2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Arany Érdemkereszt Lakatos Andornak – Az érseki levéltáros szakmai munkásságának elismerése

Illés György Cinó  |  2016. 04. 01., 12:36

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője. A kitüntetést március 11-én a Pesti Vigadóban nemzeti ünnepünk alkalmából tartott ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át, az elhangzott méltatás szerint a levéltárvezető magas színvonalú munkája és példamutató tevékenysége elismeréseként. Lakatos Andor most nyilatkozott portálunknak magas állami elismerése hátteréről, megosztva a dicsőséget közvetlen munkatársaival és az együttműködő intézmények dolgozóival is.

Az elismerés hátterében elsősorban az állományok digitalizálása és egyszerűen, online felületen elérhetővé, kutathatóvá tétele terén végzett úttörő munka állhat, valamint azok a sikeres újító erőfeszítések, amelyekkel a kutatói forgalom növelését célozták meg, amiért a Lakatos által vezetett intézmény már korábban is kapott elismeréseket, így 2012-ben „Az év kutatóhelye” lett, 3013-ban „Az év levéltára” címet nyerte el. Tavaly egy kiadványukért „Az év levéltári kiadványa” díjat zsebelhették be.
A kutatói forgalom növelése terén tett lépések közül említést érdemel a nem „hivatásos” kutatók, a családjuk gyökerei iránt érdeklődők megmozgatása, bevonzása érdekében indított levéltári sorozat. A Nyitott Levéltárak mozgalomhoz csatlakozva, Családkutatók éjszakája címmel zajló sorozat első alkalmát 2012-ben tartották meg, majd 2013-ban és ’14-ben is írtunk róla, sőt, előzetesen is fölhívtuk olvasóink figyelmét az alkalmakra.


Forrás: asztrik.hu

Lakatos Andort most kitüntetése körülményeiről kérdeztük.

– Ez az elismerés most váratlanul ért, mivel kormányzati körök figyelmét jelentette, hiszen állami kitüntetésre, érdemkeresztre miniszter tehet javaslatot a köztársasági elnöknek. Jelen esetben ez az EMMI minisztere, Balog Zoltán volt, mint a szakmailag illetékes, kultúráért felelős miniszter. Az érdemkeresztet levéltáros szakmai munkámért kaptam, ezt köszönték meg az átadáskor is – kezdte beszámolóját a levéltáros, akit levéltári munkája immár húsz éve folyamatosan Kalocsához köt, ahol az érsekség levéltárában dolgozik, jelenleg levéltárvezetőként.

– Az elismeréssel nyilvánvalóan az intézmény fejlődését értékelték, amelyet a gyűjteményi szakma is több alkalommal díjazott már az elmúlt években [Erre föntebb már utaltunk – A szerk.].
Jó hírünk kapcsán meg kell jegyeznem, hogy az egyházi levéltárak általában sokat fejlődtek az elmúlt két évtizedben, szakképzett munkatársak új generációi jelentek meg.

AZ EGYHÁZI ARCHÍVUMOK IMMÁR KIKERÜLTEK A "HÁTRÁNYOS HELYZETŰ ROKON" SZEREPÉBŐL, ÉS MA MÁR SOKSZOR ELISMERT INTÉZMÉNYEI A MAGYAR LEVÉLTÁRÜGYNEK, AHOL PÉLDASZERŰ EREDMÉNYEK, ÚJÍTÁSOK SZÜLETNEK

– mutatott rá az országosan tapasztalható lendületes fejlődési trendre a szakember, majd saját innovációikról tért rá:

– Kalocsa legnagyobb újítása az elmúlt években az internetes tartalomszolgáltatásokhoz kapcsolódott.

ELSŐKÉNT VEZETTÜNK BE MAGYARORSZÁGON SIKERES E-KUTATÓ SZOLGÁLTATÁST, AZ EREDETI FORRÁSOK KÉPÉVEL, NAGYON KOMOLY KUTATÓI ÉRDEKLŐDÉSSEL-FORGALOMMAL.

Ez a szolgáltatás most már több mint öt éve működik – nyilatkozta Lakatos Andor, akinek kitüntetése átadásakor elhangzott méltatásban, szakmai indoklásban a levéltárak kapcsolatának építése is szerepelt. Erre is kitért a levéltárvezető.

– Levéltári jártasságom megerősítését, szakmai tapasztalatszerzésemet nagyban segítette szakfelügyelői munkám, amelyet 18 éve folyamatosan végzek a kultúráért felelős minisztériumok megbízásából. Évente jelen van tehát feladatként a számomra néhány levéltár látogatása és megadott szempontok, témák szerinti vizsgálata. A levéltárak munkatársaival a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) keretein belül is tartjuk a kapcsolatot, ahol szintén aktívan tevékenykedem. Az elmúlt években egyre többet jöttek hozzánk Kalocsára szakmai egyeztetés, tanulmányút céljából.

A KALOCSAI FŐEGYHÁZMEGYEI LEVÉLTÁR NEVÉT GYAKRAN AZ ORSZÁG LEGJOBBJAI KÖZÖTT EMLEGETTÉK

– mondta az intézményére joggal büszke vezető, majd néhány szóval megosztotta a dicsőséget azokkal, akik munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak saját sikeréhez.

– TÚLLÉPVE A KITÜNTETÉS SZEMÉLYRE SZÓLÓ JELLEGÉN, ÚGY GONDOLOM, ERRE MÉLTÁN LEHET BÜSZKE AZ INTÉZMÉNYT FENNTARTÓ ÉRSEKSÉG ÉS KALOCSA VÁROSA IS.

Örülök, hogy részt vehettem ebben a munkában, és köszönöm sokak segítségét, hiszen családom, feleségem, akivel a szakmában is társak vagyunk, munkatársaim, az intézmény fenntartója, az újszerű kezdeményezéseinket támogató város, és itt élő barátaink nélkül mindez valószínűleg nem jöhetett volna létre – zárta gondolatait Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár immár Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett vezetője, akinek szerkesztőségünk ez úton is gratulál, és a további munkájához erőt, egészséget és sok újabb sikert kíván!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 30., 12:49
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)
2023-05-27 14:54:00
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>
2023. 05. 31., 14:10
A XXXI. Kék Madár Fesztivál péntektől vasárnapig tartó programpalettáján különféle kulturális, gyermek és könnyűzenei programok szerepelnek. Még >>>
2023. 05. 31., 14:00
A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is. Még >>>