2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lakossági fórumot tartottak a Rokkanttelepen a következő ciklus fejlesztéseiről

Lakossági fórumot tartottak a Rokkanttelepen a következő ciklus fejlesztéseiről
Illés György Cinó  |  2019. 12. 04., 13:00

Az új önkormányzatnak is képviselője lett Tihanyi Tiborné, amint már eddig is több cikluson át képviselte a Városházán a Rokkanttelepeken élők érdekeit. Az általa összehívott fórumokra hagyományosan nagy az érdeklődés, most, az új választási ciklus kezdetén talán még a szokásosnál is többen hozták el észrevételeiket, panaszaikat, javaslataikat a lakókörzet jobbá tétele érdekében a tartott fórumra, amelyet a Rokkanttelepi Iskolában tartottak. A szintén ehhez a körzethez tartozó Negyvenszállásról is jöttek érdeklődők az eseményre, amelyen Filvig Géza polgármester, Boromisza Viktor műszaki osztályvezető, valamint a házigazda két képviselőtársa, az önkormányzatban a szomszédos választókerületeket képviselő Schmidt Rajmund és Kákonyi István is megjelent.

Az új önkormányzati ciklusban elsőként a Rokkanttelepen tartottak választókerületi lakossági fórumot, azzal a céllal, hogy a körzet újraválasztott képviselője beszámoljon eddigi munkájáról, az új ciklusra pedig monitorozza a lakosság igényeit, meghallgassa közérdeklődésre számot tartotó észrevételeit.
A még november 22-én este hat órai kezdettel tartott fórumon megjelenteket dr. Filvig Gézapolgármester köszöntötte, majd a terveiről szólt, megismételve a kampányban is hangoztatott célját, hogy egy élhetőbb várost akar képviselőtársaival együtt építeni.

Ezt követően Tihanyi Tiborné foglalta össze az előző ciklusban elért eredményeket, érintve a továbbra is fönnálló hiányosságokat, illetve néhány gondolatot mondott a választókerületét érintő, ebben a ciklusban esedékes feladatokról, tervekről.

Hivatkozva egy korábban e tárgyban tartott lakossági fórumra, fölidézte, hogy egy időben igen sok volt a körzetben a betörés és egyéb vagyon elleni bűncselekmény. Az akkor megtartott eszmecserét eredményesnek értékelte, mivel azóta mindenki jobban figyel értékeire, és mostanában hasonló esetekről nem is érkezett hír.


Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Szólt a csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciójáról, illetve kiépítéséről, amelynek átadása 2014-ben történt meg, és azóta nem is adtak munkát a katasztrófavédelemnek, bár azt is elismerte, hogy még vannak a rendszerben fehér foltok – ezekkel kapcsolatban később a lakók is megtették észrevételeiket, jelezvén, hogy melyik utca mely szakaszán van még szükség további beavatkozásra.

Szintén 2014-ben adták át az ivóvízhálózat felújítása során létesült, új vezetékeket, viszont e téren az óta is vannak problémák a körzetben. Példaként a Hosszú Antal utcát hozta föl, amelyben „egymást érik a munkaárkok” a gyakori csőtörések miatt. E kérdéskörrel kapcsolatban Negyvenszállás vonatkozásában is érkeztek észrevételek.
Tihanyiné arra is rámutatott, hogy a csőtörések utáni helyreállítás amiatt is újabb problémát okoz, mert az árkok betemetése után újralétesült útburkolatok alatt a talaj tömörödik, emiatt úthibák keletkeznek.

Az utak állapotára egyébként is sok a panasz, bár a lehetőségek figyelembe vételével rövidebb útszakaszokat újrabetonoztak az elmúlt ciklusban, azonban teljes utcák burkolatának felújítására – pályázati lehetőségek híján – nem került sor.


Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó


Negyvenszálláson a Kis utca egy szakaszán hiányzott a közvilágítás – ezt a nyár folyamán sikerült pótolni.
Ugyanakkor a szennyvízhálózat még mindig hiányzik a külterületbe ékelődött településrészről, amit nagyon hiányolnak is az ott élők, elsősorban a szippantás magas költségei miatt, azonban a közösség szempontjából a szikkasztókból a talajba szivárgó szennyezés még súlyosabb problémát jelent.

Noha jó néhányan megjelentek a fórumon a negyveni lakóövezetből is, Tihanyiné jelezte, hogy ott is mielőbb szeretne egy fórumot tartani,, amelynek keretében kifejezetten annak a területnek és az ott élőknek a problémáit beszélhetnék meg.

Sok és sokféle probléma került szóba

A továbbiakban a lakossági észrevételeket hallgatták meg a megjelent illetékesek, köztük a polgármester és a körzet képviselője mellett Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője, valamint a szomszédos körzetek képviselői, Schmidt Rajmund és Kákonyi István.


Forrás: KALOhírek/ Illés György Cinó

 

Az elhangzott kérések, panaszok, javaslatok közt nagy hangsúllyal szerepelt a

  • közterületi illegális hulladéklerakók problémája – ezek megszüntetésére, illetve megelőzésérre több térfigyelő kamera elhelyezését javasolták a felszólalók
  • a rossz közlekedési morál, sok gyorshajtó okozta balesetveszély, ami annak ellenére fönnáll, hogy az előző ciklusban forgalomtechnikai eszközökkel igyekeztek föllépni ellene,
  • kerékpárút építésére való igény, amelyet a Kossuth Lajos utca – Vasút utca nyomvonalon, illetve Negyvenszálláson a Nagy utca mentén lehetne megépíteni,
  • a Csajdakert rekonstrukciója, ahol a sok fakivágás miatt veszélyben látták a lakók a madarak életterét – ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy bár sok idő, amíg a telepített fák elérik a kívánt méretet, de a csajdai fasor azonnali pótlásra kerül, és ettől függetlenül jelenleg folyamatban van egy városfásítási program, amelynek keretében több tucatnyi fát telepítenek majd Kalocsa különböző pontjain, igaz, a rokkanttelepi utcákat ez nem érinti,
  • a fásítás kérdése kapcsán javaslatként több terület is szóba került, volt olyan lakó, aki a Nemzetőr utca végén lévő játszótérnél, az egykori „diófás” melletti területét ajánlaná föl az önkormányzatnak megvásárlásra, hogy oda fákat telepítsenek – ezzel kapcsolatban a polgármester személyes egyeztetést javasolt a műszaki osztály szakembereinek bevonásával,
  • a sok lakatlan ház környezetének rendezetlensége, amellyel kapcsolatban a jegyzőnek van hatásköre eljárni,
  • a Radnóti utcai játszóteret autóparkolóként használók kérdése – oda egy autók számára akadályt jelentő kerítés, oszlopsor kerül majd kiépítésre.


Végül Tihanyi Tiborné megköszönte az észrevételeket, bár jelezte, hogy maga is a választókerületben élve általában nem várja meg, hogy a lakosok keressék meg a problémákkal, hanem igyekszik maga is nyitott szemmel járni, és a közösséget zavaró jelenségekkel kapcsolatban intézkedni, illetve egyeztetni a lehetséges megoldások tekintetében.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>