2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Momentum–Tesco incidens: A Kúria jogerős állásfoglalása ellenére kampányoltak

Illés György Cinó  |  2018. 02. 22., 16:52
Kapcsolódó
téma cikkei (36)

Amint portálunk is írt már róla, már a képviselőjelölti ajánlásgyűjtés első napján, hétfőn történt egy összetűzés a nyilvános helyen kampányoló aktivisták és a terület gazdája, illetve annak képviselője közt. Ez történetesen épp városunkban történt: a Momentum aktivistáinak aláírásgyűjtő íveit elvette a Tesco biztonsági őre a hipermarket parkolójában. Az eset nem előzmény nélküli, korábbi támogatásgyűjtő akciójuk kapcsán már az NVB és a Kúrai döntött a jogértelmezési vitában, amely a közterületként használt, közhasználatra átadott magánterületeken folytatott politikai kampánytevékenységről szólt. A Kúria akkori határozatát is portálunk rendelkezésére bocsátotta a Tesco-Global Áruházak Zrt. – hangsúlyozva, hogy a döntés jogerős –, amikor a kalocsai eset kapcsán kérdeztük a társaság sajtóosztályát.

A KALOhírek az Index keddi cikke alapján foglalkozott először a városunkban történt esettel. Később, a Momentum portálunkhoz eljuttatott közleménye nyomán megírtuk, hogy a Momentum az Alkotmánybírósághoz fordult a kérdés alkotmányossági megítélését kérve, miután a Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria is úgy foglalt állást, hogy a magántulajdonhoz fűződő jogot nem korlátozhatja a kampánytevékenység szabadságához fűződő joga, a közhasználatra átengedett területek vonatkozásában sem, így ott a tulajdonos előzetes hozzájárulása nélkül ilyen tevékenység nem folytatható.

Az ügy kapcsán megkerestük a Tesco sajtósait is, hogy lehetőséget adjunk álláspontjuk megismertetésére.
A cég válaszában elismerte a kalocsai parkolóban történ esetről, hogy munkatársuk hibázott.

Forrás: Népszava


A Tesco a konkrét kalocsai eset körülményeit haladéktalanul kivizsgálja és megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ajánlásgyűjtő ívek elvételéért elnézést kérnek az érintettetektől és az eset kivizsgálásában együttműködnek a hatóságokkal– emelik ki a KALOhíreknek adott válaszban.

"A Tesco áruházlánc politikailag semleges vállalatként működik, ezért semmilyen, politikusok vagy pártok által szervezett kampányban, eseményen és aláírásgyűjtésben nem vesz részt. Kommunikációs stratégiánk értelmében, áruházainkban és parkolóinkban semmilyen politikai pártnak vagy szervezetnek nem biztosítunk kitelepülési, szórólapozási, aláírásgyűjtési lehetőséget. 

A tiszta jogi helyzet megteremtése érdekében a Tescót képviselő kereskedelmi szövetség állásfoglalást kért a Nemzeti Választási Irodától. Mind az NVI, mind pedig az NVI állásfoglalást követően a Kúria jogerős állásfoglalásban mondta ki, hogy a magántulajdonban lévő áruházi parkolókban, mint közforgalom számára nyitott magánterületen, politikai célú aláírásgyűjtés nem folytatható előzetes engedély, megállapodás vagy egyéb jogcím hiányában. 

A Tesco áruházlánc politikailag semleges vállalatként működik, ezért semmilyen, politikusok vagy pártok által szervezett eseményre és/vagy aláírásgyűjtésre nem ad engedélyt."
– fogalmaz a Tesco portálunkhoz eljuttatott sajtóközleménye.

A kalocsai esettel kapcsolatban elismerik, hogy a biztonsági őr elvette az ajánlásgyűjtő íveket az engedéllyel nem rendelkező aláírásgyűjtőktől, de hozzáteszik, hogy azokat a helyszínre érkező ügyeletes vezető mintegy három perc elteltével visszaadta az aktivistáknak.

Annak érdekében, hogy hasonló hiba ne történhessen, „minden biztonsági őr és áruházi vezető újra megkapja a szükséges tájékoztatást arról, hogy az ilyen és hasonló helyzetekben hogyan kell eljárniuk, mit tehetnek és mit nem.”


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés