2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mindent bedarálnak! – Ha nyer a pályázatuk, már két éven belül, a nélkül négy év múlva kezdik

Illés György Cinó  |  2018. 07. 17., 15:37

Csak az ügyvezető szava a garancia, de hitt neki az önkormányzat: egyhangú igen szavazatokkal lemondott a kalocsai képviselő-testület egy korábban értékesített ipari telkére vonatkozó visszavásárlási jogáról, amelyen egy már működő kalocsai vállalkozás, a Varga Kreatív Mérnöki Iroda Kft. létesítene, illetve a tulajdonos nyilatkozata szerint fog létesíteni egy mezőgazdasági feldolgozó gépeket, gyártó üzemet. Pályázati siker esetén kettő, annak kudarca esetén négy év múlva indulhat a termelés, 18 embernek adva munkát.

Portálunk már foglalkozott a tervezett üzemmel, amikor két évvel ezelőtt a vállalkozó megvásárolta a reptéri ipari parkban található, bő egyhektáros telket, a szomszédos egyhektáros területre pedig opciót váltott. A területen egy főképp mikroőrlő-gépek gyártására, illetve egy ilyen gépsorral étrend-kiegészítő mikroőrlemények gyártására specializálódott üzemet kívánt megvalósítani.

Az önkormányzatnak kétéves lejáratú visszavásárlási jogot garantált az adásvételi szerződés: a város a megjelölt célok – 18+5 munkahely létrejötte, építési beruházás – meg nem valósulása esetén vásárolhatta volna vissza a telket az eladási árral azonos összegért, amelyet erről szóló nyilatkozatával egyidejűleg ki is kellene fizetnie.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A jogosultság lejárta miatt, egy hónapon belül mindenképp döntenie kellett volna a önkormányzatnak, hogy él-e ezzel a jogával, vagy attól eltekint, hiszen mostanáig a 2016-os adásvétel óta a beruházás nem valósult meg.

„Mindent bedarálunk!”

– ez a szlogenje a mikroőrlő gépeket gyártó kalocsai vállalkozásnak, amely gépgyártó-kapacitása bővítése és egy élelmiszer-mikroőrlő üzem létesítése végett vásárolt területet az önkormányzattól két éve. Az ingatlan-adásvételi szerződésbe foglalt garanciák kapcsán tett eredeti vállalás szerint, 2018. december 31-éig kellett volna 18, majd 2020-ig 5 újabb új munkahelynek létrejönnie. Akkor még azonban más finanszírozási konstrukció mentén képzelték el a tervek megvalósítását: egy svájci partnerrel közösen végezték volna el a beruházást. Varga Tibor ügyvezető tulajdonos most tett nyilatkozata szerint, a korábbi befektető partner előbb túlságosan egyoldalú feltételeket ajánlott, majd ezeket sem biztosítva kétségeket keltett saját megbízhatóságával kapcsolatban, végül kihátrált a megállapodásból, így immár GINOP pályázati forrás bevonásával próbálja megvalósítani a beruházást a kalocsai vállalkozó. A finanszírozási konstrukció megváltozása miatt a vállalkozó az ütemezést is kénytelen volt megváltoztatni. Ez az általa elmondottak alapján, számítása szerint mintegy másfél-két év késedelmet jelenthet, ha sikerül pályázati pénzt becsatornázni. Ellenkező esetben további késedelemmel kellene számolni. A pályázat feltétele azonban a tehermentes ingatlan megléte – ezt a már benyújtott, és az érintett elmondása szerint egyébként igen jó pontszámokkal értékelt pályázati beadványára érkezett hiánypótlási felszólítás is egyértelművé teszi. Ezért kérte a jog törlését egy hónappal annak lejárta előtt. Kérelmét a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, június 28-án tárgyalták a képviselők.Csak a vállalkozó szava a garancia

Előzetes kérdéseivel dr. Angeli Gabriella azt firtatta, hogy a mostani döntés nyomán az önkormányzatnak nem marad formális biztosítéka arra, hogy megvalósuljanak azok a célok, amelyekhez kötötten döntött a testület az ingatlan értékesítése mellett annak idején: a kérelmet helyben hagyó döntés után nem marad más, mint a vállalkozó szava.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Erre az ügyvezető ismertette a késedelem okait (föntebb, keretben), majd bemutatta a már építési engedéllyel rendelkező terveket, látványterveket, valamint beszámolt az elvégzett tereprendezésről, amelyek együtt igen komoly befektetést igényeltek, igazolva a beruházási szándék komolyságát.

Szándékát az is alátámasztja, hogy a 2015-os telekvásárlással egyidejűleg a szomszédos, egyhektáros telekre opciót vásárolt a vevő, amely jogosultság szintén hamarosan hatályát vesztené, ám most azt is bejelentette, hogy vásárlási opciójával élni kíván –amint azt a kérdést napirendre tűző testületi ülés keretei közt dr. Bálint József polgármester tájékoztatásképp elmondta, hozzátéve, hogy ez további bevételhez juttatja az önkormányzatot.

Másrészt

VARGA TIBOR EGYÉRTELMŰ NYILATKOZATOT TETT, HOGY AZ ÜZEMET MINDENKÉPPEN MEGÉPÍTI, A PÁLYÁZAT KUDARCA ESETÉN SAJÁT ERŐBŐL.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A bizottságok „szétszavaztak”,

A jogi bizottság nem javasolta a jog törlésének elfogadását – amint a bizottság álláspontját Filvig Géza elnök távollétében helyettese, Kati László ismertette.

Lakatos János a gazdasági bizottság elnökeként arról tájékoztatott, hogy bizottsága szavazategyenlőség miatt egyik határozati javaslatváltozat mellett sem tudtak egyértelműen állást foglalni.

A pénzügyi bizottság ellenben támogatta a jog törlésére tett javaslatot. Álláspontjukat Katus Attila elnök ismertette, majd határozottan érvelt is amellett, hogy a fiatal helyi vállalkozót, aki tudomása szerint világszerte sokfelé dolgozott már, majd hazatért, hogy itt alkosson, azt minden eszközzel támogatnia kell az önkormányzatnak.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A képviselők nem...

Katuséhoz hasonló álláspontra helyezkedett Török Ferenc képviselő is, aki az elvégzett tereprendezés és terveztetés, engedélyeztetés terhei mellett a már eddig az ipari termelés terén fölmutatott eredményeket említette garanciaként, további előnyként könyvelve el az üzem kalocsai keretek közé illeszkedő, megfelelő léptékű méretezését.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Ehhez csatlakozott Simon Zoltán és Bolvári Ferdinánd is, Angeli Gabriella pedig kielégítőnek értékelte a kérdéseire adott választ, bizalmáról biztosítva a vállalkozót.

A KÉPVISELŐK VÉGÜL EGYHANGÚLAG BIZALMAT SZAVAZTAK A KÉRELMEZŐNEK, ÉS AMINT MEGTUDTUK, AZÓTA MÁR TÖRÖLTÉK IS A VÁROS JOGOSULTSÁGÁT A TULAJDONI LAPRÓL.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Saját erő – van fedezet


Amint az ügyvezető portálunknak elmondta, jelenleg a Budamobil egyik csarnokában bérelnek telephelyet, és ott folytatják a termelést, azonban már az üzem kapacitásának határáig jutottak, és volna még több megrendelésük is, hiszen meglévő üzemének eredményét javarészt eddig is a projekt előkészítésére fordították. Amennyiben nem tud más forráshoz jutni a folyamatok meggyorsítása érdekében, úgy a tervezhető nyereségekből – illetve arra támaszkodva, hitel bevonásával– is megvalósíthatónak látja a beruházást, legkésőbb 2022-ig.A PÁLYÁZAT KEDVEZŐ ELBÍRÁLÁSA ESETÉN PEDIG MÁR 2020 RA ELKÉSZÜLHET AZ ÜZEM.

Varga Tibortól azt is megtudtuk, hogy amennyiben erre lehetőségük lesz, akkor az új üzem megépítése esetén is fönntartanák Homokgyőrben található jelenlegi telephelyüket, már csak a csarnokot bérbeadó Budamobil vállalattal kialakított kiváló szakmai kapcsolat, gyakori együttműködés, az egymásét jól kiegészítő képességeik, eszközrendszereik praktikuma miatt is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés