2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hiányzik 150 millió az óvodafejlesztés pályázati 400 milliójához – Fakivágások, uszoda, temető, parkolás, hulladék témák uralták a közmeghallgatást

Hiányzik 150 millió az óvodafejlesztés pályázati 400 milliójához – Fakivágások, uszoda, temető, parkolás, hulladék témák uralták a közmeghallgatást
Zsiga Ferenc  |  2019. 12. 09., 13:18

Miután Font Sándor a városi önkormányzat december 5-én megtartott közmeghallgatásán beszámolt az idei évi parlamenti munkájáról, a Paks II. beruházással, a Kalocsa-Paks Duna-híddal, az útrekonstrukciókkal kapcsolatos fejlesztésekről, azok várható menetrendjéről, a fórum dr. Filvig Géza polgármester rövid beszámolójával folytatódott. Már az elnyert pályázatok megvalósításához szükséges, csak az új óvoda építésénél pluszként jelentkező 150 milliós saját forrás igényre is sokan felkapták a fejüket, de mint kiderült: a városnak várhatóan a többi pályázat megvalósításához is száz milliós nagyságrendű, előre nem tervezett saját erőre lesz szüksége. Erről viszont nem szólt a város költségvetését a kampányban jó kondícióban lévőnek kommunikáló, leköszönő városvezetés – mutatott rá Font Sándor országgyűlési képviselő.

A korábbi évek közmeghallgatásaihoz képest szokatlanul nagy létszámú fórumon mindazok a problémák felszínre kerültek, amelyekről az elmúlt évek során az igényesség, a jó gazda szemlélet hiányával összefüggésben írtunk, és most mindezek egy részéről a lakosság oldaláról is megerősítés érkezett.

A felszólalók mások mellett különösen az uszoda meglévő adottságai ellenére is szemet szúró elhanyagolt állapotokra, igénytelenségre hívták fel a figyelmet, de a temető, a parkolási gondok is az észrevételek, a kritika kereszttüzébe kerültek.

A közel három órán át tartó közmeghallgatásról szóló beszámolónkat itt és végezetül majd egy újabb cikkben folytatjuk.Azt a hallgatóság soraiból utóbb többen szóvá tették: ha az önkormányzat nyilvános közmeghallgatást tart, azon a hivatal osztályvezetőin kívül miért nincsenek ott hiánytalanul a helyhatóság fizetési jegyzékén szereplő intézményvezetők, az egyes szakterületek felelősei.

Dr. Filvig Géza megköszönte Font Sándor beszámolóját, majd azt hangsúlyozta, a képviselő-testület gyakorlatilag október 19-én kezdte meg működését. Amikor erre a munkára az azóta képviselővé választott csapatával készült, azt hangsúlyozták, párbeszéd alapú városvezetést szeretnének. Ennek csak egyik fóruma a részéről örömmel fogadott, ezúttal népes közmeghallgatás.

A polgármester felhívta a figyelmet: minden képviselő és pénteki napokon maga a polgármester is tart fogadóórát, amelyre várják a lakosságot. Ugyanakkor a közmeghallgatás különösen alkalmas arra, hogy akár az egyes városrészeket, akár az egész várost érintő kérdéseket megtárgyalják. Mint hangsúlyozta, az külön öröm számára, hogy az utóbbi évek közmeghallgatásait tekintve a lakosság ilyen magas számban van jelen. A hozzászólók véleményükkel, észrevételeikkel, nyilván valóan majd kritikáikkal is segíteni kívánják az erre egyébként nyitott városvezetés munkáját.

Annyit elöljáróban szeretnék mondani az önkormányzati munkánkkal kapcsolatban, hogy vannak elképzeléseink, amelyeket megkívánunk és megfogunk valósítani. Viszont jelenleg olyan meglévő programokat, pályázatokat, mechanizmusokat is viszünk tovább, amelyek korábbról vállalt kötelezettségeket tartalmaznak. Ilyen pályázati „örökség” a 75 fős óvodafejlesztés, amelyhez megérkezett a kivitelezői ajánlat. Az önkormányzatnak a pályázaton elnyert 400 millió forinthoz 150 millió forintot kellene hozzátenni, hogy ez a valóban szükséges beruházás megvalósuljon. Ezt azért mondom el, mert amikor azt hallottuk, hogy milyen jó a város gazdálkodása, akkor már gondoltuk, hogy ez egy rettentően vékony jég, hiszen csak ennél a beruházásnál 150 millió forint plusz forrásra van szükség, aminek nem látszik a fedezete.” – mondta Filvig Géza.

Hozzátette: „A másik ilyen folyamatban lévő ügy a főutcai fakivágások és a fáknak az újratelepítése. Erről is a 2019. október 13-a előtti városvezetés többsége hozott döntést.

Az elődöm, dr. Bálint József polgármester 2019. augusztus 6-án írta alá az erről szóló szerződést. Amikor én polgármester lettem, már megvásárolták a fákat. Így nem maradt mást, mint betartani a szerződést és a munkát a lehető legjobban és leggyorsabban, a terület rendezésével együtt lebonyolítani. Ezt azért hangsúlyoztam, hogy mindenki érzékelje, ezek a dolgok a mozgásterünket meghatározzák.”
A polgármester mintegy a hallgatóságot kérdésekre bíztatva azt mondta: „Célkitűzéseink megvalósításához szeretném a segítségüket, támogatásukat, véleményüket kérni!"

Míg a hozzászólásokra vártak, Font Sándor azzal egészítette ki a Filvig Géza által elmondottakat: amikor a polgármesterrel a közmeghallgatás előtt tárgyaltak, az óvodafejlesztésre elnyert pályázati pénz plusz 150 milliós, saját erőből történő kiegészítése őt is meglepte.

Ugyanakkor az óvodafejlesztés csak az egyik olyan pályázaton elnyert beruházás, amely ennyire forráshiányos, ugyanis lehet még további három.

Egyik ilyen az Ipari park fejlesztése, ahol még nem látni a vállalkozói kivitelezői ajánlatot. Ahogy a képviselő mondta:

Egyelőre abban maradtunk polgármester úrral, hogy minden követ megmozgatok, hogy ezt a saját erőt külső forrásból pótolni lehessen. Persze láttam a korábbi városvezetés kommunikációját, hogy milyen jó kondícióban adták át a várost, csak ezeket a plusz 150 milliókat nem sorolták hozzá a kondíciós feltételekhez, ami nyilvánvalóan komolyan megterheli a város költségvetését. Ez a plusz 150 millió a mindenféle okok miatt elhúzódó megvalósítás miatt jelentkezik.

A lakosság köréből először Bolvári Ferdinánd kért szót. Arra kérte a polgármestert, kérdezze meg a vaskúti szolgáltatótól, hányan élnek Kalocsán a szemétdíj- fizetési kötelezettségükkel, mivel ez egy kötelező szolgáltatás, minden kalocsai háztartásnak kötelező igénybe venni. A Vaskútiaktól kapott számot vesse össze a kalocsai háztartások számával. Amennyiben az derül ki, hogy 2-3 ezer család nem fizet Kalocsán szemétdíjat, dolgozzanak ki egy intézkedési tervet, mivel lehetne bevonni őket is a közös teherviselésbe, és erről majd tájékoztassa a lakosságot.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Szerinte aki Kalocsán a ruhapiac környékén jár, az bizonyára érzékeli, hogy nagyon sokszor erős a szennyvízszag. Ez a szennyvízszag évekkel ezelőtt megjelent és fokozódik. A Rákóczi utcában nagyon sokszor érződik, holott régebben csak akkor, ha az időjárással együtt a légnyomás is változott. Mint mondta, még képviselő korában utána járt a dolognak. Akkor azt a választ kapta, mire a Duna-menti falvak szennyvize Kalocsára ér, olyan mértékű bomlásnak indul, hogy ez a zavaró szag érződik. Amikor a szennyvízátemelő szivattyú bekapcsol, a háztartásokba is benyomja a szennyvizet, így szinte állandó szennyvízszagban élünk – mondta Bolvári Ferdinánd.

A választ Filvig Géza adta meg, aki kifejtette:

FURCSÁLLJA A HÁZTARTÁSI SZEMÉT ELSZÁLLÍTÁSÁVAL, A HÁZTARTÁSOK SZÁMÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ KÉRDÉST ÉPPEN BOLVÁRI FERDINÁND RÉSZÉRŐL, HISZEN ÖT ÉVIG EZ NEM VOLT TÉMA, ÉS MOST TŐLE VÁRJA A MEGOLDÁST.

Ám igyekszik a kérésnek eleget tenni, köszöni szépen a felvetését, feljegyezte.

A második gondra, a ruhapiac körüli szennyvízszag felvetésre Filvig Géza azt mondta, valóban erre lehet azt mondani, „valami bűzlik Kalocsán”, mert vannak szennyvízelvezetési gondok a városban. Ennek a felülvizsgálata folyamatban van, a szolgáltató megvizsgálja, hol vezetnek be csapadékvizet a szennyvízelvezető rendszerbe. Ahol szabálytalanságot tapasztal, ott felszólítja a tulajdonost a szabálytalanság megszűntetésre. Amikor nagy eső van, akár öt- hatszorosra is megnő a szennyvízátemelőkhöz érkező víz mennyisége, amelyeket nem ilyen csúcsterhelésekre terveztek. Ha ezek a művek túlzott kapacitással működnek, előbb vagy utóbb tönkremennek és nem tudják majd ellátni a feladatukat. Szeretné, ha a lakosság érintett tagjai maguk is felülvizsgálnák, hogy az esővizet nem vezetik a szennyvízhálózatba, mert ezzel saját maguknak és másoknak okoznak kellemetlenséget. „Foglalkozunk ezzel a kérdéssel, a szolgáltatónál rákérdezek a Rákóczi út helyzetére”- fejezte be a válaszadást Filvig Géza.

Dr. Maczkó György, Rákóczi utcai lakos elmondta, esetenként méri a Rákóczi utca forgalmát, ami percenként 4-6, óránként 200-300 autó. Ez reggel 5 órától délután öt óráig tart. A rendőrök nagy néha kivonulnak, ekkor mondja nekik, hogy inkább egy sebességmérőt tegyenek ki az útra, mert egyesek 70-80-90 kilométeres sebességgel közlekednek. Nem kell ecsetelni, ez az ott lakók nyugalmát mennyire befolyásolja – mondta a Rákóczi utca lakója, aki szerint másik gond a parkolás, ami a belvárosi övezetben legfeljebb 2 óra.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

Szomorúan veszi tudomásul hogy ma már ezzel senki nem foglalkozik, amiből az következik, hogy nem lehet megállni, parkolni a belvárosban. Szerinte egy időben nagyon jó és következetes volt ez ellenőrzés, ezt kellene feléleszteni. A következő felvetés az uszodáról szólt:

Ahol gyógykezelés, gyógytorna folyik. Szeretném figyelmébe ajánlani a testületnek, hogy egy helyszíni bejáráson nézzék meg, hogy mi van ott. Az omladozó vakolat, a WC-tető hiány mind szégyen a városra nézve. Azt gondoljuk, ehhez nem kell gazdagnak lenni, hanem oda kell figyelni, mert nem lehet egy öltözőbe úgy bemenni, hogy az ne legyen visszataszító”
Dr. Maczkó György azzal folytatta: 

Miután Kalocsa történelmi város, baj, ha eljön a december, tavaszig nincsenek nyitva a múzeumok.

 

Ilyet még a világ nem látott! Jönnek a vendégek, nem tudnak bemenni, mert csak szervezetten, csak kedden, meg majd tavasszal. Erre is szeretném a figyelmet felhívni.
A felszólaló a mondanivalóját végül karácsonyi és újévi jókívánsággal zárta.

Filvig Géza megköszönte a felvetéseket, amelyek szerinte is fontos kérdések. A nagy forgalommal, parkolási nehézségekkel kapcsolatban szólt arról, hogy a gépjárművek száma drasztikusan megemelkedett, már több autó van egy családban. Ez örvendetes, ugyanakkor nehézségeket okoz. A polgármester kifejtette, a Rákóczi út forgalmának csökkentésére nem sok esélyt lát, viszont már beszélt az illetékes osztályvezetővel, hogy a belváros forgalmát vizsgálják felül: vannak-e olyan forgalomtechnikai eszközök, amelyekkel mind a forgalmat, mind a parkolási gondokat enyhíteni lehetne?

A parkolási gondokra dr. Kiss Csaba jegyző is válaszolt. Mint elhangzott, két közterület-felügyelő igyekszik ellenőrizni a parkolások szabályosságát, a munkájuk folyamatos.

Az uszodával kapcsolatban a polgármester vette vissza a szót, és mint elhangzott:

Sírva megyek be, holott az uszodába 140 gyerek jár rendszeresen, és sajnos hagytuk, hogy idáig süllyedjen az uszodánk. Nyilvánvalóan a karbantartás kellő gondosságával kapcsolatban is van bennem kérdőjel, mert ezekkel a dolgokkal azért kellett volna foglalkozni. Azt is hallom, vidéki uszodákba járnak a kalocsaiak. Egy példa: hiányos a fugázás, akkor egy részét zölddel, a többit szürkével csináljuk meg, „csak egy zsák zöld fúgaanyag volt az boltban. Ez nonszensz. Nonszensz, hogy egy ilyen értékes létesítmény itt tart.” A polgármester azzal folytatta: „Ahogy mondtam, a célkitűzéseink között szerepel az uszoda rekonstrukciója, amit szeretnénk megvalósítani.

Kiemelten kezelem azt a témát, hogy öt éven belül legalább már az új uszoda kezdeti munkái láthatóak legyenek.

Örülök, ha a múzeum téli nyitva tartására igény van, ezt meg fogjuk nézni, és ezt szóban máris továbbítom a jelen lévő igazgató úrnak - vizsgálja felül.” – mondta a polgármester a válaszában.

Sütő Lajos az 51-es út menti parkolás lehetőségét vetette fel, amit szerinte az út tervezése, felújítása kapcsán lehetne megvalósítani. Szerinte a Széchenyi út 39-47. számú háztömbök között kellene parkolót létesíteni, mert a Széchenyi úttal párhuzamos Kishalas soron hétvégén, ünnepnapokon nincs parkolóhely, mert az előtte lévő házak lakó, vendégei is a Kishalas soron parkolnak. A felújítás jó alkalom lenne arra, hogy ezt a problémát megoldják.


Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A felszólaló a Zöldfa utca és környéke közlekedését is kifogásolta. Felhívta a figyelmet, hogy az a terület táblával jelölt „lakó és pihenő övezet”. Viszont az erre figyelmeztető tábla nincs szem előtt, valamint a közlekedők egyébként sem tartják be a sebességhatárt.

Sütő Lajos a temetővel kapcsolatban kifejtette, hogy a főút javítása tavaly megkezdődött, de egy ideje abba maradt. Azt kérdezte, folytatják e a munkálatokat, mert a főutak és gyűjtő utak állapota a kalocsai temetőben minősíthetetlen.

A felszólaló azt is megkérdezte, van-e a jövő évre keret a lakóházak energetikai korszerűsítésének önkormányzati támogatására? ( Az erre a kérdésre adott válasz végül elmaradt.)

A választ ezúttal is Filvig Géza adta meg. Mint mondta, az 51-es főút állami tulajdonban van, így az azzal kapcsolatos kérdésekben az önkormányzat nem illetékes. A parkolás nem csak a Kishalas soron, hanem az egész lakótelepen nehézség. Ezt a problémát körzet képviselője és mások is jelezték.

A polgármester azt az álláspontot képviselte, arányosságot kell teremteni a parkolókra és a zöldfelületekre vonatkozó igények között. Foglalkozni kell a kérdéssel, de a választ az ott élők bevonásával kell megadni. Filvig Géza azt ígérte, a táblák kihelyezésének kérdését megvizsgálják, gondoskodnak azok jól láthatóságról.

A polgármester kitért arra is, a temető folyamatos felújítást, karbantartást igényel. Arra a kérdésre, hogy folytatódik-e az utak felújítása, arra a válasz határozott igen. A nagy konténerek kihelyezését éppen a jókora terhelés kiküszöbölése érdekében megszűntették. Kisebb kukákat helyeznek ki, hogy az újonnan elkészült útra ne keljen a nagy teherautókkal ráhajtani. Kiegészítésül az is elhangzott, a régi betonutakat a fák gyökerei felnyomják, így az időseknek gond az egyenetlen járófelület. A temetőben a biztonságos közlekedést meg kell oldani!– jelentette ki a polgármester.

A december 5-i közmeghallgatásról szóló beszámolónk utolsó, harmadik részét hamarosan olvashatják portálunkon!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés