2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kvótareferendum – Kalocsán jobboldali kezdeményezés még nem kapott ekkora támogatást!

Zsiga Ferenc  |  2016. 10. 07., 10:13

Kalocsán 5541 választó polgár, a teljes választókorú lakosság 40,39 százaléka jelent meg a Kormány által kezdeményezett népszavazáson, amely az illegális bevándorlók kötelező érvényű és felső korlát nélküli betelepítéséről szólt. Az 5187 érvényes szavazatból 5087 fő szavazatott „Nem”-mel, és mindössze a voksolók 1,93 százaléka, 100 fő helyeselte a betelepítési kényszert. Simon Zoltánt, a Fidesz helyi elnökét a népszavazás értékelésére kértük, aki a kvótareferendummal kapcsolatos részletes analízise előtt annak a véleményének adott hangot: a Fidesz Kalocsai Csoportja mindent megtett annak érdekében, hogy a lakosságot korrekten, a kérdés tétjének és súlyának megfelelően tájékoztassa. A két hónapja újjáalakult csoport bizonyította, hogy az első komoly nagy feladatot sikerrel megoldotta, még ha a helyi migráns párti baloldal erősen kampányolt is az otthonmaradás mellett. Dr. Angeli Gabriella a DK, Lakatos János és Kati László az MSZP képviseletében szavazatukkal is szembe helyezkedtek azzal az idén februárban született önkormányzati döntéssel, hogy a kalocsai képviselő-testület egyetért a kormány migráns politikájával és támogatja, hogy Kalocsára ne telepítsenek be migránsokat.


Forrás: KALOhírek

– Elnök úr! A népszavazás után néhány nappal már a számok tükrében is mérleget lehet vonni a kvótareferendumról, annak tapasztalatairól. Ön hogyan látja, mire volt jó október másodika?

– A népszavazás célja az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a popárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok, és mit akarnak a kalocsaiak a tömeges migráció ügyében. Büszkék lehetünk arra, hogy az EU első és eddig egyetlen tagállamaként a magyarok közvetlenül véleményt nyilváníthattak a bevándorlás kérdéséről.
A magyarok történelmet írtak, a „Nem” szavazatok elsöprő győzelmet arattak! A magyar választók 98 százaléka nem akar kényszerbetelepítést, 3 millió 300 ezren egyértelműen elutasítják azt. Mostantól a Kormány nem a saját, nem is a parlamenti képviselők, hanem 3,3 millió magyar ember akaratát képviseli Brüsszelben. 1990 óta még egyetlen párt, egyetlen párszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást, felhatalmazást. A „Nem” voksok száma jóval több, mint amennyien 2003-ban Magyarország EU-csatlakozására szavaztak. Egy millióval több a „Nem” szavazat, mint amennyien 2014-ben a kormánypártokra szavaztak. A részvétel is 15 százalékkal magasabb, mint a legutóbbi EU-s parlamenti választáson. Ezek a számok minden magyarázat nélkül, önmagukért beszélnek.

– A kalocsai eredményeket miként értékeli a maga konkrétumaiban?

– A népszavazáson megjelent 5541 fő Kalocsa teljes választókorú lakosságának 40,39 százalékát teszi ki. Erre a részvételi arányra büszkék lehetünk, ismerve az országos adatokat.
A 346 érvénytelen mellett 5187 volt az érvényes szavazatok száma. Ebből 5087 a „Nem”, ami 98,07 (!) százalék, és mindössze 100 az „Igen”, tehát csak az érvényesen szavazók 1,93 százaléka értett egyet a betelepítéssel.
Köszönöm mindenkinek, aki szavazott, aki otthon maradt, az a döntést a többiekre bízta. A kalocsai választók döntöttek, 98 százalékuk elutasította, hogy Brüsszel a migránsok betelepítését rákényszerítse hazánkra. Ők tehát úgy látják, Brüsszelnek ehhez nincs joga, csak a magyarok dönthetnek arról, kikkel kívánnak együtt élni. Elsőként a kalocsai FIDESZ csoport nevében szeretném megköszönni mindazoknak a részvételét, akik október 2-án szavaztak, ezzel támogatták a Kormány demokratikus kezdeményezését és harcos kiállását a nemzet érdekei mellett. Külön is köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik „Nem”-mel szavaztak és ezzel kinyilvánították: nem akarnak az ország ügyeinek eldöntéséről lemondani, nem akarják a döntés jogát átadni az Európai Unió bürokratáinak. Azért tartom kimagasló eredménynek a kalocsai 5087 „Nem” szavazatot, mert jobboldali kezdeményezés soha eddig a legutóbbi országgyűlés választásokon sem kapott ilyen mértékű támogatást a városban!
Természetesen tudom, tudjuk, hogy ez az eredmény nem a FIDESZ-nek, hanem a FIDESZ-KDNP Kormány illegális bevándorlás ügyében az EU bürokratáival szemben képviselt álláspontjának szól. Köszönet illeti mindazokat, akik felismerték, hogy ez a szavazás nem a pártokról, hanem össznemzeti ügyről szól, függetlenül attól, hogy a jobboldallal szimpatizálnak vagy a baloldallal.

– Mindezek ellenére közjogi értelemben érvénytelen volt a szavazás. Márpedig az is a számokon múlt.

– Nem szeretném megkerülni az érvénytelenség ügyét sem. Az érvénytelenségért egyértelműen a szocialisták (kommunisták) a felelősek. Az MSZP és a DK, az MSZMP utódpártjai abban voltak érdekeltek, hogy a demokratikus véleménynyilvánításról lebeszéljék az embereket. Elfogadhatatlannak tartom, hogy kampányukban a demokrácia legfőbb fundamentumát, az egyéni véleménynyilvánítás jogát, a népszavazást támadták. Arra buzdították az embereket: ne vegyenek részt ezen a fontos referendumon, maradjanak otthon! Ebből is világosan látszik, ahogy Brüsszel, a baloldal is migráns párti. A migránsok érkezését hasznosnak tartják, az egész kontinensre várják őket, és eléggé el nem ítélhető módon ezt képviseli a magyar baloldal.
Helyben is ezt tapasztaltuk, hiszen Kalocsa közterületein plakátokkal, de az önkormányzati képviselő-testületben is negatív kampányt folytatott a baloldal.
Szinte minden lehetőséget megragadtak és arra bíztatták az embereket, hogy maradjanak otthon. Ezt szerencsére nem csak én tartottam visszatetszőnek. A DK, látva az emberek ellenszenvét, velük szemben tanúsított negatív megnyilvánulásait, néhány közterületi megjelenés után felhagyott a kampánnyal. Agitációjuk kis híján közterületi atrocitásba torkollott, majdnem verekedés tört ki, amit természetesen elítélünk. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a város képviselő-testületi ülésen dr. Angeli Gabriella képviselőtársam a DK nevében erősen kampányolt az otthonmaradás mellett, de az MSZP-s Lakatos János és Kati László képviselők is a távollétre buzdítottak. Szavazatukkal nyíltan szembe helyezkedtek azzal az idén februári önkormányzati döntéssel, ami szerint a kalocsai képviselő-testület egyetért a Kormány migráns politikájával és támogatja, hogy Kalocsára ne telepítsenek be migránsokat. A baloldali képviselők nem törődve a kalocsai érdekekkel, minden megnyilvánulásukban a népszavazáson való részvétel ellen agitáltak. Megítélésem szerint ezek a megnyilvánulások elsősorban a FIDESZ és Orbán Viktor elleni gyűlöletükből fakad. Mindeközben éppen ők vádolják a FIDESZT gyűlöletkampánnyal.

– A jobboldal valamennyi szereplőjének bőven jutott feladat a referendum melletti kampányban. Helyben ez hogyan alakult?

– A kalocsai FIDESZ csoport mindent megtett annak érdekében, hogy a lakosságot korrekten, a kérdés tétjének és súlyának megfelelően tájékoztassa. A két hónapja újjá alakult csoport bizonyította, hogy az első komoly nagy feladatot sikerrel megoldotta. A csoport tagok a feladatok vállalásában és azok végrehajtásában hatékonyan és felelősségteljesen működtek közre. Úgy érzem, FIDESZ Csoportunknak legfontosabb feladata az volt: hitelesen tájékoztassa a lakosságot, emlékeztetve azokra a 15 évvel ezelőtti eseményekre, amikor a város polgárai párthovatartozás nélkül, a bal oldali SZDSZ–es, liberális városvezetéssel teljes egyetértésben álltak ki a migráns betelepítés ellen. Az akkori városvezetésnek tagja volt dr. Bálint József jelenlegi polgármester is, aki sajnálatos módon „elfelejtette” az akkori történéseket, ugyanis most ellene volt annak, hogy az önkormányzat kormányt támogató határozata minden kalocsai háztartásba eljusson. Úgy érzem, a kalocsai jobboldalnak nagyon sok helyi lakost sikerült meggyőznie arról: el kell mennie szavazni! A feladatok elvégzésében nagy részt vállalt a KDNP helyi csoportja és aktivistái, akiknek munkáját ezúton is megköszönöm.

– Akkor most hogyan tovább, Elnök úr?

– Érvényesség esetén a Parlamentnek kötelessége lett volna közjogi megoldást találni az illegális bevándorlással kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök a választások éjszakáján bejelentette: érvénytelenség ellenére is kötelező érvényűnek tekinti az emberek akaratát. A 3,3 millió „Nem” szavazat a választók akaratának érvényesítésére kötelezi a Kormányt. Ezért a kabinet alkotmánymódosító javaslatot terjeszt a Parlament elé, hogy a magyar emberek akaratát közjogi értelemben is szentesítse az Alaptörvény.
A népszavazás nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete! Komoly csaták és nehéz ütközetek várnak a kormányra. Nyilvánvaló, ha Brüsszellel szembeszállunk, komoly viták középpontjába találjuk magunkat! Ám úgy érzem, hogy az ország, ezen belül Kalocsa „Nem”-mel szavazó polgárai megfelelő muníciót adtak Magyarország Kormányának. Mi, kalocsaiak büszkék lehetünk, hiszen határozottan kiálltunk, véleményt mondtunk gyermekeink, unokáink jövőjéről! Egyértelművé tettük: szuverenitásunkat fontosnak tartjuk, magunk akarunk dönteni arról, hogy kikkel éljünk együtt, mi legyen kultúránkkal, eddigi életformánkkal, keresztény gyökereinkkel – mondta Simon Zoltán, a FIDESZ Kalocsai Csoportja elnöke a kvótareferendum értékelésekor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK