellenzék hogyan értékelné, hogyha például Zsikó Zoltán felvenné – nyilván akkora gyereke nincs még – saját testvérét, és a helyettese írná alá? Mennyire lenne etikus, és mennyire lenne korrekt?” A pályázatok során a polgármester – amint fogalmazott – szomorúan tapasztalta, hogy

TALÁLT OLYAN SZÁMLAMÁSOLATOT, AMELY ANNAK A SZEMÉLYNEK A NEVÉRE VAN KIÁLLÍTVA, AKI MOST MAGÓNÉNAK AZ EGYIK FŐ SEGÍTŐJE, ÉS NYÍLTAN KÖSZÖNI MEG NEKI MAGÓNÉ A TÁMOGATÁST.

A Kulturális Központ és Könyvtár pedig 2019 áprilisában számlát állított ki a nevére, szolgáltatást végzett az intézménynek – mutatott rá a visszásságra a polgármester.

„Hozzuk kilátástalan helyzetbe a kalocsai vállalkozásokat? ”

Filvig Géza polgármester a személyes összeférhetetlenséget sejtető adatok mellett más visszásságra is rámutatott az említett időszak forrásfelhasználását illetően.

Ismét sajnálom, hogy nincs itt Király képviselő! Nagyon-nagyon kardoskodik a helyi vállalkozókért, és magam is elkötelezett vagyok a helyi vállalkozókért, hogy őket vonjuk be, és mindennemű szolgáltatást tőlük vegyük igénybe. Ezt nem így gondolta akkor az intézményvezető asszony”
– mondta a polgármester, majd megkérdezte a testületet, hogy tudják-e, hol van Nemesvámos – de meg is válaszolta: Veszprém megyében. Elmondta, hogy egy pályázat keretében egy bútorbeszerzésnél az öt ajánlattevő közül két nemesvámosi, két budapesti és egy veszprémi céget kértek föl.

Kalocsai nincs közte, és az egyik nemesvámosi bútorkereskedő nyerte el, ő adta legjobb ajánlatot, 1.265.000 Ft értékben. Biztos ez így volt jó. Nem tudom, hogy miért, hogy ez kinek az érdeke?”Hasonlóképp, az informatikai eszközbeszerzések esetében, amikor Nyíregyháza, Söjtör, Budapest mellett kecskeméti cégtől kértek árajánlatot, és

EGY BUDAPESTI CÉG NYERTE MEG 2.174.000 FORINT ÖSSZEG EREJÉIG.

Kiválasztási jegyzőkönyv - itt van a kiválasztásnál a jelenlévők aláírása, számlaaláírás és átvevőnél az intézményvezető asszony neve szerepel – mondta Filvig Géza, azt viszont némi iróniával örömtelinek nevezte, hogy

van legalább egy kalocsai megbízott, aki óránként 25.100 forintért tartott főzési oktatást.”
De tovább is sorolta: van olyan vidéki partner, aki a „Kulturális központ az élményszerű tanulásért” elnevezésű projekt kapcsán felmerült szolgáltatások ellátására szerződött 6.300.000 forinttal.
De nyert budapesti cég 2.800.000 forintért rendezvényszervezési szolgáltatásokat
– érdekességként pedig megjegyezte a polgármester, hogy a cég ügyvezetőjének még magánemberként, egyéni vállalkozóként is számítottak a munkájára.

Mindezek ismeretében méltánytalannak vélte Filvig Géza, amikor az ellenzék részéről kritizálják és támadják őket, mivel szerinte először a saját házuk táján kell körülnézni, ezért arra kért az ellenzéki körökből mindenkit, hogy kicsit szerényebben és körültekintőbben fogalmazzák meg a kritikákat velük szemben.

Vezetői juttatások plusz 3-4 jogcímen

Ismét felteszem a kérdést, hogy a jelenlegi ellenzék, azt hogyan értékelné, ha a jelenlegi igazgató a hozzátartozóját, a lányát, a fiát, testvérét foglalkoztatná? Ha az igazgató foglalkoztatná ismét sajátmagát, és nem elég, hogy egy foglalkoztatással, hanem a munkabéren felül még három jogcímen, de 2019. márciusában plusz egy negyedik jogcímen is felvette az intézményvezető asszony a fizetését?!" EZ AZT JELENTI, HOGY A TÁRGYHAVI ALAPILLETMÉNY, A MAGASABB VEZETŐI PÓTLÉK, AZ EGYÉB PÓTLÉK A GARANTÁLT ILLETMÉNYT NÖVELŐ TOVÁBBI ILLETMÉNYPÓTLÉKON FELÜL [ MAGÓNÉ ] MÉG NÉGY PÁLYÁZATNÁL ALAPBÉRRE, MEGBÍZÁSI DÍJRA, CÉLJUTTATÁSRA, PROJEKTPRÉMIUMRA, MEGBÍZÁSI DÍJRA VOLT JOGOSULT.

Így 2019 márciusában 891.700 forint volt a fizetése – ismertette a polgármester, azt kérdezve:

Egy személyként ezt a sok munkát hogyan lehet felelősen elvégezni?”A gyakorlati példa azt mutatja, hogy hiányosan és hibásan, amiért most az önkormányzatnak kell helytállni, és ezt a több millió forintot az önkormányzatnak kell visszafizetni – válaszolta meg a költői kérdését Filvig Géza, aki sajnálattal nyugtázta, különös tekintettel arra, hogy

AZ INTÉZMÉNYVEZETŐ ASSZONYRA EGY IGEN-IGEN JELENTŐS KÖZVAGYON VOLT BÍZVA.

A polgármester kifejtette: a közpénz ilyenfajta felhasználása számára nem elfogadható, mert ez az összességében nagyon sok millió forint a kalocsai gazdaságban is megfordulhatott volna, de nem ez történt, hanem

vidéki partnerekhez kerültek ezek a pénzek, illetve a saját családba."
„Még most esnek ki a csontvázak”

A polgármester a tájékoztatása zárásaképp elmondta: óriási tanulság volt számára ez a pályázati áttekintés, majd az ellenzéket a kritikákban újra több mértéktartásra kérte, Király Róbert képviselőt pedig arra, hogy ne csak 2019. október 14-től kérje ki az adatokat, hanem kérje ki ezeket a szerződéseket és a számlákat is, és hozzák nyilvánosságra az ellenzéki médiacsatornáikon.

Sajnálom, hogy ilyenekkel kell foglalkozni! A pályázatoknál most vannak az ellenőrzések, most esnek ki a csontvázak. Szoktam mondani, hogy az önkormányzat áll a sor végén, helyt kell állnunk, tanulságot levonnunk, mindenki a saját munkájára koncentráljon!”
– zárta a pályázatok felülvizsgálatával kapcsolatos mondandóját Filvig Géza polgármester.

Mivel a polgármesteri tájékoztató után az SZMSZ szerint hozzászólás, vita nincs, a képviselők csak arról szavaznak, hogy azt elfogadják, vagy nem, a szavazás úgy alakult: a jelenlévő 10 képviselő közül nyolcan elfogadták a tájékoztatót, ketten, Balogi József és Dr. Bagó Zoltán nemmel szavazott, így a polgármesteri beszámolót elfogadta a képviselő-testület.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés