2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Háromezrek, egy miatt! – „Bedőltünk egy ügyes kampányfogásnak”

Illés György Cinó  |  2018. 11. 16., 17:48

Nyugdíjasoknak szánt ünnepi juttatásokkal indul a 2019-es választási kampány: két üléssel ezelőtt kettőről háromezerre emelték az ellenzéki Filvig Géza javaslatára. A következő – két héttel ezelőtti – testületi ülésen Bolvári Ferdinánd tért vissza a témára napirend előtti felszólalásában, részben a testületet ostorozva, de mellékszálon beszólt az emelést javasló Filvig Gézának is. Közösségi oldalon indult csörtéjükbe Angeli Gabriella is beszállt.

A még Török Gusztáv Andor polgármestersége idején – az akkori kritikák szerint az idősek szavazatainak „megvásárlása” végett, törvényi felhatalmazás nélkül – bevezetett ünnepi idősjárandóságok 2000-ről 3000 forintra történő emeléséről már a döntés után írtunk, annak utóéletéről pedig tegnapi cikkünkben közöltünk villanóképet, rácsodálkozva városunk rideg valóságára:

A HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK KIMENETELE MÉG MINDIG AZ IDŐSEK AJÁNDÉKPÉNZEIN DŐLHET EL. (?)

A cikk végén azt ígértük, megnézzük, hogyan vitatkoznak e témán a képviselők a közösségi média virtuális főutcáján.
Az első lépést Bolvári tette meg, aki a két héttel ezelőtti testületi ülésen, napirend előtti felszólalásában tért vissza a döntésre, nem is annak tényét, hanem módját, valamint – kevéssé elegáns módon távollétében – az emelésre javaslattevőt vonva kritikája alá.

Mit mondott pontosan Bolvári Ferdinánd?

Egyszerű a dolgunk, mivel közösségi oldalán a teljes felszólalásának leiratát közölte.

Mondandója lényegét mi idézetek formájában, idemásolva adjuk közre:

Az elmúlt testületi ülésen történt valami, amit nem tudok szó nélkül hagyni. A Dr. Bálint József vezette önkormányzat, a választásokat megnyerve, úgy döntött, hogy 2015-től visszaállítja a korábbi városvezetés által megszüntetett 65 év feletti kalocsai lakosok Húsvéti, és Karácsonyi támogatását. Tettük ezt annak ellenére, hogy voltak pillanatok mikor a pénzügyi túlélésünk is veszélyben forgott. Az elmúlt testületi ülésen a karácsonyi kettőezer forint jóváhagyása került napirendre. A napirendi pont tárgyalása kezdetén, ellenzéki képviselőtársaim egyike szót kért, és bűnbánóan elismerte, hogy az Ő idejükben hiba volt megszüntetni ezt a támogatást. A bűnbánat után még jóvátételi javaslat is érkezett részéről: kettőről emeljük háromezer forintra a juttatást!A tényszerű bevezető után pedig egyből ezt írja:

„A JAVASLAT ELHANGZÁSAKOR AZ JUTOTT ESZEMBE, EHHEZ AZTÁN POFA KELL!”

A képviselő az ellenzék bírálatával folytatta mondandóját:

„Hála Istennek, a befolyó adóbevételek messze meghaladják azt, amire előzetesen számítani lehetett annak ellenére, hogy a most nagyvonalú ellenzéki képviselőtársaim

  • még soha nem szavazták meg a város költségvetési rendeletét,
  • állandó bírálattal illetik a város gazdálkodását, átgondolatlansággal, pazarlással vádolva bennünket.
  • az adórendelet módosítását, mely eredménye a mostani pénzügyi többlet, szavazatukkal nem támogatták, sőt minden eszközzel akadályozták.

Nem az ezer forint plusz pénzt sajnálom, (…) a Húsvéti és Karácsonyi juttatás nem hivatott megoldani az értéküket vesztő nyugdíjak helyzetét (…) Ez inkább egy gesztus, mely alapján városunk idős polgárai azt érezhetik, hogy Ők fontosak számunkra, figyelünk Rájuk.”

A tartalékkeretbe szánt 3,5 millió forintból, amelyből a plusz ezer forintok kifizetése megtörténik, lehetőség lett volna például három rövidebb utca teljes burkolatfelújítására, vagy mondjuk tíz jó minőségű térfigyelő kamera kihelyezésére” – mondta az ülésen, illetve írta Facebook-oldalára Bolvári Ferdinánd, végül kérte a képviselő-testületet, hogy máskor legyenek urai az ilyen helyzetnek, mivel véleménye szerint nem szabadott volna hagyniuk az azonnali döntés kierőszakolását, hanem át kellett volna futtatni az illetékes bizottságokon.

A javaslattevő kihasználta a meglepetés erejét és a sajtónyilvánosságot, politikai céljai érdekében!

BEDŐLTÜNK EGY ÜGYES, MANIPULATÍV KAMPÁNYFOGÁSNAK!”

– mondta Bolvári, mindezt azonban a felszólalásban nevesítés nélkül megszólított Filvig Géza nem hallhatta az ülésteremben, mert a szokatlan, délelőtti időpontban tartott ülésen nem volt jelen. Ő a közösségi oldalon találkozott vele, és ott is tette meg a maga reakcióját.

Filvig szerint Bolvárinak csak a dicsőség fontos

Bár nem kívántam Bolvári képviselő úr napirend előtti felszólalásával foglalkozni, többen kérték, mondjam már el nyilvánosan is, mit gondolok a hátam mögött elhangzottakról– vezeti föl válaszát a képviselő, aki, mint írja, értetlenül áll képviselőtársa megállapításaival szemben.

Reagálni nincs mit ilyen komolytalan megnyilvánulásra, de látom, hogy rendkívüli módon zavarja a tény, hogy nem Neki jutott eszébe a javaslat. Bolvári képviselő úrnak mindennél fontosabb, hogy ismét övé legyen a dicsőség – ahogy azt megszokhattuk az utóbbi időben– írja Filvig, hozzátéve, hogy szerinte Bolvári a város jó néhány nyertes pályázatát is saját sikereként állította be.

Erős licitálás bontakozott ki a megszavazott javaslatom miatt - miszerint honnan is jött a háromezer forintra történő emelés ötlete. Azt gondolom, ebből nem lenne szabad hiúsági kérdést csinálni– reflektált Filvig Géza, hozzátéve, hogy neki csak az elv érvényesítése a fontos, hogy minden érintett megkapja a háromezer forintot. Azt ugyanakkor nehezményezte képviselőtársától, hogy megjegyzéseit távollétében tette meg a nyilvánosság előtt:

„Az már más kérdés, hogy fordított esetben én nem venném magamnak a bátorságot, hogy sértegessem a képviselőtársamat, pláne távollétében. (…) Bolvári képviselő úr támogatta az emelési felvetésemet. Ezért értetlenül állok a későbbi komolytalan megállapításai előtt. Persze volt már rá példa, hogy önmagával is ellentmondásba keveredett, például amikor megszavazta a helyi vállalkozók adóemelését úgy, hogy közben a helyi vállalkozások működésének fontosságát hangsúlyozta.(…)
Persze, nem könnyű beismerni, ha az ember hibázik. Én szoktam. És azt el is ismerem. És ha van rá lehetőségem, azt ki is javítom. És ha ezért a jövőben is lepofátlanozik képviselőtársam, hát tegye” – zárja bejegyzését Filvig Géza képviselő, aki bejegyzését Bolvári Ferdinándnak egy nem kifejezetten előnyös fotójával illusztrálta. A kép forrását Bolvári Ferdinánd facebook oldalában jelölte meg.

Angeli „rendet tesz” a fejekben:

A vitába végül Angeli Gabriella képviselőasszony is beszállt, szintén közösségi oldalán elhelyezett bejegyzésével.

A 2000 forintokat Kalocsán Török Gusztáv Andor polgármestersége idején kapták először nyugdíjasaink. A 2000 ft nem sok, inkább annak a jelképe volt, hogy önkormányzatunk gondol a város idős polgáraira. Sajnálatos módon egyes képviselő/k politikát igyekeznek csinálni egy hagyományból, egy szép gesztusból. A kampány közeledtével megindult a marakodás, hogy ki nevéhez fűződik a támogatás. Az ötlet Török Gusztáv Andortól és csapatától származik, és ezen változtatni már úgysem lehet. EZEN TÉNYLEG NEM.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés