2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Arany Érdemkereszt Lakatos Andornak – Az érseki levéltáros szakmai munkásságának elismerése

Illés György Cinó  |  2016. 04. 01., 12:36

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője. A kitüntetést március 11-én a Pesti Vigadóban nemzeti ünnepünk alkalmából tartott ünnepségen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át, az elhangzott méltatás szerint a levéltárvezető magas színvonalú munkája és példamutató tevékenysége elismeréseként. Lakatos Andor most nyilatkozott portálunknak magas állami elismerése hátteréről, megosztva a dicsőséget közvetlen munkatársaival és az együttműködő intézmények dolgozóival is.

Az elismerés hátterében elsősorban az állományok digitalizálása és egyszerűen, online felületen elérhetővé, kutathatóvá tétele terén végzett úttörő munka állhat, valamint azok a sikeres újító erőfeszítések, amelyekkel a kutatói forgalom növelését célozták meg, amiért a Lakatos által vezetett intézmény már korábban is kapott elismeréseket, így 2012-ben „Az év kutatóhelye” lett, 3013-ban „Az év levéltára” címet nyerte el. Tavaly egy kiadványukért „Az év levéltári kiadványa” díjat zsebelhették be.
A kutatói forgalom növelése terén tett lépések közül említést érdemel a nem „hivatásos” kutatók, a családjuk gyökerei iránt érdeklődők megmozgatása, bevonzása érdekében indított levéltári sorozat. A Nyitott Levéltárak mozgalomhoz csatlakozva, Családkutatók éjszakája címmel zajló sorozat első alkalmát 2012-ben tartották meg, majd 2013-ban és ’14-ben is írtunk róla, sőt, előzetesen is fölhívtuk olvasóink figyelmét az alkalmakra.


Forrás: asztrik.hu

Lakatos Andort most kitüntetése körülményeiről kérdeztük.

– Ez az elismerés most váratlanul ért, mivel kormányzati körök figyelmét jelentette, hiszen állami kitüntetésre, érdemkeresztre miniszter tehet javaslatot a köztársasági elnöknek. Jelen esetben ez az EMMI minisztere, Balog Zoltán volt, mint a szakmailag illetékes, kultúráért felelős miniszter. Az érdemkeresztet levéltáros szakmai munkámért kaptam, ezt köszönték meg az átadáskor is – kezdte beszámolóját a levéltáros, akit levéltári munkája immár húsz éve folyamatosan Kalocsához köt, ahol az érsekség levéltárában dolgozik, jelenleg levéltárvezetőként.

– Az elismeréssel nyilvánvalóan az intézmény fejlődését értékelték, amelyet a gyűjteményi szakma is több alkalommal díjazott már az elmúlt években [Erre föntebb már utaltunk – A szerk.].
Jó hírünk kapcsán meg kell jegyeznem, hogy az egyházi levéltárak általában sokat fejlődtek az elmúlt két évtizedben, szakképzett munkatársak új generációi jelentek meg.

AZ EGYHÁZI ARCHÍVUMOK IMMÁR KIKERÜLTEK A "HÁTRÁNYOS HELYZETŰ ROKON" SZEREPÉBŐL, ÉS MA MÁR SOKSZOR ELISMERT INTÉZMÉNYEI A MAGYAR LEVÉLTÁRÜGYNEK, AHOL PÉLDASZERŰ EREDMÉNYEK, ÚJÍTÁSOK SZÜLETNEK

– mutatott rá az országosan tapasztalható lendületes fejlődési trendre a szakember, majd saját innovációikról tért rá:

– Kalocsa legnagyobb újítása az elmúlt években az internetes tartalomszolgáltatásokhoz kapcsolódott.

ELSŐKÉNT VEZETTÜNK BE MAGYARORSZÁGON SIKERES E-KUTATÓ SZOLGÁLTATÁST, AZ EREDETI FORRÁSOK KÉPÉVEL, NAGYON KOMOLY KUTATÓI ÉRDEKLŐDÉSSEL-FORGALOMMAL.

Ez a szolgáltatás most már több mint öt éve működik – nyilatkozta Lakatos Andor, akinek kitüntetése átadásakor elhangzott méltatásban, szakmai indoklásban a levéltárak kapcsolatának építése is szerepelt. Erre is kitért a levéltárvezető.

– Levéltári jártasságom megerősítését, szakmai tapasztalatszerzésemet nagyban segítette szakfelügyelői munkám, amelyet 18 éve folyamatosan végzek a kultúráért felelős minisztériumok megbízásából. Évente jelen van tehát feladatként a számomra néhány levéltár látogatása és megadott szempontok, témák szerinti vizsgálata. A levéltárak munkatársaival a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) keretein belül is tartjuk a kapcsolatot, ahol szintén aktívan tevékenykedem. Az elmúlt években egyre többet jöttek hozzánk Kalocsára szakmai egyeztetés, tanulmányút céljából.

A KALOCSAI FŐEGYHÁZMEGYEI LEVÉLTÁR NEVÉT GYAKRAN AZ ORSZÁG LEGJOBBJAI KÖZÖTT EMLEGETTÉK

– mondta az intézményére joggal büszke vezető, majd néhány szóval megosztotta a dicsőséget azokkal, akik munkájukkal, támogatásukkal hozzájárultak saját sikeréhez.

– TÚLLÉPVE A KITÜNTETÉS SZEMÉLYRE SZÓLÓ JELLEGÉN, ÚGY GONDOLOM, ERRE MÉLTÁN LEHET BÜSZKE AZ INTÉZMÉNYT FENNTARTÓ ÉRSEKSÉG ÉS KALOCSA VÁROSA IS.

Örülök, hogy részt vehettem ebben a munkában, és köszönöm sokak segítségét, hiszen családom, feleségem, akivel a szakmában is társak vagyunk, munkatársaim, az intézmény fenntartója, az újszerű kezdeményezéseinket támogató város, és itt élő barátaink nélkül mindez valószínűleg nem jöhetett volna létre – zárta gondolatait Lakatos Andor, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár immár Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett vezetője, akinek szerkesztőségünk ez úton is gratulál, és a további munkájához erőt, egészséget és sok újabb sikert kíván!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés